Categorieën

Er wordt dit jaar meer en langer overgewerkt door ondernemers en hun personeel dan vorig jaar. Daarbij wordt vaak ook gegeten op kantoor, eten bestellen is het meest populair. Dit komt uit onderzoek van De Zaak en MKB Servicedesk in opdracht van Ziggo Zakelijk. 
Ruim 250 ondernemers vulden het ‘Overwerk-eetonderzoek’ in, waarbij we vroegen naar het overwerkgedrag van ondernemers en hun medewerkers en hoe daarbij met het eten wordt omgegaan. Zestig procent gaf aan dat er meer wordt overgewerkt dan in 2014.
Bij de helft van de ondernemers werkt het personeel één tot twee keer per maand over, bij nog eens een kwart zeker wel één keer per week. Bij ongeveer een vijfde van de bedrijven wordt nooit overgewerkt door medewerkers en bij een kleine groep elke dag.

Eten op kantoor

Op de vraag of er gegeten wordt op kantoor antwoordde 40 procent met ja, 35 procent met soms en 25 procent met nee. In de meeste gevallen dus wel. En dat is slim omdat er in het grootste deel een tot twee uur (32%) of twee uur of meer (34%) wordt doorgewerkt. Om de productiviteit van medewerkers te verhogen en als beloning voor het harde werk, bestelt een grote meerderheid een maaltijd, of haalt deze af. In mindere mate komt het voor dat men eten van huis meeneemt of dat er wordt gekookt op kantoor.

Broodjes favoriet

Opvallend detail is dat 70 procent van de ondernemers de maaltijd nog altijd telefonisch bestelt, tegenover 23 procent online en slechts 7 procent via een smartphone app.
In plaats van een warme maaltijd kiest het overgrote deel toch voor de snelle en makkelijke optie, broodjes (30%). Pizza is ook populair (17%) net als patat en snacks. Een klein deel gaat voor een gezonde maaltijd. Surinaams, sushi en Hollandse pot worden ook regelmatig genoemd.

Eten tijdens overwerk belastingvrij

Hoe zit het ook alweer met de regels als je je personeel wilt laten overwerken? Adviseur van De Zaak Harry Chün: bij overwerken is de maaltijdverstrekking belastingvrij. Voorwaarde is wel dat het om een maaltijd gaat tussen 17:00 en 20:00 uur. Verder is het belangrijk de regels van de Arbeidstijdenwet in de gaten te houden, er zijn geen aparte regels meer voor overwerk in opgenomen, maar de maximale arbeidstijden zijn: 12 uur per dienst en 60 uur per week. In een periode van vier weken mag een werknemer gemiddeld 55 uur per week werken (220 uur) en gemiddeld 48 uur per 16 weken (768 uur).
Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Ziggo, die specifieke ICT- en telecomoplossingen aanbiedt voor het mkb. 

Gratis maaltijden

Komende week geeft Ziggo duizend gratis maaltijden van Thuisbezorgd.nl weg aan overwerkende MKB’ers, in het kader van een reclamecampagne. Tim Wolff, Directeur Marketing bij Ziggo (zakelijke markt) zegt hierover: “Het MKB is de motor van onze Nederlandse economie. Die motor houden we graag draaiende. Vandaar dat we het MKB een steuntje in de rug willen geven, en hen voorzien van de nodige brandstof met deze ludieke actie.”
Lees ook…
i.s.m.
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het vervullen van vacatures vaak een uitdaging. Het vinden van nieuwe werknemers wordt hierdoor steeds…
Wat is een cao? Moet jouw bedrijf voldoen aan een cao? En hoe pas je de cao toe binnen je bedrijf? Lees hier de basisregels over de collectieve…
Werknemers hebben in een aantal gevallen recht op betaald verlof, zonder daarvoor vakantiedagen op te moeten nemen. Bijvoorbeeld voor een trouwerij in…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.