Ondernemers mogen hun zakelijke auto privé gebruiken. Bijvoorbeeld voor een vakantie. Maar let op: u krijgt dan al snel met bijtelling te maken. Een vakantie is immers privégebruik. Aan de andere kant kunt u kosten voor bijvoorbeeld tol en brandstof grotendeels aftrekken. 

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Met uw zakelijke auto op vakantie: het klinkt tegenstrijdig. Goed, veel ondernemers kunnen het niet laten en werken op vakantie gewoon door. Maar uiteindelijk is vakantie toch een privé-aangelegenheid die niets met de zaak te maken heeft. Logisch dus dat veel ondernemers zich afvragen of dat mag, op vakantie met de zakelijke auto.

Bonnetjes

Het korte antwoord luidt: ja, dat mag. Sterker nog: u kunt alle autokosten die u onderweg maakt aftrekken van uw winst. Zorg dus dat u bijvoorbeeld tol, parkeerkosten en brandstof netjes betaalt met zakelijke betaalmiddelen. En niet vergeten de bonnetjes te bewaren. Op die manier kunt u de kosten van uw vakantie aardig drukken.

Bijtelling

Toch zitten daar wel wat haken en ogen aan. U krijgt namelijk al snel te maken met de bijtelling. U mag alle kosten voor uw zakelijke auto aftrekken, maar alleen als u die auto (vrijwel) uitsluitend zakelijk gebruikt. Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan moet u een percentage van de cataloguswaarde optellen bij uw inkomen. Die bijtelling privégebruik doet het belastingvoordeel ten dele weer teniet.

Optellen

Dat percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. In 2014 varieert het van 4% voor een (nieuwe) elektrische auto tot 25% voor de minder zuinigere modellen op diesel of benzine. Het bedrag dat u bij uw inkomen moet optellen, beloopt dus al gauw een paar duizend euro.

Kilometeradministratie

Als u geen bijtelling wilt, dan zult u moeten aantonen dat u minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Dat doet u met een sluitende kilometeradministratie. De Belastingdienst controleert daar streng op. Als u zo’n kilometeradministratie voert, kunt u beter niet met uw zakelijke auto op vakantie gaan. Of althans niet te ver. Voor u het weet bent u de 500 kilometer voorbij en moet u alsnog bijtelling betalen.

Werkelijk aandeel

In alle andere gevallen betaalt u al bijtelling en kunt u dus rustig op vakantie. Wel is het zo, dat het privégebruik en de gemaakte kosten binnen het redelijke moeten blijven. Als een groot deel van de gereden kilometers in een jaar privé blijken te zijn, kan de Belastingdienst een bijtelling opleggen die gelijk is aan het werkelijke aandeel van het privégebruik. Ook accepteert de Belastingdienst buitensporig hoge buitenlandse autokosten waarschijnlijk niet, als die niet meer in verhouding staan tot de normale kosten voor het zakelijke gebruik.

Btw

De btw op autokosten
kunt u terugvragen. Let op: aan het eind van het jaar moet u btw betalen voor het privégebruik van de zakelijke auto. De hoogte van dat bedrag kunt u berekenen aan de hand van een sluitende kilometeradministratie. Heeft u die niet, dan is er ook een eenvoudigere methode. U betaalt aan het eind van het jaar 2,7% van de cataloguswaarde van de auto aan btw voor privégebruik. Daarmee is ook de btw van uw vakantie afgedekt.

Verzekeringen

In de meeste zakelijke autoverzekeringen is privégebruik meeverzekerd. Wel is het zo dat de meeste verzekeringen alleen gelden binnen de EU. Als u dus van plan bent om exotische bestemmingen aan te doen, kijk dan even na of uw autoverzekering daarvoor dekking biedt.
Kortom: niets staat u in de weg om met uw zakelijke auto op vakantie te gaan, als u die toch al privé gebruikt. Bewaar uw bonnetjes, blijf binnen de EU en let een beetje op de kosten, dan kunt u achteraf een aardig bedrag als aftrekpost opvoeren.

Gerelateerd lezen:
Een auto voor jouw werknemer? Dit komt er bij kijken

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…