Zitten jouw werknemers elke dag hard te werken op kantoor? Dan moet je ze snel vragen op te staan. Mensen met een zittend beroep moeten namelijk minstens twee uur per dag staan. Zo lopen zij minder risico op diverse ziektes, blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in wetenschapsblad British Journal of Sports Medicine.

De onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen door de resultaten van eerdere onderzoeken over dit onderwerp te analyseren.

Kanker en diabetes

Mensen met een kantoorbaan brengen gemiddeld 65 tot 75 procent van hun tijd zittend door. Minimaal twee uur per dag staan of licht bewegen kan het risico op bepaalde soorten kanker, hart- en vaatziekten en diabetes verkleinen. Twee uur is al een behoorlijk deel van een achturige werkdag, maar idealiter zou men zelfs vier uur staand door moeten brengen. Dit betekent overigens niet dat je het beste de hele dag kunt staan, want dat kan ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

Werkgever verantwoordelijk

De onderzoekers vinden dat de werkgever verantwoordelijkheid moet nemen en ervoor moet zorgen dat het personeel niet te lang aaneengesloten zit. Als werkgever kun je bijvoorbeeld de werkomgeving aanpassen door sta-bureaus neer te zetten. “Net zoals ze hun personeel op andere gebieden aanraden gezonder te leven, bijvoorbeeld door ze aan te sporen minder te roken en gezond te eten (…), zouden werkgevers hun werknemers ook moeten wijzen op de gevaren van te lang zitten.”

Er is verder onderzoek nodig naar het onderwerp, zo stellen de onderzoekers. Desalniettemin is er voldoende bewijs dat de richtlijn van minimaal twee uur staan ondersteunt.

Meer lezen over dit gezond personeel?

Magisch staand werken 

RSI voorkomen met tablets

Gezond personeel in 5 stappen

 
Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Vastgoed Financiering
Flexibele én snelle hypotheek voor alle zakelijke vastgoed; winkels, bedrijfspand, renovatie, belegging.