Personeel in dienst nemen is een grote stap voor een ondernemer. Want, heb je wel structureel werk genoeg? Een tijdelijk contract kan een veilige optie zijn. Maar hoe vaak kun je iemand een contract voor bepaalde tijd aanbieden?

Vraag aan De Zaak Advies

“Voor een nieuw project, dat ongeveer vier maanden zal duren, heb ik een zeer geschikte kandidaat gevonden. Deze kan ik echter niet in vaste dienst nemen. De man werkt graag op projectbasis, maar niet als zelfstandige. Een contract voor bepaalde tijd ligt dus voor de hand. Ik acht de kans groot dat we hem vaker willen inhuren. Kan dat? Hoe vaak kun je iemand een contract aanbieden voor een project en hoeveel tijd moet er tussen zitten?”

Niek IdemaAdvies van Niek Idema, adviseur bij De Zaak

“Een werkgever mag een werknemer niet onbeperkt tijdelijke contracten aanbieden. Na drie tijdelijke arbeidscontracten, die elkaar direct of met tussenpozen van minder dan zes maanden opvolgen, wordt het vierde arbeidscontract automatisch een vast dienstverband.”

“Bovendien geldt een grens van 24 maanden. Als deze wordt overschreden tijdens een tweede of volgende contract, verandert het geldende contract van rechtswege in een vast dienstverband.
Ténzij er tussen de contracten een periode zit van meer dan zes maanden. Wanneer de ‘rustperiodes’ tussen de contracten zes maanden of korter zijn, tellen deze mee voor de totale duur van 24 maanden. Is een pauze langer, dan begint de telling opnieuw.”

“Je kunt iemand dus wel vaker tijdelijk in dienst nemen, maar houd in de gaten dat er na een serie van drie opeenvolgende contracten een pauze wordt genomen van meer dan zes maanden. Ook wanneer elkaar opvolgende contracten de duur van 24 maanden gaan overschrijden.”

Let op! Voorheen gold een totale duur van 36 maanden en tussenpozen van 3 maanden. Sinds 1 juli 2015 geldt een totale duur van 24 maanden in plaats van 36 en tussenpozen van 6 in plaats van 3 maanden. Het maximum van drie tijdelijke contracten is hetzelfde gebeleven.

“Overigens kunnen in cao’s afwijkende afspraken worden gemaakt over het aantal keren dat iemand een tijdelijk contract aangeboden kan krijgen. In de horeca bijvoorbeeld kan een medewerker zes keer een tijdelijk contract krijgen voordat er een contract voor onbepaalde tijd ontstaat.”

‘Escape’ voor projecten

“Het is raadzaam om de afloop van een project helder te definiëren in het contract. Neem een clausule op met een uiterste datum. Bijvoorbeeld als volgt: “De arbeidsovereenkomst eindigt de dag nadat het eindrapport van het project is vastgesteld, maar in ieder geval op…” Met deze ‘escape’ voorkom je dat het contract eindeloos doorloopt.”

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

 

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Lees ook…
Wat is een cao? Moet jouw bedrijf voldoen aan een cao? En hoe pas je de cao toe binnen je bedrijf? Lees hier de basisregels over de collectieve…
Een auto van de zaak is voor veel werknemers een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde. Maar voor werkgevers kan het een kostenpost zijn met extra…
Is het verzuim binnen je organisatie de afgelopen maanden enorm opgelopen, of is het al tijden hoog én heeft je arbodienst nog niet aan de bel…
Als ondernemer ontkom je er niet aan dat sollicitaties tegenwoordig vaak online zijn. En op die manier een sollicitatiegesprek voeren heeft ook best…
Een persoonlijk ontwikkelingsplan helpt je personeel om alles uit zichzelf te halen. Je stelt er doelen mee op die helpen bij de zakelijke én…
Je komt handen te kort en denkt erover om iemand aan te nemen. Hoe zoek je een geschikte kandidaat, waar moet je op letten bij het opstellen van een…