Het is vrijwel onmogelijk om voor iedereen het juiste kerstpakket samen te stellen. Het kost een hoop tijd, geld en eigenlijk doe je het als werkgever nooit goed. In verschillende gemeenten in het oosten van het land denken ze daar met het Lokaal Kerstpakket de oplossing voor gevonden te hebben. Medewerkers krijgen zo de kans om zélf hun kerstpakket te vullen met producten van regionale middenstanders.

Werkgevers uit Doetinchem, Hof van Twente, Nijmegen en Zutphen hebben twee opties. Kiezen ze voor het standaardpakket (maximaal 3 euro per kerstpakket), dan kunnen medewerkers online inloggen om producten uit te zoeken bij regionale winkeliers. Het uitgebreide pakket levert daar bovenop ook een persoonlijke uitnodiging en een handige afhaaltas.

Nieuw concept
Het initiatief komt van DWARS, een Doetinchems bedrijf dat nieuwe bedrijfsconcepten bedenkt. “We werden benaderd door de gemeente Doetinchem met de vraag of we iets wilden bedenken waarbij we de lokale middenstand konden betrekken. En daar is Lokaal Kerstpakket uit ontstaan”, zegt Rolf Winter van DWARSbedacht. “We vonden het zonde dat van een doorsnee kerstpakket de helft in de prullenbak verdwijnt. En het is niet de kleine middenstander, maar de grote bedrijven die ervan profiteerden. Dit lokale initiatief is veel leuker. Inmiddels is het uitgegroeid tot een redelijk succesvolle formule. Dit jaar zijn er zo’n 1500 kerstpakketten besteld.”

Martin Buunk is eigenaar van het Doetinchemse filiaal van Halfords en doet enthousiast mee aan het Lokaal Kerstpakket, net als afgelopen jaar. “Toen werd het initiatief bijzonder goed ontvangen. Dit jaar bouwen we daarop voort. Van onze vijf geselecteerde producten doen vooral de cadeaubon en het autopakket het goed. Dat pakket is samengesteld uit producten die tezamen veel meer kosten dan de vijftig euro die we er nu met kerst voor vragen. Dat is dus voor de klant mooi meegenomen!”

“Dit kerstpakket is een schoolvoorbeeld van een slimme economische verbinding”, zegt Steven Kroon, wethouder Economische Zaken van de gemeente Doetinchem. “Op de vraag ‘zou ik dit lokale kerstpakket aan alle andere Nederlandse gemeenten aanraden?’, dan is mijn antwoord daarop volmondig ‘ja!'”

Verbondenheid
Het is de bedoeling dat ook andere Nederlandse gemeenten het concept gaan overnemen, geeft Winter aan. “En dan vooral de middelgrote gemeenten met 30.000 tot 100.000 inwoners. Daar heeft de middenstand een steuntje in de rug nodig en is de verbondenheid tussen de mensen en winkeliers iets vanzelfsprekender dan in de grote steden.”

Volgens Buunk doet bijna heel de stad mee in het Lokaal Kerstpakket. “Wij dragen elk lokaal initiatief dat de plaatselijke economie stimuleert een warm hart toe. En zeker als het niet landelijk bedacht is, maar vanuit de lokale overheid komt. Doetinchemmers ontvangen het kerstpakket en kunnen het geld plaatselijk besteden. Daarom juich ik het zo toe. De retail kan sowieso een steuntje in de rug goed gebruiken, ook hier.”

Lees ook:
Het grote kerstpakkettenonderzoek »

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
Lees ook…
Misverstanden over vakantierechten zorgen jaarlijks voor stress. Hoeveel vakantiedagen hebben werknemers? Mag je een vakantieaanvraag weigeren? Wat als…
i.s.m.
Ga je voor het eerst personeel aannemen? Of sta je op het punt je team uit te breiden met een nieuwe medewerker? Dan heb je een arbeidscontract, ook…
i.s.m.
Brandstof is er om op te besparen. Hoe zorg je ervoor dat jij – en jouw medewerkers – het maximale uit een volle tank halen? 5 tips die direct…