Prestatiebeloning introduceren
Naast een basisloon kunt u prestatiebeloning uitkeren. Hoe meer iemand presteert, hoe hoger zijn beloning. Deze checklist helpt u op weg als u prestatiebeloning wilt introduceren in uw bedrijf.
aanIs er een goede aanleiding?
Begin niet aan prestatiebeloning als u vindt dat het gros van uw medewerkers niet gemotiveerd is. Als u veel ongemotiveerde medewerkers in huis hebt, is dat een signaal dat er iets mis is. Dan kunt u beter op zoek gaan naar de oorzaak daarvan.
werktPast het in uw bedrijfscultuur?
Prestatiebeloning werkt in het algemeen het beste in commercieel ingestelde organisaties.
maaktPast het bij uw medewerkers?
Prestatiebeloning maakt het werk een beetje spannend: er ontstaat competitie, en misschien een cultuurtje van winners en losers. Dat werkt niet erg motiverend voor medewerkers die andere dingen in het leven belangrijker vinden dan competitie en geld.
Prestatiebeloning is verder vooral zinvol voor medewerkers die met hun – goede of slechte – prestatie het bedrijfsresultaat beïnvloeden. Als het voor de bedrijfswinst niet uitmaakt of iemand een tandje harder loopt – waarom zou u dat dan wel financieel belonen?
geldVerdient u de kosten terug?
Prestatiebeloning kost u doorgaans extra geld, doordat de totale loonkosten iets stijgen. Wordt die kostenstijging terugverdiend door de hogere motivatie van uw medewerkers?
hardeWaarop wilt u medewerkers gaan beoordelen?
Beoordelen op harde targets is relatief makkelijk. Mensen beoordelen op gedrag is een stuk lastiger. Dat moet u willen, én kunnen. U zult ook veel meer tijd moeten gaan steken in regelmatige beoordelingsgesprekken met uw medewerkers. Want een beoordeling – en zeker een negatieve – mag nooit uit de lucht komen vallen.
gewoonVergeet het schouderklopje niet
U kunt als werkgever natuurlijk ook gewoon wat vaker een schouderklopje uitdelen aan medewerkers. Kost niets en werkt doorgaans heel motiverend.
Ontvang kortingscode gratis tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.