Bedrijfsvoering

Met de zomer in aantocht is het nu tijd om even stil te staan bij de continuïteit van jouw bedrijf in de vakantieperiode. Uiteraard is het afhankelijk van de omvang en de activiteiten van je onderneming wat je allemaal moet regelen.

Zzp’er

Ben je zzp’er, dan is het waarschijnlijk niet zo ingewikkeld om je vakantie in te plannen. Toch moet je met een aantal dingen rekening houden. Als zzp’er in de bouw bijvoorbeeld, ligt het voor de hand om zelf ook in de bouwvak op vakantie te gaan. Anders loopt u nodeloos opdrachten mis.
Ook in andere branches en sectoren is het handig om rekening te houden met de vakanties die je klanten of opdrachtgevers zoal inplannen.

Verder moet je een financiële buffer hebben opgebouwd, niet alleen om de vakantie te betalen, maar ook omdat je in die periode geen inkomsten zult genereren.

Roosteren

Ondernemers met personeel doen er goed aan om alle vakantie-aanvragen tijdig te inventariseren. Afhankelijk van de aard van jouw bedrijf, zal een bepaalde minimale bezettting gewenst zijn.

Wil je niet dat iedereen in exact dezelfde periode vakantiedagen opneemt, zal je regels moeten opstellen. Leg die vast in je personeelsgids! Is het wie het eerst komt, het eerst maalt? Gaan medewerkers met schoolgaande kinderen vóór anderen tijdens de officiële vakanties?

Als jouw bedrijf een bepaalde periode dicht gaat in de zomer, dan moet je dat in het arbeidscontract (of naderhand per werknemer) én in de personeelsgids hebben vastgelegd. Anders kan je je medewerkers niet zomaar dwingend opleggen om bijvoorbeeld tegelijk met jezelf vakantie op te nemen. Je bent dan aangewezen op goed overleg.

Ben je een ondernemer die het juist van het zomerseizoen moet hebben, dan moet je tijdig zorgen voor voldoende bezetting. Schakel tijdig voldoende vakantie- en uitzendkrachten in en laat tenminste een van je ervaren vaste krachten de begeleiding van deze nieuwelingen op zich nemen.

Vakantie bij ziekte

Heb je medewerkers die langdurig ziek zijn? Ook zij hebben recht op vakantiedagen, maar afhankelijk van de aard van hun arbeidsongeschiktheid is natuurlijk niet elke vakantiebestemming even geschikt, en soms geen enkele. De instantie die de verzuimgebeleiding en het Poortwachtertraject verzorgt, kan hierover in overleg treden met de arbeidsongeschikte medewerker. Heb je alleen een bedrijfsarts, dan is dat hiervoor de aangewezen persoon.

Ook kan het voorkomen dat je medewerkers ziek worden op vakantie. Het is niet in elk buitenland even makkelijk om aan een verzuimprotocol te voldoen. Zaak is het dan om bij terugkeer zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen wat de ingangsdatum van de ziekmelding is. Dring aan op een doktersverklaring. Mocht de op vakantie opgelopen ziekte aanleiding zijn tot langdurig verzuim dan zal je de start van het Poortwachtertraject moeten kunnen documenteren.

Je eigen vakantie: praktische tips

Voor je in overleg met je naasten een vakantiebestemming kiest, is het raadzaam om bij een aantal dingen stil te staan.

Als jouw bedrijf niet dicht is tijdens je vakantie, zal je een plaatsvervanger moeten aanwijzen. Deze moet tijdig op de hoogte zijn van alle lopende zaken. Wellicht moet de tekenbevoegdheid tijdelijk bij die persoon worden belegd en ook moet er autorisatie zijn voor financiële transacties.

Daarnaast zal je moeten beslissen of je voor noodgevallen op je vakantieadres bereikbaar wilt zijn.

Bij de praktische zaken die je moet regelen horen dingen als het tijdig melden van zomersluiting of je eigen afwezigheid aan je opdrachtgevers en klanten. Ook andere relaties, zoals leveranciers, moeten tijdig om de hoogte worden gebracht.

Bij melding van je afwezigheid of zomersluiting op je website, voicemail en e-mail (afwezigheidsassistent) dien je je te realiseren dat dit consequenties kan hebben voor de veiligheid. Ook mensen met een ongezonde belangstelling voor je bedrijf kunnen daar makkelijk achterkomen.

Voor je de deur van je bedrijf voor een paar weken achter je dichttrekt, zal je je er ook van moeten verzekeren dat er geen ongewenst bezoek kan binnenkomen, of dat nu fysiek of digitaal is.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Lees ook…
Zit die ene medewerker nog wel lekker in zijn vel? Houdt hij zich de gemaakte werkafspraken? Op deze vragen krijg je als werkgever antwoord door…
i.s.m.
Het gaat goed met je onderneming. Zo goed dat je er over nadenkt om personeel aan te nemen. Of het nu gaat om je eerste medewerker of uitbreiding van…
i.s.m.
Steeds meer ondernemers, managers en bedrijven houden zich bezig met diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Maar wat is diversiteit en…
Met een piek van 17,1% noteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. De hoge inflatie heeft…
Werknemers die een (nieuwe) hypotheek aanvragen, zullen bij jou aankloppen voor een werkgeversverklaring. Meestal zul je deze probleemloos…
Door inflatie en de krappe arbeidsmarkt zijn loonsverhogingen aan de orde van de dag. Vakbonden hebben hun eisen voor meer salaris in 2023 flink…