Leasen als klein bedrijf: 5 tips
Veel kleine ondernemers denken dat leasen vooral iets is voor grote bedrijven. "Juist niet," zegt Dick Bakker van leasemaatschappij Arval. "Zelfs zzp'ers zijn gebaat bij een leaseauto. Leasen is niet alleen een besparing van risico en zorgen, maar het scheelt je ook geld." Hoe regel jij voordelig een leaseauto als mkb'er? Vijf tips van Bakker.

Waarom is leasen interessant voor het mkb?

“Als kleine ondernemer ben je druk met je bedrijf. Je zou zo min mogelijk tijd en geld moeten besteden aan dingen die niet bij de kern van je onderneming horen. Een eigen auto brengt risico’s en geregel met zich mee. Als je kiest voor een leasewagen, dan zijn aanschaf, (onverwachte) reparaties, onderhoud en verzekeringen inbegrepen. Je betaalt een vast bedrag per maand voor deze kosten. Als je het uitrekent, is dat bijna altijd voordeliger dan de aanschaf en het onderhoud van een eigen auto. De kosten per kilometer zijn trouwens flexibel. Rijd je dus een maandje wat minder, dan betaal je een lager maandbedrag.”

Als ondernemer wil ik voordelig uit zijn en tegelijkertijd goed voor de dag komen. Welke auto kies ik?

“Compacte, zuinige en schone auto’s worden veruit het meest geleaset. Denk bijvoorbeeld aan de Renault Clio, Peugeot 308 of Volkswagen Up! Als een auto een verlenging van je aanzien moet zijn, is dat duur. Hoe groter de auto, hoe milieuonvriendelijker. En hoe milieuonvriendelijker, hoe meer je kwijt bent aan de fiscus.”

Een grote auto kan ook van praktisch nut zijn. Stel dat ik of mijn medewerker de leaseauto mee wil nemen op vakantie. Het gezin past niet in die Renault Clio. Is een grote auto dan toch geen betere keuze?

“Daar hebben we een oplossing voor: een vervangende auto tijdens de vakantie. Op die manier lease je elf maanden een compacte auto, die je tijdens de vakantie een maand inruilt voor een groter exemplaar.  Ik vind het namelijk zonde van het geld als ondernemers een groot deel van het jaar in een te ruime auto rijden. Gedurende het jaar besparen ondernemers zoveel geld door in een compacte auto te rijden, dat zij niet hoeven bijbetalen in de vakantie.”

Mijn medewerker krijgt in het begin een contract voor een half jaar en voor zijn werk heeft hij een auto nodig. Stel nu dat het over een paar maanden minder goed gaat met mijn bedrijf en ik de medewerker niet kan houden. Hoe zorg ik dat ik straks niet aan een auto vast zit?

“Leasecontracten zijn al lang niet meer zo in beton gegoten als voorheen. Tegenwoordig kun je zelfs per maand opzeggen, als je bijvoorbeeld een zzp’er bent met een tijdelijke opdracht. Ik adviseer een leasecontract te kiezen dat even lang loopt als het contract van de werknemer. Natuurlijk geldt wel: hoe langer de looptijd, hoe goedkoper. Maar vastzitten aan een auto die je niet nodig hebt is sowieso geldverspilling.”

De bijtellingspercentages veranderen volgend jaar. Hoe zit dat als ik nu een leaseauto neem?

“Twijfel je over een leaseauto? Beslis dit jaar nog. Dan maak je namelijk nog vijf jaar gebruik van de bijtellingsregels van nu en dat scheelt je 40 tot 70 euro per maand.”

Wil je meer weten over leasen? Neem contact op met onze kennispartner Arval.

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Lees ook…
Je komt handen te kort en denkt erover om iemand aan te nemen. Hoe zoek je een geschikte kandidaat, waar moet je op letten bij het opstellen van een…
Minimaliseer werkgeversrisico’s, Minder personeelsadministratie, Maximaliseer je flexibiliteit en geen risico bij ziekteverzuim. Lees…
Wat is een cao? Moet jouw bedrijf voldoen aan een cao? En hoe pas je de cao toe binnen je bedrijf? Lees hier de basisregels over de collectieve…