Categorieën

Minder werkgeversrisico's en meer ondernemen. Payroll helpt je verder.

Inhoudsopgave

Waarom starten met payroll?

Payrolling betekent minder personeelsadministratie en meer ondernemen. Bovendien heb je geen omkijken meer naar ziekteverzuim, zijn er meer flexibele contractvormen mogelijk én je bespaart direct op kosten.

Payroll betekent ook minder werkgeversrisico’s. Daarom is het uitermate geschikt voor snelgroeiende ondernemingen en seizoensgebonden arbeid. Je geniet van maximale personeelsflexibiliteit. 

Benieuwd? Vergelijk via De Zaak de beste payrollpartijen >

De 7 meeste gestelde vragen over payroll 

1. Wat houdt payrolling in?

Payrolling lijkt in veel gevallen op het inhuren van uitzendkrachten of het in dienst nemen van gedetacheerde medewerkers. Toch ligt een payrolldienst net iets anders. Bij payroll doelen wij op een dienstverlening waarbij het payrollbedrijf, naast de loonadministratie, ook het werkgeverschap overneemt van haar klant. Juridisch gezien lijkt het erg op het inhuren van uitzendkrachten. Toch zijn de medewerkers meer gekoppeld aan het eigen bedrijf in het geval van een payrolldienst.

Wat blijft er dan wel over voor de ondernemer zelf? Geen zorgen, veel taken blijven gewoon in handen van de opdrachtgever. Zo is de opdrachtgever verantwoordelijk voor werving en selectie, beoordelingen en loopbaanbegeleiding. Kortom, alle inhoudelijke taken. De payroll organisatie neemt de administratieve zaken over. Denk hierbij aan het uitbetalen van salarissen, het regelen van loonheffingen, het op zich nemen van het ziekterisico en het sturen van jaaropgaven en loonstroken. Het grootste voordeel is dus dat de opdrachtgever zo afstand doet van veel administratief werk. Daarnaast loopt de ondernemer ook minder financieel risico doordat het ziekterisico wordt overgenomen door de payroll organisatie.

2. Wat kost een payroll organisatie?

Payrolling brengt veel voordelen met zich mee. Mede daarom is er vaak een misverstand over de prijs die dit met zich meebrengt: deze wordt vaak veel te hoog geschat. Vaak is het zo dat payrolling goedkoper uitvalt dan het in eigen handen houden van de administratieve taken. Daarnaast zorgt het verlaagde financiële risico er ook voor dat payrolling vaak lager in kosten uitvalt.

3. Waarom kiezen voor Payroll?

Ondernemers hebben te maken met veel taken. Zo wilt u het liefst ondernemen, maar heeft u ook nog eens te maken met veel administratieve taken. Om deze administratieve taken goed te kunnen uitvoeren dient u altijd op de hoogte te zijn van de laatste wet- en regelgeving. Daarnaast is het nog zaak om aandacht te besteden aan uw werknemers. Al deze tijd gaat logischerwijs af van de tijd die u kunt besteden aan ondernemen. Gelukkig kunt u een deel van deze taken gewoon uit handen geven.

Goed personeel is natuurlijk belangrijk voor u. Zij bepalen een groot deel van u omzet. Daarnaast is de sfeer binnen uw bedrijf van groot belang. Het is dus logisch dat u alles zo goed mogelijk georganiseerd wil hebben voor uw werknemers. Dat blijkt helaas niet altijd zo makkelijk. Een payroll organisatie kan hier een uitkomst bieden.

Hoe zit het met zzp’ers? Is payrolling ook iets voor hen? Jazeker! Juist zzp’ers zijn gebaat bij een payrolldienst. Zij krijgen namelijk te maken met onzekerheid rondom de nieuwe wet DBA. Deze onderzekerheid neemt een payroll organisatie weg. Daarnaast neemt een payroll organisatie een deel van de administratieve rompslomp uit handen. Dit klinkt natuurlijk ideaal voor een zzp’er!

4. Wat is de payrollfactor?

Een payrollfactor is een handig hulpmiddel. Met deze factor kunt u namelijk uitrekenen hoeveel een medewerker u gaat kosten. Hiervoor dient u het brutoloon van de werknemer te weten. Hoe berekent u de payrollfactor precies? Gebruik hier de volgende formule voor:

Brutoloon werknemer x payrollfactor = kosten medewerker

Deze formule geeft u snel en makkelijk inzicht in de daadwerkelijke kosten van een werknemer. Let wel op! Bij erg lage factoren is er waarschijnlijk sprake van reserveringen of bepaalde afdrachten die niet worden meegerekend. Om hier rekening mee te houden worden er verschillende soorten payrollfactoren gehanteerd.

Vaak wordt de simpelste methode gebruikt die hierboven ook al aan bod is gekomen:

Brutoloon werknemer x payrollfactor = kosten medewerker

Om er zeker van te zijn dat deze methode geschikt is, is het van belang dat u in de gate heeft wat er allemaal wordt meegenomen in de berekening. Of de volgende zaken zijn meegenomen is relevant:

 • Reserveringen vakantiegeld
 • Reserveringen vakantiedagen
 • Opslag payrollbedrijf
 • Ziekte
 • ATV dagen
 • Feestdag
 • Verlof
 • Arbo
 • Scholing
 • Pensioen
 • Werknemersverzekeringen

Laat u goed over deze zaken informeren! Wanneer veel van deze zaken niet zijn meegenomen kunt u beter de volgende methode gebruiken:

Brutoloon werknemer x payrollfactor + marge = kosten medewerker

Het komt ook voor dat aanbieders adverteren met dat de dienstverlening slechts een paar cent per euro extra kost. Wat ook veel voorkomt is de bewerking dat de dienstverlening slechts 5% extra kost. Hou hierbij in uw achterhoofd dat deze constructies enkel de marge van het payrollbedrijf benadrukken. De kosten die hier nog bijkomen zijn een factor van het loon. Deze bedragen kunnen dus toch hoger oplopen dan ze in eerste instantie lijken.

