Wie na de geboorte van een kind minder wil werken, kan het aantal arbeidsuren in het arbeidscontract aanpassen, óf ouderschapsverlof aanvragen. Wat is voordeliger?

Inhoudsopgave

Ouderschapsverlof & korting

Wie na de geboorte van een kind minder wil werken, kan een verzoek indienen om het aantal arbeidsuren in het arbeidscontract aan te passen. Werkgevers willen hier in de regel van ouderschapsverlof wel aan meewerken.

Er is een voordeliger alternatief, de ouderschapsverlofkorting. Althans, in elk geval tot 2013. Minister Kamp van Sociale Zaken schaft de ouderschapsverlofkorting dan waarschijnlijk af.

Geen extra kosten

De medewerker kan voor het aantal gewenste uren arbeidsduurvermindering namelijk ook eerst ouderschapsverlof aanvragen. De totale duur hiervan bedraagt 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Dit mag ook verspreid opgenomen worden totdat het kind 8 jaar is. De werkgever moet de verlofaanvraag in een aparte brief bevestigen aan de werknemer.

Ouderschapsverlof is onbetaald, waardoor de werkgever niet méér kosten heeft dan in het geval van structurele aanpassing van het aantal arbeidsuren direct na het zwangerschapsverlof.

Voordeel werknemer

De werknemer heeft een voordeel van € 4,11 netto per uur. Deze € 4,11 krijgt de werknemer namelijk van de belastingdienst terug bij de aangifte inkomstenbelasting.

Het gaat veelal om een langere periode en heel wat uren, waardoor dit voordeel aardig kan oplopen.

De werkgever kan met deze oplossing zonder nadeel de werknemer een aardig voordeel bezorgen.

De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Lees ook…
Een auto van de zaak is voor veel werknemers een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde. Maar voor werkgevers kan het een kostenpost zijn met extra…
MijnZaak biedt ondernemers een platform voor al hun juridische documenten, exclusieve ondernemers kortingen en… onbeperkt eerstelijns advies. Wij…
i.s.m.
Jij bent ondernemer. Zodra je (nieuw) personeel wilt aannemen kom je voor de keuze: welke type contract bied ik aan? Veel ondernemers kiezen eerst voor…