Eén op de vijf werknemers in Nederland is gebonden aan een concurrentiebeding en kan na afloop van de dienstbetrekking niet zomaar overal aan de slag. Hoe bindend is dat eigenlijk?

Concurrentiebeding altijd schriftelijk
Eén op de vijf werknemers in Nederland is gebonden aan een concurrentiebeding. Dat betekent dat de werknemer na afloop van de dienstbetrekking, niet vrij is om te doen wat hij wil.

Het kan zijn dat hij gedurende een bepaalde periode niet bij een concurrent mag werken, of dat hij geen contact mag hebben met (ex-)klanten.

Aangezien een concurrentiebeding nogal ingrijpend is, moet het – om de werknemer te beschermen – altijd schriftelijk worden overeengekomen.

Via e-mail ook rechtsgeldig?
Een arbeidsovereenkomst met concurrentiebeding dat via e-mail verstuurd is en waarop de werknemer via de e-mail zijn akkoord geeft, is rechtsgeldig. Zie het artikel “Concurrentiebeding gehandhaafd” op GidsOnline »

Beding blijft altijd bestaan?
Vaak wordt gedacht dat een concurrentiebeding blijft bestaan als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd wordt verlengd. Zeker als bij de verlenging de arbeidsvoorwaarden gelijk blijven.

Niet onlogisch, maar toch zit het anders.

Een concurrentiebeding vervalt, als bij verlenging van een arbeidscontract niet expliciet is afgesproken dat het blijft gelden. Ofwel: als het niet opnieuw schriftelijk is afgesproken. Als de werknemer dan uit dienst gaat, kan de werkgever geen beroep doen op het concurrentiebeding.

Concurrentiebeding opnieuw ondertekenen
Laat daarom, om iedere discussie te voorkomen, de werknemer bij elke verlenging van een arbeidsovereenkomst het concurrentiebeding opnieuw ondertekenen.

Win juridisch advies in als u twijfelt of een concurrentiebeding nog geldt.

Bron: Flynth

Lees ook:
Concurrentiebeding: belemmer (ex-)werknemers niet onnodig »
Relatiebeding arbeidscontract geldt ook voor social media »

Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
i.s.m.
Hoe je het ook wendt of keert, het coronavirus heeft een flinke impact (gehad) op mkb-ondernemers in Nederland. Ook als het aankomt op het werven en…
Zit een van je werknemers thuis met een burn-out? De verleiding kan groot zijn om hem dan maar met rust te laten. Toch is dit niet altijd…
Je werknemer heeft fantastisch nieuws: ze is zwanger. Als werkgever wil je natuurlijk dat zij op een fijne manier van deze bijzondere tijd kan…