Categorieën

"Ik heb een werknemer in dienst die een jaarcontract heeft. Kan ik deze arbeidsovereenkomst voor een kortere periode verlengen?"

Vraag van de maand

“Ik heb een werknemer in dienst. Hij heeft een jaarcontract. Ik wil hem in dienst houden, maar nog geen contract voor onbepaalde tijd aanbieden. Moet ik hem dan weer een jaarcontract aanbieden of kan ik de arbeidsovereenkomst ook met een kortere periode of halfjaarcontract verlengen?”

Antwoord van de experts van MijnZaak

“Ja, dat is mogelijk. Je kan de werknemer na het aflopen van het jaarcontract bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst voor een half jaar met een halfjaarcontract aanbieden. Er bestaan CAO’s waarin deze mogelijkheid wordt uitgesloten, maar volgens het Burgerlijk Wetboek is dit niet verboden. Als er na het eerste contract geen afspraken over verlenging zijn gemaakt en er wordt wel door gewerkt, dan ontstaat automatisch een zelfde contract voor dezelfde termijn, met een maximum van één jaar.”

Twee keer verlengen
“Het is echter niet mogelijk om werknemers tot in het oneindige contracten voor bepaalde tijd aan te bieden. Je kan een tijdelijke arbeidsovereenkomst twee keer verlengen. Bij de derde verlenging – dat zou dan het vierde arbeidscontract zijn – ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst  voor onbepaalde tijd.”

Heb óf wil jij personeel in dienst, maar zie jij als een berg op tegen alle administratieve taken en risico’s die daarbij komen kijken? Download de gratis whitepaper “Wat is payroll?” en ontdek alle voordelen van payroll.

Please

Please, partner van De Zaak

Ondernemer worden is een keuze. Maar voel je je ook thuis in de rol van werkgever? De bijkomende taken en verantwoordelijkheden staan misschien ver van je vak af. Alle personeelszaken zelf doen is dan ook nergens voor nodig. Please is dé werkgeverspartner voor het MKB die jou door de uitdagende wereld van werkgeven navigeert. Met uitzenden, payroll, salarisadministratie, HR experts, digitale tools of een combinatie daarvan. Groei als werkgever én als ondernemer met een partner als Please. Samen vergroten we je werkgeverskracht, op de manier die past bij jou en je bedrijf.

Bekijk alle artikelen van Please>

Lees ook…
i.s.m.
We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt, waardoor de jacht op het vinden van goed personeel of het juiste talent, een grote uitdaging is. Een…
i.s.m.
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het vervullen van vacatures vaak een uitdaging. Het vinden van nieuwe werknemers wordt hierdoor steeds…
Iedereen die een arbeidsovereenkomst heeft en in Nederland woont, heeft recht op vakantiegeld. Het uitbetalen ervan is voor jou als werkgever dus…