Categorieën

PARTNERCONTENT - Even een berichtje via Twitter of Facebook plaatsen. Nog even een advertentie op marktplaats bijwerken of een leuke vakantiebestemming opzoeken voor de komende vakantie, tijdens het werk een film downloaden of online een spelletje spelen. Hoe ver gaat jouw personeel?

Af en toe ontspannen
Voor personeel dat het grootste deel van hun werkzaamheden achter de computer uitvoert, kan de boog natuurlijk niet altijd gespannen zijn. Als een werknemer af en toe ontspant, is hij of zij misschien ook wel productiever gedurende een werkdag. Maar als je op het beeldscherm van je personeelslid wel erg vaak familiefoto’s, een Facebookpagina of een online spelletje voorbij ziet komen terwijl de werkdruk voor de afdeling hoog is, zit je dat toch niet lekker.

Internet- en computergebruik onder werktijd
Mede door het ontbreken van professioneel ICT-beleid worstelen bedrijven en organisaties steeds vaker met het dagelijkse ‘kwartiertje’ privé surfen, sociale media en gamen onder werktijd. Bij bepaalde leeftijdscategorieën is dit gebruik inmiddels al toegenomen tot maar liefst 24% van de dagelijkse werktijd (onderzoek Ernst & Young 2011).

Verbieden of juist niet?
Zoals bijna alles ligt het antwoord in het midden, streng alles blokkeren en verbieden werkt demotiverend. Anderzijds mag het niet zo zijn dat werknemers urenlang privé online zitten. Die 10 minuten pauze tussendoor moet wel daadwerkelijk 10 minuten zijn. De oplossing is afspraken maken met elkaar over wat wel en niet is toegestaan en de gemaakte afspraken vastleggen in ICT-beleidsdocumenten.

Eenvoudig ICT-beleid
Hoe kun je dit eenvoudig en betaalbaar realiseren? Niet door zelf het ICT-Beleid te gaan bedenken en dit op papier te laten ondertekenen door je medewerkers. De benodigde documenten zijn complex en moeten actueel gehouden worden i.v.m. veranderende wetgeving. Het monitoren van het internetgebruik helpt de gemaakte afspraken na te komen maar is aan strenge eisen gebonden.

Monitoring-software
Er zijn software-oplossingen om het internetgebruik binnen jouw organisatie te monitoren, filteren en loggen (vastleggen). Dit gebeurt geheel binnen de privacywetgeving. YourSafetynet Pro+ biedt bijvoorbeeld een totaaloplossing voor het invoeren en onderhouden van een juridisch juist ICT- en privacybeleid.

De installatie is eenvoudig. R2 Software uit Mijdrecht heeft de YourSafetynet Pro+ management software naar de cloud gebracht – dus volledig online toegankelijk. Het enige wat je nog nodig hebt is een klein stukje software op de aangesloten PC’s. Je houdt zelf de regie in handen in jouw eigen virtuele YourSafetynet Server. R2 Software ondersteunt je ook met advies en inrichting van jouw YourSafetynet Pro+ software. Je kunt het pakket eerst testen zodat je zelf kunt ervaren hoe eenvoudig het werkt. Meer informatie vind je op de website van R2 Software.

Lees ook…
Zit die ene medewerker nog wel lekker in zijn vel? Houdt hij zich de gemaakte werkafspraken? Op deze vragen krijg je als werkgever antwoord door…
i.s.m.
Steeds meer ondernemers, managers en bedrijven houden zich bezig met diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Maar wat is diversiteit en…
Heb je door de krappe arbeidsmarkt moeite om nieuw personeel te vinden? Dan kun je overwegen personeel te zoeken in het buitenland. Dan kan een prima…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.