Rekenvoorbeeld
Stel, uw werknemer heeft een bruto-uurloon van 30 euro. De payrollfactor wordt vastgesteld op 1,55 euro. In de meest voorkomende formule ziet de berekening er dan als volgt uit: Brutoloon werknemer x payrollfactor = kosten medewerker Dus ingevuld: 30 x 1,55 = 46,50 euro Het totale bruto-uurloon komt op deze manier dus op 46,50 euro uit.

5. Hoe werkt een payrollconstructie?

Het inhuren van een payroll organisatie biedt u veel voordelen. Zo heeft u geen last meer van het vele administratiewerk. Daarnaast dekt zo’n organisatie de meeste werkgeversrisico’s. Ook werkt u door het inhuren van een payrollbedrijf samen met echte experts. Wat heeft u dan nog te doen? U blijft verantwoordelijk voor uw werknemers: u werft nieuwe werknemers en maakt afspraken rondom bijvoorbeeld het salaris. Hierna draagt u ze over aan de payroll organisatie. Zo kunt u zich volledig richten op uw ondernemerschap!

Hieronder bieden wij een overzicht van welke taken een payrollbedrijf van u overneemt:

 • signalering van contractverlengingen;
 • afhandeling van contractverlengingen;
 • het opstellen van kloppende arbeidsovereenkomsten;
 • afhandeling van uitdiensttredingen;
 • bijhouden van weg- en regelgevingen;
 • implementatie van de wet- en regelgevingen;
 • begeleiding en adviseringen van juridische kwesties;
 • controle op geldigheid van identiteitsbewijzen;
 • salarisadministratie, zoals salarisberekeningen, uitbetalingen en het opstellen en beschikbaar stellen van zowel loonstroken als jaaropgaven;
 • afdracht van sociale lasten en verlofregistraties;
 • verzuimbegeleiding van zieke medewerkers;
 • contact onderhouden met arbodiensten, bedrijfsartsen en het UWV;
 • begeleiden van re-integratie trajecten;
 • helpdesk voor zowel woon- als salaris gerelateerde zaken (voor de ondernemer en medewerker);
 • vraagbaak van Cao’s, per branche;
 • Begeleiding en advisering op het gebied van verschillende juridische kwesties.

6. Welke verschillende certificeringen zijn er bij payrollbedrijven?

Binnen de payrollbranche zijn er verschillende certificeringen die bedrijven kunnen bezitten. Hieronder leest u meer over de certificeringen SNA, NEN 400-1 en Ecabo.

SNA
SNA staat voor Stichting Normering Arbeid en al sinds 2007 bestaat dit keurmerk. Het SNA is een hoogwaardig, onafhankelijk en daardoor betrouwbaar keurmerk voor ondermeningen die arbeidskrachten aan bedrijven ter beschikking stellen. SNA staat voor Stichting Normering Arbeid.

NEN 4400-1
Deze nationale norm stelt eisen aan uitleners van arbeid in Nederland. Hierdoor moet het risico op boetes van bijvoorbeeld de Belastingdienst tegen te gaan.

Ecabo
Ook Ecabo is een keurmerk. Zij richten zich vooral op een goede aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt. Praktijkleren is bij hen de norm.

7. Wat betekent een payrollbedrijf voor uw werknemers?

Bij payrolling verandert vooral veel voor u als ondernemer. Hoewel de hoofdtaak van een payrollbedrijf te maken heeft met de werknemers, zullen zij er niet veel van merken. U als ondernemer blijft namelijk verantwoordelijk voor de planning en aansturing van hun werkzaamheden. Ook u bent nog steeds het eerste aanspreekpunt als het gaat om salaris en arbeidsvoorwaarden. Wat verandert er dan wel voor hen?

De grootste verandering van werknemers is dat de arbeidsovereenkomst nu met het payrollbedrijf wordt afgelosten. Ook het salaris zal dus uitbetaald worden door de payroll organisatie. Daarnaast zullen zij voor zowel financiële als administratieve zaken vooral bij de payroll organisatie moeten aankloppen.

Waar moet ik op letten bij het selecteren van een payroll partner?

Of een medewerker gevoelsmatig bij je werkt, wordt niet bepaald door de loonstrook aan het einde van de maand; maar door het dagelijkse contact, het werk en de successen die je samen bereikt.

De keuze voor het ZZP payrollbedrijf of MKB payrollbedrijf vraagt om zorgvuldigheid. Heb je een goed gevoel bij het payrollbedrijf? Hebben ze meer ervaring in een specifieke branche? De aangesloten bedrijven van De Zaak zijn allemaal betrouwbaar en hebben jarenlange ervaring in de branche. Wij werken enkel met grote, gerenommeerde partijen.

Lees ook:


Tip! 
Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

 

Lees ook…
Minimaliseer werkgeversrisico’s, Minder personeelsadministratie, Maximaliseer je flexibiliteit en geen risico bij ziekteverzuim. Lees…
Wanneer een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, kan een werknemer vragen om een getuigschrift. Als werkgever ben je verplicht dit te verstrekken….
i.s.m.
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het vervullen van vacatures vaak een uitdaging. Het vinden van nieuwe werknemers wordt hierdoor steeds…