Gebruik hiervoor subsidie!

De overheid beloont jou in de vorm van subsidie als je iemand in dienst neemt die een duwtje in de rug kan gebruiken, of als je jouw werknemers wilt bijscholen. Een overzicht van de regelingen.

Nieuwe werknemer aannemen

Subsidies zijn de tegenhanger van boetes: de overheid stimuleert gedrag met een financiële bonus. Er zijn tientallen geldpotjes beschikbaar, bijvoorbeeld bij het in dienst nemen van een nieuwe werknemer. Dat geldt met name voor personeel met een ‘smetje’ (werkloos, Wajong, 55-plus). Bij een zogenaamde proefplaatsing is het financiële voordeel zelfs 100 procent. Dan heb je de eerste drie maanden eigenlijk een gratis arbeidskracht.

In sectoren met piekperioden, zoals de agrarische sector, kunnen werkgevers aanspraak maken op een vrijstelling van de premieplicht bij kortlopende contracten.

Werknemers opleiden

Een tweede categorie waar geld valt op te halen, is het opleiden van werknemers. De subsidies zijn er in de vorm van vergoedingen en als fiscale regelingen in de loonsfeer, de zogenoemde afdrachtvermindering onderwijs.

Er zijn acht verschillende opleidingscategorieën, uiteenlopend van beroepsbegeleidende leerweg tot promotieonderzoek aan de universiteit waarvoor loonsubsidie beschikbaar is. Voor elk potje gelden weer andere voorwaarden om in aanmerking te komen. Tot nog toe hebben de regelingen de bezuinigingsdrift overleefd. Sommige bedragen zijn zelfs verhoogd.

Zijn er ook andere geldbronnen?

Ja. Als je aangesloten bent bij een Opleiding & Ontwikkelingsfonds van jouw branche, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie voor scholing van jouw medewerkers uit het Europees Sociaal Fonds.

De voorwaarden en indieningstermijnen verschillen per fonds. Een voorbeeld van is het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, waar je als winkeleigenaar tot 40 procent subsidie kunt krijgen voor de opleiding van jezelf of jouw medewerkers.

Ook hier is het internet een uitstekende informatiebron om te checken of je wellicht in aanmerking komt voor een vergoeding. En meestal weet de opleiding zelf wel aan welke eisen en voorwaarden je moet voldoen.

Lees ook…
Heb je door de krappe arbeidsmarkt moeite om nieuw personeel te vinden? Dan kun je overwegen personeel te zoeken in het buitenland. Dan kan een prima…
In het eerste jaar van de coronapandemie werd het al snel een onderwerp van discussie: hoe ga je als werkgever met vakantiedagen om? Medewerkers…
Thuiswerken is here to stay. Veel werknemers willen na de coronapandemie geen afscheid nemen van hun thuiskantoor, blijkt uit een groot onderzoek. Ruim…
i.s.m.
Heb jij net even wat meer flexibiliteit nodig als het aankomt op de arbeidscontracten die je jouw medewerkers biedt? Niet alleen meer flexibiliteit in…
Overwerk compenseren met vrije tijd noemen we tijd voor tijd. Was het voorheen genoeg om hierover een schriftelijke afspraak te maken met je…
Een manier om je werknemers te motiveren en te belonen voor goede prestaties is een aantrekkelijke bonusregeling. Hoe pak je dat aan en wat voor soort…