Categorieën

Ondernemers moeten oproepkrachten met een contract van minder dan 15 uur per week voortaan voor elke oproep drie uur loon uitbetalen, ook als oproepen elkaar overlappen. Dat is het gevolg van een recente uitspraak van de Hoge Raad.

Elke oproep = 3 uur loon

Een oproepkracht heeft recht op minimaal drie uur loon per oproep, ook als hij die tijd niet volmaakt. Wordt iemand bijvoorbeeld opgeroepen om van negen tot twaalf uur ‘s morgens te werken, maar is hij om half elf al klaar, dan heeft daardoor toch recht op drie uur loon.

Dat geldt volgens de Hoge Raad voor elke oproep, óók als oproepen elkaar overlappen. Als de bovengenoemde kracht op dezelfde dag nog eens wordt opgeroepen en van kwart voor twaalf tot een uur ‘s middags werkt, dan is dat een nieuwe oproep waar ook weer drie uur loon voor uitbetaald moet worden. De oproepkracht heeft dus recht op in totaal zes uur loon.

In de ‘oude situatie’ werd gewoon doorgeteld, aangezien de tweede oproep binnen het tijdvak valt van de eerste oproep. De gewerkte periode liep dan van negen uur ‘s ochtends tot een uur ‘s middags, waardoor er vier uur loon verschuldigd was.

Uitzondering

De uitzondering op de nieuwe regel: een tweede oproep mag tot een eerste oproep worden gerekend, als de tijd tussen de gewerkte periodes niet langer is dan een gebruikelijke pauze in het bedrijf. In dat geval kan er dus nog wel doorgeteld worden.

Bewuster inroosteren

De Hoge Raad vindt dat werkgevers voor elke oproep moeten betalen, omdat overlappende oproepen een teken zijn dat ze het werk slecht inplannen. Bewuster inroosteren zou dit kunnen voorkomen.

Lees ook:
Wanneer moet u minimumloon of minimumjeugdloon betalen? »
“Hoe vaak mag ik iemand een tijdelijk contract aanbieden?” »
“Mag ik een arbeidsovereenkomst zomaar aanpassen?” »

Lees ook…
Faillissement is het schrikbeeld van iedere ondernemer. Je zakelijke droom gaat in rook op, inclusief je geïnvesteerde geld, tijd, denkkracht en…
Zit een van je werknemers thuis met een burn-out? De verleiding kan groot zijn om hem dan maar met rust te laten. Toch is dit niet altijd…
Wanneer een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, kan een werknemer vragen om een getuigschrift. Als werkgever ben je verplicht dit te verstrekken….