Na de Vakantiebeurs worden in Nederland weer massaal zomervakanties geboekt. Dat betekent ook weer goed roosters plannen, zodat je straks niet met onderbezetting te maken krijgt. Hoe doen andere bedrijven dat?

Na een korte rondvraag blijkt dat ondernemers zich niet zo druk maken over de bezetting in de zomermaanden. “Tijdens de zomervakantie is het voor een bouwbedrijf als het onze traditioneel dat we een paar weken dicht zijn”, zegt technisch directeur Remco Swaab van bouwbedrijf A. Huurdeman uit Amersfoort. “Dan wordt er 3 of 4 weken niet gewerkt. Onze 25 personeelsleden geven in januari aan waneer ze met vakantie willen gaan, maar ze krijgen van ons de vrijheid om zelf te besluiten wanneer ze vrijaf willen.”

Zomerwerk

Toch moet er steeds vaker ook in de zomer gewerkt worden. “Ook in die periode krijgen we opdrachten”, vervolgt Swaab. “Op verschillende scholen moeten bijvoorbeeld lokalen of sanitaire voorzieningen worden aangepast. Om de overlast te beperken, kiezen ze daarvoor de zomervakantie. Maar 9 van de 10 keer lukt dat wel met onze personele bezetting. En mochten we mankracht tekort komen, dan kunnen we besluiten om een onderaannemer in te schakelen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen gewoon op vakantie kan, maar als je dat wil kun je de hele zomer doorwerken.”

Bij hotel-restaurant De Wijkerhaven in Beverwijk gaat het er in de zomer gemoedelijk aan toe, zegt manager Ilona van Vegten. “Iedereen gaat hier eigenlijk tegelijk op vakantie, ook al hebben we dat liever niet”, lacht ze. “Maar wat doe je eraan? Sommige medewerkers hebben een partner en kinderen en zijn aan vakantieperiodes gebonden. Uiteindelijk zorgen we er samen voor dat we genoeg personeel kunnen optrommelen om ook de zomermaanden onze gasten goed te verzorgen.”

Rekening houden

Ook al moet het bedrijf het vooral hebben van de drukke wintermaanden, in de zomer moet het hotel ook gerund worden. “Als voormalig chauffeursrestaurant op een industrieterrein hebben we het met normaal 15 medewerkers al druk genoeg. Een planning voor de zomervakantie? Dat doe ik gewoon uit het hoofd.

We hebben twee meiden voor de hotelkamers, allebei met kinderen. Die willen allebei 3 weken vakantie. Die wisselen elkaar af: de ene werkt als de ander met vakantie is en andersom. Dat doen we in de keuken en de bediening ook. Collega’s houden wel goed rekening met elkaar. Soms dan moeten we allemaal een stapje harder lopen, maar daar ga je niet dood van.”

Creativiteit

Marcel Louwers van Planningexpert.nl verzorgt verschillende softwarepakketten waarmee ondernemers de personele bezetting in hun bedrijf inzichtelijk kunnen maken. “Zo’n softwarepakket heb je al voor 5 tientjes in de maand. Daarin voer je je beschikbare personeel in plus de projecten of werkzaamheden die er verricht moeten worden. Als ergens een tekort aan mankracht wordt geconstateerd, dan maakt dit systeem dat inzichtelijk. Daarna is het aan de ondernemer en zijn creativiteit om te zorgen dat er genoeg medewerkers beschikbaar zijn, ook in die rustige zomermaanden.”

Download Verlofregistratie 2015 »

Zie ook:

de Ondernemerskalender »

Bereken autoverzekering besparing
Altijd met een gerust gevoel de weg op, met de uitgebreide autoverzekering van Allianz voor personenauto’s en bestelwagens. En met de onlangs verlaagde tarieven kan je nu tot €500 per jaar besparen.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Helemaal thuiswerken zijn de meeste mensen inmiddels spuugzat, maar af en toe een dagje thuiswerken willen we er wel inhouden. Reden genoeg dus om een…
Wat is een cao? Moet jouw bedrijf voldoen aan een cao? En hoe pas je de cao toe binnen je bedrijf? Lees hier de basisregels over de collectieve…
Met een piek van 17,1% noteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. De hoge inflatie heeft…