Als je een bemiddelingsproces overweegt is het handig als je weet wat je zoal kan verwachten. Kort gezegd houdt mediation in dat alle betrokkenen bij het conflict met elkaar rond de tafel gaan zitten.

Hierbij is ook iemand die het gesprek neutraal en onafhankelijk leidt; de mediator. Voordat het gesprek begint zal eerst iedereen een overeenkomst moeten ondertekenen. Hierin staat bijvoorbeeld dat het gesprek vrijwillig is en dat geheimhouding verplicht is. Ook worden de kosten van het gesprek benoemd. Kortom, alle regels rondom het mediationgesprek worden hier nog eens op papier ondertekend.

Bij een bemiddeling is het belangrijk dat iedereen zijn of haar zegje kan doen. De mediator waarborgt dit en zoekt tegelijkertijd samen met de deelnemers een oplossing. Een oplossing hoort voor iedereen goed te werken. Wanneer er in het bemiddelingsgesprek een oplossing gevonden wordt zet de mediator dit op papier. Zo kan hier later geen misverstand over ontstaan. Het resultaat wordt ook wel de vaststellings- of slotovereenkomst genoemd.

Wanneer een mediation gesprek niet succesvol blijkt kan er altijd over worden gegaan op een gerechtelijke procedure. Dan wordt het probleem voorgelegd aan een rechter die er dan over zal oordelen. Echter, vaak blijkt dit gelukkig niet nodig. Uit onderzoek blijkt dan ongeveer tachtig procent van de mediation processen na 3 of 4 bijeenkomsten succes blijken. Dit is hoopvol!

Sommige zaken zijn emotioneel zwaar voor de betrokkenen. Wanneer dit het geval is kan een mediation gesprek onprettig zijn. Daarom mag iemand zich in zo’n geval laten bijstaan, bijvoorbeeld door een partner, familielid of adviseur. Wanneer dit het geval is zullen deze betrokkenen ook de overeenkomst moeten tekenen.

Wanneer er sprake is van een mediation proces met meerdere groepen of partijen kan het zijn dat een enkele mediator niet genoeg is. In zo’n geval kan er een tweede mediator opgeroepen worden. De mediators zullen dan samen het gesprek begeleiden. Soms komt het ook voor dat een bemiddelingsproces zich deels online afspeelt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een partij zich op grote afstand van de gezamenlijke locatie bevindt.

Gerelateerd lezen:

• Kosten mediation
• Kiezen voor procederen of mediation?
• Ik stop met mijn bedrijf. Wat moet ik voor mijn personeel regelen?-De Zaak
• Hoe veilig en gezond werkt jouw personeel?

Lees ook…
i.s.m.
Heb jij net even wat meer flexibiliteit nodig als het aankomt op de arbeidscontracten die je jouw medewerkers biedt? Niet alleen meer flexibiliteit in…
Meewerkende kinderen in de zaak lonen! Zij zijn niet alleen een welkome hulp, maar hun bijdrage levert ook fiscale voordelen op voor de zaak. Als er…
i.s.m.
De juiste kandidaat voor jouw openstaande vacatures vinden is een uitdaging. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Het vervullen van een…
In vacatures wordt altijd – áls het genoemd wordt – het brutoloon vermeld. Hoewel dat zeker een goede indicatie is van hoe hoog iemand op de…
Bevrijdingsdag is in Nederland een nationale feestdag die jaarlijks op 5 mei plaatsvindt. Op 4 mei worden altijd landelijk de doden van de Tweede…
Zelf je personeel beoordelen is als ondernemer niet altijd eenvoudig. Met de 360 graden feedback-methode hoef je het niet alleen te doen. Je verzamelt…