Lunchpauze werknemer
MijnZaak biedt ondernemers een platform voor al hun juridische documenten, exclusieve ondernemers kortingen en... onbeperkt eerstelijns advies. Wij geven jou elke maand een aantal kwesties waarmee we ondernemers hebben geholpen. Lees mee!

Vraag van de maand

“Ik heb een aantal mensen in dienst, die, vanzelfsprekend, tussen de middag een broodje willen eten. Ben ik verplicht de lunchpauze door te betalen? En hoe lang mogen mensen eigenlijk pauze nemen?”

Antwoord van de experts van MijnZaak

“Nee, je hoeft lunchpauzes, of andere langere pauzes die jouw mensen nemen, niet door te betalen. Het werkt eigenlijk heel simpel: als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald.

Als een werknemer vijfenhalf uur achter elkaar gewerkt heeft, dan heeft hij recht op minimaal dertig minuten pauze. Die pauze mag overigens worden opgesplitst in twee keer vijftien minuten.

Wordt er door een werknemer langer dan tien uur gewerkt, dan is de pauze minstens 45 minuten. Deze mag worden gesplitst in meerdere pauzes van minimaal een kwartier.

Je mag tijdens de lunchpauze niet van je medewerkers verlangen dat er toch bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd. Je hoort nog wel eens dat iemand wordt gevraagd tijdens de pauze de telefoon te beantwoorden. Dat mag dus niet.”

Koffie halen en rookpauzes?

“Dan heb je natuurlijk ook nog de gesprekjes bij de koffieautomaat en de rookpauzes, waarvoor men naar buiten moet of naar het rookhok.

Dit wordt normaal gesproken gewoon doorbetaald, maar een werkgever kan wel grenzen stellen als iemand, omdat hij 46 keer per dag koffie haalt, niet aan zijn uren komt.”

Pauze thuiswerker doorbetalen?

Nu steeds meer werknemers thuiswerken zijn er veel vragen over de regels en afspraken. Logischerwijs heeft ook een thuiswerker recht op pauzes. In principe gelden dezelfde regels als voor werknemers die op kantoor, in een werkplaats of op een andere locatie werken.

Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
Lees ook…
Minimaliseer werkgeversrisico’s, Minder personeelsadministratie, Maximaliseer je flexibiliteit en geen risico bij ziekteverzuim. Lees…
I.S.M. PLEASE – Ga je voor het eerst personeel aannemen? Of sta je op het punt je team uit te breiden met een nieuwe medewerker? Dan heb je een…
Helemaal thuiswerken zijn de meeste mensen inmiddels spuugzat, maar af en toe een dagje thuiswerken willen we er wel inhouden. Reden genoeg dus om een…