Hoe kies je goede koffie voor op het werk?
Koffie is de motor van werkend Nederland, maar dan wel goede koffie. Het belang van goede koffie wordt door veel mensen nog onderschat. Terwijl ieder koffiemoment medewerkers een flinke boost geeft. Koffiedrinkers zijn hierdoor aantoonbaar productiever.

Nu we thuis meer aandacht besteden aan goede koffie, verwachten we dat op het werk ook. Terecht als je het ons vraagt. Goede koffie verhoogt de medewerkerstevredenheid, is goed voor de productiviteit en is het visitekaartje van je organisatie.

De juiste koffiemachine

Wil je goede koffie serveren op het werk? Dan is het belangrijk om de juiste koffiemachine aan te schaffen. Een professionele koffiemachine koop je o.a. bij leveranciers van horeca apparatuur of bij koffie leveranciers. Er is geen ‘one size fits all’ oplossing omdat ieder bedrijf een andere koffiebehoefte heeft, laat je daarom goed adviseren. Het dagelijkse koffieverbruik, de opties van de machine, diverse koffiespecialiteiten en de koffiekwaliteit zijn bepalend in keuze voor een professionele koffiemachine. Wil je de sterkte per kopje kunnen aanpassen? Wil je naast standaard koffie ook cappuccino en lungo kunnen maken? In het algemeen geldt: hoe meer functionaliteiten, hoe duurder de machine. Wil je goede koffie serveren? Kies dan voor een volautomaat met koffiebonen die hier speciaal voor zijn gebrand.

Wat is goede koffie?

De ene koffieboon is de andere niet en dat is van invloed op die koffiesmaak. Automatenkoffie heeft vaak een niet al te best imago. Dat komt voornamelijk doordat machines met instant of vriesdroog koffie jarenlang de standaard was op kantoor. Makkelijk in onderhoud maar een ramp voor de smaak. Het is namelijk minderwaardige koffie en dat proef je. Gelukkig verdwijnen deze machines steeds meer naar de achtergrond en wint kwaliteitskoffie ook op kantoor aan terrein. Dat is bij voorkeur vers gezette koffie van vers gemalen koffiebonen.

Nu moet je zeker niet direct de duurste koffiebonen kiezen. Het belangrijkste is dat de koffiemachine en de bonen op elkaar zijn afgestemd. Een perfect samenspel tussen de branding, zetmethode en de maling is nodig om tot de beste smaaksensatie te komen. Hoe recenter de koffiebonen zijn gebrand, hoe smaakvoller de koffie. Gebrande koffiebonen verliezen na verloop van tijd hun smaak. Koop dus bij voorkeur verse, recent gebrande koffiebonen van goede kwaliteit.

(H)eerlijke koffie

Goede koffie heeft niet alleen met de smaak te maken. Hoe ‘goed’ is koffie als boeren worden onderdrukt en geen eerlijke beloning voor hun werk krijgen? Het probleem rondom koffie is dat 90% van de totale koffiewaarde in de zakken van een handjevol multinationals terecht komt. Dit betekent dat hardwerkende koffieboeren slechts een heel klein deel van de waarde krijgen. Wordt er op jouw werk aandacht besteed aan duurzaam ondernemen? Dan kun je niet achterblijven op koffiegebied. Met ieder kopje koffie kun je impact maken door eerlijke koffie te kopen. Let kritisch op keurmerken, zoals Fairtrade, en informeer bij de koffieleverancier naar de afkomst van de koffie.

Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
De risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is een verplichte gezondheids- en veiligheidscheck van je bedrijf. Wie zo’n RI&E niet kan laten zien,…
Faillissement is het schrikbeeld van iedere ondernemer. Je zakelijke droom gaat in rook op, inclusief je geïnvesteerde geld, tijd, denkkracht en…
Werknemers hebben in een aantal gevallen recht op betaald verlof, zonder daarvoor vakantiedagen op te moeten nemen. Bijvoorbeeld voor een trouwerij in…