In samenwerking met
De juiste kandidaat voor jouw openstaande vacatures vinden is een uitdaging. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Het vervullen van een vacature begint met het vinden van een geschikte kandidaten. Uiteraard wil je ook voorkomen dat potentiële kandidaten tijdens het selectieproces al afhaken. Wij geven je 3 tips om de juiste kandidaat te vinden en aan boord te halen bij jouw onderneming. Personeel werven 2.0!

Inhoudsopgave

Tip 1: schrik potentiële kandidaten niet af tijdens het gesprek

Wanneer je een mogelijk geschikte kandidaat voor je krijgt wil je natuurlijk weten of deze kandidaat geschikt is voor de functie en binnen je bedrijf past.

In een gesprek probeer je alle informatie te vergaren die je nodig hebt. Je gaat op zoek naar zwakke punten en legt kandidaten de meest ingewikkelde vragen voor. Jouw kandidaat zal weten dat deze baan niet zomaar aan de eerste de beste wordt gegeven.

Het valt te betwijfelen of je met deze methode de goede kandidaten uit de vijver vist. Het is ook goed mogelijk dat je zo potentiële kandidaten afschrikt. Toekomstig talentvol personeel vertrekt zo wellicht voordat je ze überhaupt welkom hebt kunnen heten.

Vrijwel niemand vindt solliciteren leuk en veel mensen ervaren stress wanneer ze naar een nieuwe werkgever op zoek moeten. Wanneer je nieuwe werknemers zoekt, is het dus essentieel om oog te hebben voor de persoon die voor je komt te zitten.

De perfecte nieuwe werknemer vinden. Dat kan een behoorlijke zoektocht zijn! Hoe schrijf je bijvoorbeeld een pakkende vacaturetekst? Welke vragen wil je stellen in een sollicitatiegesprek? En welke rol speelt technologie in hr & recruitment? Ontdek Indeed Inspiration, hét platform waar je een schat aan inspirerende artikelen, video’s en e-books vindt. Zo ben je weer een stap verder bij het vinden van jouw toptalent.

Personeel werven 2.0

Solliciteren moet gemakkelijk, aantrekkelijk en stressvrij zijn, want goed personeel is schaars. Goed personeel kun je ook vinden via een toegankelijk, open en eerlijk gesprek. Nieuwe werknemers moeten immers bij je bedrijf passen en in een eerlijk en evenwichtig gesprek zal de kandidaat eerder eerlijke antwoorden geven. Daarnaast kun je jouw mogelijk nieuwe werknemers zo minder snel afschrikken. Je biedt ze juist een warm welkom, waarbij respect en wederzijds vertrouwen de boventoon voeren. Dit heeft mogelijk een positief effect op de gehele bedrijfscultuur en dus ook op huidige werknemers.

Tip 2: zorg voor goede begeleiding

Personeel werven is dezer dagen topsport als gevolg van de krappe arbeidsmarkt. Maar ook de begeleiding van mogelijk nieuw personeel kan een uitdaging zijn. Zorg ervoor dat de reis die de sollicitant maakt, van eerste contact tot het uiteindelijk tekenen van de arbeidsovereenkomst, zo soepel mogelijk gaat.

Begeleid de kandidaat, bereid deze goed voor op wat komen gaat en betrek huidige werknemers in het proces van het aannemen van een nieuwe werknemer. Wees hoffelijk en steek tijd in je nieuwe collega. Bied hen het vooruitzicht op ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden.

Tip 3 Personeel werven: inclusief, divers en open

Inclusiviteit en diversiteit zijn sleutelwoorden voor succesvolle organisaties geworden. Gelijke salarissen, gelijke arbeidsvoorwaarden, gelijke behandeling en een eerlijke en open werkcultuur zijn essentieel in deze tijd en maken werkgevers aantrekkelijker. Personeel zoeken is dus eigenlijk stap twee, stap één is een inclusieve organisatie waar nieuwe mensen zich thuis voelen.

Conclusie

Samenvattend kunnen we concluderen dat personeel werven op een krappe arbeidsmarkt lastig is, maar dat een inclusieve, diverse en persoonsgerichte onderneming zeker een streepje voor heeft op andere werkgevers.

Altijd de juiste medewerkers vinden én aan je bedrijf verbinden? Indeed Inspiration is jouw bron voor tips & advies van experts. 

Indeed

Indeed, partner van De Zaak

Indeed helpt mensen over de hele wereld om medewerkers of een baan te vinden. Meer dan 250 miljoen mensen per maand zoeken naar vacatures, plaatsen cv’s en doen onderzoek naar bedrijven via Indeed. Ga vandaag nog aan de slag op nl.indeed.com/personeel en vind meer informatie op nl.indeed.com/inspiration.

Bekijk alle artikelen van Indeed >

Lees ook…
Met een piek van 17,1% noteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. De hoge inflatie heeft…
Veel mkb’ers bepalen de salarissen op basis van individuele onderhandelingen. Naarmate je bedrijf groeit, kan dit leiden tot beloningsverschillen. Het…
Wat is een cao? Moet jouw bedrijf voldoen aan een cao? En hoe pas je de cao toe binnen je bedrijf? Lees hier de basisregels over de collectieve…
Pauzes zijn belangrijk. Even ontspannen om daarna weer goed effectief aan de slag te gaan. Maar wanneer werknemers een pauze hebben en totaal niet met…
Op zoek naar personeel? In deze krappe arbeidsmarkt moet je jezelf goed voorbereiden en verschillende methodes gebruiken. Denk aan het werven van…
In het eerste jaar van de coronapandemie werd het al snel een onderwerp van discussie: hoe ga je als werkgever met vakantiedagen om? Medewerkers…