Categorieën

Stel, u kunt iemand goed gebruiken in uw bedrijf. Maar wat als deze persoon een lichamelijke beperking heeft? Waar moet u dan rekening mee houden?

Deze vraag werd voorgelegd aan De Zaak Advies

“Wij hebben de dienstverlening van een bedrijf dat failliet is gegaan, overgenomen. Bij dit bedrijf werkte een dove monteur, die graag bij ons aan de slag zou willen gaan. Ik kan hem goed gebruiken vanwege zijn specialistische kennis. Waar moet ik op letten als ik hem aanneem?”

Antwoord van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak

“Van groot belang is een medische keuring om vast te stellen wat de beperkingen van deze man precies zijn. Als u besluit de man aan te nemen, moet u voorzieningen treffen om communicatie met hem mogelijk te maken, zoals het aanschaffen van een mobiele teksttelefoon. Denk hierbij ook aan noodsituaties. Als er een alarmsirene afgaat, en er is niemand in de buurt, zal deze man op een andere manier moeten meekrijgen dat er iets aan de hand is.”

“Deze man verdient sowieso extra aandacht. Hij krijgt natuurlijk niks direct mee van wat op de werkvloer wordt gezegd of besproken. U zult dus tijd moeten inruimen om een en ander met hem af te stemmen, zodat u er zeker van kunt zijn dat hij nog weet wat er van hem verwacht wordt.”

Subsidie mogelijk

“U kunt ook subsidie krijgen, bijvoorbeeld voor aanpassingen op de werkvloer. De overheid stimuleert het aannemen van mensen met een lichamelijke beperking. Werkgevers kunnen onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking komen voor loonheffingskorting.”

“Bedenk ook dat u als werkgever verantwoordelijk bent voor een veilige werkomgeving voor uw medewerkers. Controleer bij uw verzekeraar of er in dit geval extra zaken zijn waar u rekening mee moet houden. Het is verder verstandig om aan uw bestaande medewerkers te vragen hoe zij denken over het aannemen van deze man. Als zij direct met hem gaan samenwerken, wordt er nogal wat van ze gevraagd.”

Lees ook:

– Gelijke behandeling op de werkvloer »
– Introductie van een nieuwe medewerker »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Lees ook…
Een auto van de zaak is voor veel werknemers een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde. Maar voor werkgevers kan het een kostenpost zijn met extra…
Werknemers die een (nieuwe) hypotheek aanvragen, zullen bij jou aankloppen voor een werkgeversverklaring. Meestal zul je deze probleemloos…
Het is zo makkelijk als je even wat extra handjes nodig hebt: een flexibele kracht inhuren via het uitzendbureau. Maar de arbeidspositie van…