Of het nu de stijgende energiekosten, de prijzen van boodschappen zijn of een persoonlijke situatie, iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. En financiële zorgen kunnen aardig wat stress opleveren, wat op de werkvloer kan doorwerken. Wat betekent dat voor werkgevers en hoe kun je je werknemers ondersteunen?

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan

Inhoudsopgave

In een recent bericht van de Kamer van Koophandel is te lezen dat werknemers met geldzorgen werkgevers extra geld kosten: ze zijn 20% minder productief en gemiddeld zeven dagen per jaar méér ziek dan andere werknemers. Een op de drie huishoudens heeft financiële zorgen. Dit kost de werkgever geld: duizenden euro’s per jaar. Tijd dus om actie te ondernemen, want vaak zijn geldzorgen te voorkomen. Of met wat begeleiding gemakkelijk in toom te houden.

Gevolgen van geldstress voor werknemer met schulden

De gevolgen van geldstress voor werknemers liegen er niet om. De website Wijzer in geldzaken vertelt wat geldzorgen precies met een medewerker doen:

  • verhoogd stressniveau
  • concentratieverlies
  • een (tijdelijk) lager IQ
  • hoger verzuim

Dit alles kost de werkgever dus ook weer geld. Daarom is het belangrijk dat werkgevers hun werknemers een handje helpen. Een van de eerste signalen dat er sprake is van financiële problemen die je als werkgever kunt zien, is wanneer iemand bij de salarisadministratie vraagt wanneer het loon uitbetaald wordt, als het bijvoorbeeld een keer wat laat is. Of als een werknemer vraagt om een voorschot op het salaris.

In een wat later stadium van de schuldenproblematiek kan er ook beslag gelegd worden op het loon van een werknemer. Als er sprake is van loonbeslag is dit eigenlijk een teken dat er al langere tijd problemen zijn. Want aan loonbeslag gaat een lang traject vooraf: betalingsherinneringen, aanmaningen en deurwaarders.

Hoe kun je als werkgever een werknemer met problematische schulden helpen?

Wanneer iemand systematisch rekeningen niet kan betalen, dan gaat het van kwaad tot erger. Daarom is het belangrijk om met medewerkers met schulden in gesprek te gaan. Zo kun je helpen om de schade van de schulden te beperken. Er zijn een aantal dingen die horen bij goed werkgeverschap en waar jij ook over zou moeten nadenken.

Biedt een budgetcoach aan

Met een budgetcoach kunnen werknemers met schulden in gesprek gaan. Maar ook werknemers zonder schulden kunnen hier terecht. Deze coach zorgt ervoor dat de financiële problemen op een rijtje komen te staan en helpt om het totale financiële plaatje compleet en inzichtelijk te maken. Zo kunnen schulden binnen de perken gehouden worden en de weg naar financiële fitheid uitgestippeld worden.

Geen budget voor zo’n coach? Laat HR dan met personeel met schulden in gesprek gaan of doe het zelf. Het belangrijkste is dat erover gesproken wordt. Idealiter zou dit zelfs standaard in het Hr-beleid staan, maar de meeste werkgevers zijn zich niet bewust van de gevolgen van betalingsproblemen van personeel.

Laat je werknemers meer uren werken

Soms ligt de oplossing dichterbij dan je zou denken en kunnen wekelijks wat extra uren al een groot verschil maken bij het aflossen van schulden. Werkt iemand niet fulltime? Probeer dan de uren een tijdje wat uit te breiden. Dit hoeft niet permanent, maar kan ook zolang iemand de schulden nog aan het afbetalen is.

Doorverwijzen naar de gemeente

Gemeenten of andere hulpinstanties hebben vaak meer mogelijkheden om mensen met financiële problemen te helpen. Zij bieden gratis schuldhulpverlening in de vorm van een maatschappelijk werker, financieel adviseur of andere expert in geldzaken. Deze persoon kan persoonlijk advies geven en actie ondernemen wanneer de boel uit de hand dreigt te lopen.

Help iemand verder groeien

Heeft een werknemer met financiële problemen de ambitie of mogelijkheid om door te groeien? En krijgt diegene daarmee recht op een hoger loon? Misschien kan een opleiding of cursus daarbij helpen. Biedt dan aan om deze voor de werknemer te betalen. Veel werkgevers bieden hun personeel een studiebudget aan en mensen met een hoger opleidingsniveau zijn vaker financieel fit. En vergeet niet dat studiekosten voor werkgevers aftrekbaar zijn.

Kom je werknemer tegemoet met de werkkostenregeling

Met de werkkostenregeling (WKR) kun je een werknemer onbelast vergoedingen geven. Dat kan een fiets of laptop zijn, maar denk ook eens aan een dienst waarop verschillende cursussen te vinden zijn. Daarmee kan iemand zichzelf opleiden. Ook een sportabonnement kan helpen om medewerkers met schulden mentaal sterk te houden. Wellicht kun je iets anders vinden dat jouw werknemer helpt om uit de schulden te komen.

Met bovenstaande tips zorg jij voor een duurzame inzetbaarheid van medewerkers met schulden. Want een goede werkgever helpt zijn werknemers ook op persoonlijk vlak. Meer weten over wat je allemaal kunt betekenen voor je personeel? Lees dan eens onze artikelen over personeelsmanagement.

Veelgestelde vragen

Wat kost een werknemer met schulden?

In het algemeen geldt dat de aanwezigheid van schulden bij een werknemer meestal geen directe kosten voor de werkgever oplevert. Maar de aanwezigheid van schulden kan wel invloed hebben op de motivatie en productiviteit van je werknemer en dus indirecte kosten veroorzaken voor de werkgever.

Wat betekent loonbeslag bij een werknemer voor een werkgever?

Loonbeslag is een zeer serieuze zaak is en het is belangrijk om op de juiste manier te handelen en te zorgen voor een correcte verwerking en administratie. Het is raadzaam om je te laten adviseren door een juridisch expert of een accountant als je vragen hebt over loonbeslag. Informeer in ieder geval je werknemer over het loonbeslag en leg uit wat er is gebeurd en wat er verder gaat gebeuren.

Een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek afsluiten? Bij SNS denken en luisteren ze met je mee en ze helpen je bij het verwezenlijken van je doelen en dromen? Bekijk mogelijkheden >

Lees ook…
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…
Werken vanuit de eigen woning biedt een aantal voordelen voor kleine ondernemers. Niet alleen kun je (meestal) werken zonder afgeleid te worden door…
Is het tijd voor investeringen, maar zit je krap bij kas of krijg je een zakelijke lening niet rond? In plaats van dure bedrijfsmiddelen direct af te…
i.s.m.
Klaar om de sprong te wagen in de wereld van bedrijfsvastgoed? In vijf stappen nemen we je mee door het aankoopproces – van het stellen van de juiste…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…