Prestatiebeloning introduceren
Naast een basisloon kunt u prestatiebeloning uitkeren. Hoe meer iemand presteert, hoe hoger zijn beloning. Deze checklist helpt u op weg als u prestatiebeloning wilt introduceren in uw bedrijf.
aanIs er een goede aanleiding?
Begin niet aan prestatiebeloning als u vindt dat het gros van uw medewerkers niet gemotiveerd is. Als u veel ongemotiveerde medewerkers in huis hebt, is dat een signaal dat er iets mis is. Dan kunt u beter op zoek gaan naar de oorzaak daarvan.
werktPast het in uw bedrijfscultuur?
Prestatiebeloning werkt in het algemeen het beste in commercieel ingestelde organisaties.
maaktPast het bij uw medewerkers?
Prestatiebeloning maakt het werk een beetje spannend: er ontstaat competitie, en misschien een cultuurtje van winners en losers. Dat werkt niet erg motiverend voor medewerkers die andere dingen in het leven belangrijker vinden dan competitie en geld.
Prestatiebeloning is verder vooral zinvol voor medewerkers die met hun – goede of slechte – prestatie het bedrijfsresultaat beïnvloeden. Als het voor de bedrijfswinst niet uitmaakt of iemand een tandje harder loopt – waarom zou u dat dan wel financieel belonen?
geldVerdient u de kosten terug?
Prestatiebeloning kost u doorgaans extra geld, doordat de totale loonkosten iets stijgen. Wordt die kostenstijging terugverdiend door de hogere motivatie van uw medewerkers?
hardeWaarop wilt u medewerkers gaan beoordelen?
Beoordelen op harde targets is relatief makkelijk. Mensen beoordelen op gedrag is een stuk lastiger. Dat moet u willen, én kunnen. U zult ook veel meer tijd moeten gaan steken in regelmatige beoordelingsgesprekken met uw medewerkers. Want een beoordeling – en zeker een negatieve – mag nooit uit de lucht komen vallen.
gewoonVergeet het schouderklopje niet
U kunt als werkgever natuurlijk ook gewoon wat vaker een schouderklopje uitdelen aan medewerkers. Kost niets en werkt doorgaans heel motiverend.
Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Lees ook…
Een van je werknemers is een kersverse moeder of trotse papa geworden. De werknemer wil wat minder gaan werken om te wennen aan de nieuwe…
Je werknemer heeft fantastisch nieuws: ze is zwanger. Als werkgever wil je natuurlijk dat zij op een fijne manier van deze bijzondere tijd kan…
Volgend jaar stijgt het wettelijk minimumloon met maar liefst 10 procent. In dit artikel praten we je bij over wat minimumloon precies is, wie het…