Koekjesbakkerij Veldt uit Veenendaal werd tijdens de Week van de Ondernemer 2014 in uitgeroepen tot het vitaalste bedrijf van Nederland en ontving de ElkeDagBeter Award. De reden: gelukkig personeel. Directeur Kees Pater vond drie jaar daarvoor al dat het roer om moest en greep radicaal in om zijn personeel, zijn bedrijf en zichzelf weer gelukkig te maken. Met succes.

Kees heeft zijn prijs vooral te danken aan de vernieuwende manier waarop zijn medewerkers bij het productieproces werden betrokken. Dit is ontstaan door het verandertraject in 2011, waarbij de directeur zijn verantwoordelijkheden bij zijn medewerkers neerlegde. ‘‘We hebben ons organigram omgedraaid. De medewerkers staan bovenaan en ik sta onderop. Ik stel mezelf iedere dag de vraag wat ik kan doen voor de mensen boven mij, om ze optimaal te laten presteren.”

Meedenkers 
Hij noemt zijn 25 medewerkers ook wel ‘meedenkers’. Ze worden aangemoedigd om eigen beslissingen te nemen en werken goed samen met het management. Dit zorgt voor betere financiële prestaties in het bedrijf, een positiever bedrijfsresultaat en meer plezier in het werk. Volgens Kees komt dit omdat zijn medewerkers mede de koers bepalen. ‘‘De bakker en inpakker weten vaak een betere oplossing voor een probleem dan ik. Ze voelen zich verantwoordelijk. Zo kan het bedrijf gewoon doordraaien als ik er een dag niet ben.”

Logisch moment
De ElkeDagBeter Award en de wedstrijd er omheen kwamen voor Kees op een logisch moment. ‘‘Ik wilde mezelf vergelijken met anderen. Ik was benieuwd hoe het bedrijf ervoor zou staan. Ik ben dan ook erg trots op mijn medewerkers. Zij hebben het tenslotte allemaal gedaan”  

Als het gaat om duurzame inzetbaarheid van medewerkers, dan loopt Kees zeker voorop. Dit wordt door juryvoorzitter van de ElkeDagBeter Award Rob Slagmolen van MKB-Nederland beaamt. ‘‘De medewerkers en het management ondersteunen en vullen elkaar aan. Hierdoor komt iedereen met veel plezier naar het werk. Een goede werksfeer is erg belangrijk, want dat is nodig voor gezonde en toekomstbestendige medewekers.‘’

Minister Asscher
De vooruitstevendheid van de koekjesfabrikant is ook door minister Asscher beloond. ‘‘De meeste mkb-ondernemers zijn de hele dag bezig met hun zaak. In deze crisistijden is dat waarschijnlijk nog veel vaker het geval. Het schiet er dan vaak bij in om werknemers te stimuleren om gezonder te leven of een opleiding te volgen. ”

Proefrit: Mercedes EQB
De EQB is de ultieme ruime elektrische SUV voor het gezin. Elektrisch, ruim en dynamisch. Nieuwsgierig geworden? Ervaar de EQB nu zelf en reserveer jouw proefrit.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?