Kunt u als werkgever, bijvoorbeeld via de werkkostenregeling, uw werknemers een onbelaste vergoeding en/of verstrekking geven voor een werkplek thuis? En zo niet: wat is er dan wel mogelijk?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Veel van mijn werknemers maken gebruik van een werkruimte thuis. Ik heb begrepen dat een werkruimte thuis onder de werkkostenregeling er slecht vanaf komt: de nihilwaarderingen voor vergoedingen en verstrekkingen op de werkplek gelden niet voor de vergoedingen en verstrekkingen voor een werkplek thuis.

Kan ik als werkgever mijn werknemers hiervoor dan wel een onbelaste vergoeding en/of verstrekking geven?

Antwoord

Dat hangt af van de aard van de verstrekking én de zelfstandigheid van de werkruimte. Een werkplek is elke plaats die u als werkgever gebruikt voor het verrichten van arbeid en waarvoor u als werkgever verantwoordelijk bent op grond van de Arbeidsomstandighedenwet.

Uw zorgplicht voor de werkplek kan blijken uit een Arboplan of uit een risico-inventarisatie en -evaluatie die u moet maken op grond van de Arbeidsomstandighedenwet.

Niet onder de werkkostenregeling

Een werkplek in de woning van de werknemer kan onder de werkkostenregeling niet als een werkplek kwalificeren. Dat betekent inderdaad dat diverse gunstige waarderingen – op nihil of een laag bedrag – niet van toepassing zijn op verstrekkingen voor een werkplek thuis.

Wel op grond van de Arbeidsomstandighedenwet

Als werkgever kunt u – vanuit uw verantwoordelijkheid op grond van de Arbeidsomstandighedenwet – arbovoorzieningen voor de werkplek thuis belastingvrij verstrekken. De inrichting van de werkruimte van de werknemer thuis moet dan wel aan bepaalde eisen uit die Arbeidsomstandighedenwet voldoen.

Een vergoeding in geld voor dergelijke arbovoorzieningen is loon van de werknemer, maar die vergoeding kunt u desgewenst als eindheffingsloon onderbrengen in de vrije ruimte van de WKR, zodat uw werknemer die onbelast kan incasseren.

Niet-arbovoorzieningen: zelfstandigheid van werkruimte

Bij alle andere verstrekkingen – niet-arbovoorzieningen – is de zelfstandigheid van de werkruimte van belang om te beoordelen of een verstrekking onbelast kan plaatsvinden.

Een ‘zelfstandig gedeelte’ houdt in dat de werkruimte aan een derde verhuurd zou kunnen worden, omdat de ruimte een eigen opgang en eigen sanitair heeft. Ook kunnen extra kosten voor de werkruimte wijzen op zelfstandigheid van de ruimte. Financiën beoordeelt de zelfstandigheid van een werkruimte thuis per geval.

Vergoedingen en verstrekkingen voor een werkruimte in een zelfstandig gedeelte van de woning, zijn onbelast.

Vergoedingen en verstrekkingen voor een onzelfstandige werkruimte in de woning van de werknemer worden als loon van de werknemer aangemerkt.

Als de werknemer in die werkruimte gebruik maakt van een computer en printer die eigendom zijn van de werkgever, dan moet de waarde van het gebruik van deze apparatuur per loontijdvak tot het loon van de werknemer worden gerekend. Desgewenst kunt u dit loon als eindheffingsloon onderbrengen in de vrije ruimte.

Bron: BelastingBelangen

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
In dit artikel duiken we in de wereld van de zelfstandigenaftrek. Wat is het precies? Hoeveel kun je besparen? En wat betekent de verdere afbouw van de…
Sta jij als ondernemer op het punt om je belastingaangifte te doen? En wil je onnodige extra kosten voorkomen? Lees verder en ontdek hoe je slim omgaat…
Van kleine eenmanszaken tot grote bv’s: elke ondernemer heeft zijn eigen fiscale uitdagingen en kansen. In dit artikel duiken we in de wereld van…
Als ondernemer krijg je in Nederland te maken met arbeidskorting. Dit is een mooie meevaller: een verlaging op de inkomstenbelasting en premie…
Bij een fiscaal partnerschap doe je samen met je fiscale partner gemeenschappelijk belastingaangifte. Voor een zzp’er of DGA kan dat flink wat…
Ontvang je rente, royalty’s of dividend uit een ander land? Dan wordt daarover vaak bronbelasting ingehouden. Maar soms moet je ook bronbelasting…