"Ik heb een medewerker in dienst aan wie ik nog niet volledig mijn bedrijf kan overlaten. Nu ga ik een week op vakantie en wil mijn bedrijf in die periode sluiten. Kan ik mijn medewerker verplichten in dezelfde week vakantie op te nemen?"

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Bauco van der MeulenAdvies van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak en eigenaar van adviespraktijk MMC in Amstelveen

“U kunt een werknemer niet verplichten tegelijk vakantie op te nemen, als dat niet vooraf is afgesproken en vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld met een beding als ‘de werkgever behoudt zich het recht voor om in januari aan te geven welke weken het bedrijf in de zomerperiode of tussen kerst en oud en nieuw gesloten is’. U moet de vakantieperiode dus tijdig aankondigen en kunt niet zomaar de zaak sluiten.”

“Als u dit jaar uw bedrijf tussen kerst en oud en nieuw wilt sluiten, en u heeft dat niet eerder aangekondigd, dan bent u waarschijnlijk te laat om het nog goed te regelen. Bent u van plan om volgend jaar uw bedrijf tijdens de vakantie te sluiten, begin dan nu al te inventariseren wat de beoogde vakantiedata van uw medewerkers voor volgend jaar zijn.”

Andersom: de werknemer boekt vakantie zonder te overleggen

“In principe geldt dat de werkgever bepaalt wanneer zijn werknemer vakantie mag nemen, maar wel zoveel mogelijk in overeenstemming met de wensen van de werknemer. Als deze zonder overleg een vakantie boekt, kan de werkgever dit weigeren zonder schadeplichtig te zijn. Mits daar een zwaarwegende reden voor is, uiteraard. Het is dan wel raadzaam de arbodienst te waarschuwen. Als de werknemer zich ziek mocht melden om toch weg te kunnen, is deze op de hoogte.

Ook wanneer een werkgever toestemming geeft voor vakantie en daar wegens zwaarwegende belangen op terugkomt, staat hij sterk. Maar: in dat geval is hij wél schadeplichtig. Als een werknemer vakantie aanvraagt, moet de werkgever dit binnen twee weken goed- of afkeuren. Doet hij dit niet, dan mag de werknemer er na deze termijn van uitgaan dat zijn vakantie akkoord is.”

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: support@dezaak.nl!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De Belastingdienst voert regelmatig controles uit op zakelijke administraties. Toch is de kans op een boekenonderzoek volgens cijfers van de…
Ben jij up-to-date als het gaat om nulurencontracten? Over deze flexibele contractvorm is veel te doen en daarom is het essentieel om op de hoogte te…
De tijd voor tijd regeling is een manier voor werkgevers en werknemers om overuren te compenseren in tijd. In plaats van overuren uit te betalen,…
Zeg je een arbeidsovereenkomst op van een van je medewerkers? Dan betaal je in de meeste gevallen een transitievergoeding. Dit artikel biedt helderheid…
Goede Vrijdag is een officiële feestdag. Maar dat betekent niet automatisch dat het ook een wettelijk bepaalde vrije dag is. Of dat zo is, verschilt…