In 1992 start Karel van der Woude met studiegenoot Jan Kees de Jager het bedrijf Spectra Vision, het huidige ISM eCompany. ISM is gespecialiseerd in eCommerce. Ooit was de huisvesting een studentenkamer, nu zitten circa 250 medewerkers in binnen- en buitenland op diverse locaties. Na uit verschillende panden in Rotterdam te zijn gegroeid, huurt ISM sinds 2007 de oude directievleugel van de Van Nelle Fabriek. Twee verdiepingen plus de kelder huisvesten ruim honderd man personeel. 

Bedrijf: ISM eCompany
Ondernemer: Karel van der Woude, oprichter en directielid
Werkplek: Van Nelle Fabriek Rotterdam, de oude directievleugel

Van der Woude:

“Hier kun je bij klanten mee voor de dag komen. Het is een visitekaartje voor het bedrijf. Hiervoor zaten we midden in het centrum van Rotterdam, het pand was veel minder imposant en slecht bereikbaar. En er zaten grenzen aan de groei.
Toen we op zoek gingen naar een nieuw pand, hadden we een aantal eisen: industriële uitstraling, goed bereikbaar, fijne werkplekken, een open ruimte met veel licht en, voor de langere termijn, ruimte genoeg om verder uit te breiden. We zochten een locatie die paste bij het bedrijf en waar je de kernwaarden terugvindt: transparantie, uitwisseling en expertise. De oude directievleugel van de fabriek stond leeg en paste perfect. Ook de huurprijs-kwaliteitverhouding was goed en er is genoeg ruimte om te groeien.

Het pand is in de jaren twintig gebouwd. De directeur van Van Nelle – Cees van der Leeuw – wilde dat het personeel bij zoveel mogelijk daglicht kon werken, vandaar de vele ramen en openheid in het gebouw. Aandacht voor het welzijn van personeel was voor die tijd heel bijzonder. Ook nu belangrijk, je wilt dat je personeel trots is op het bedrijf en de locatie. Waar je bent gevestigd speelt ook een grote rol bij werving van nieuw talenten. We horen dat het een van de redenen is dat mensen hier graag willen werken.”

De werkvloer van ISM. Een open ruimte met veel licht, vaste werkplekken en flexplekken voor medewerkers die veel buiten de deur zijn. Van der Woude: “Helemaal flex werkte niet, mensen die er vaak zijn gaan toch op vaste plekken zitten en de teams bij elkaar. De akoestiek en het klimaat waren wel een uitdaging, maar het is opgelost met een goed werkende koeling en een aantal afgesloten ruimtes voor wat meer privacy en stilte.”

De boardroom met uitzicht op langsvarende schepen, waar vroeger de Van Nelle directie vergaderde en nu de directie van ISM.

De Van Nelle Fabriek in Rotterdam waar vroeger koffie, thee en tabak werd verwerkt. In 2000 wordt de gerenoveerde Van Nelle Fabriek in gebruik genomen als kantoor- en evenementenlocatie. Het monumentale pand staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is vooral een uniek bedrijfsverzamelgebouw voor ondernemers van groot tot klein, vannellefabriek.com.

De wachtruimte

Bij de verbouwing en inrichting van de directievleugel werd streng op de bedoeling van de architect gelet. De oorspronkelijke stijl moest zoveel mogelijk bewaard blijven en aan bepaalde elementen mocht niets worden veranderd. Zo is de wachtruimte in originele staat gebleven. Op de bankjes wachtten vroeger de medewerkers tot ze vanuit de monumentale ‘betaalhokjes’ hun loonzakje overhandigd kregen.

De kelder

In de kelder is naast werkruimte een groot deel ingericht om het personeel ontspanning te bezorgen: een eigen café, een lounge (voor de lunch) en voetbal- en tafeltennistafels, waar fanatiek op gespeeld wordt. Ook het historische pareltje van het pand bevindt zich in de kelder: de oude kluis van Van Nelle. Daarin lagen vroeger onder meer de financiële middelen opgeslagen waarmee de salarissen van medewerkers werden betaald.

Fotografie: Marco de Swart

Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Lees ook…
Werknemers hebben in een aantal gevallen recht op betaald verlof, zonder daarvoor vakantiedagen op te moeten nemen. Bijvoorbeeld voor een trouwerij in…
Volgend jaar stijgt het wettelijk minimumloon met maar liefst 10 procent. In dit artikel praten we je bij over wat minimumloon precies is, wie het…
Faillissement is het schrikbeeld van iedere ondernemer. Je zakelijke droom gaat in rook op, inclusief je geïnvesteerde geld, tijd, denkkracht en…