Het besturen van (BV) Nederland kun je bijna vergelijken met het runnen van een onderneming. Daarom de allerbeste ondernemersadviezen van 3 van onze ondernemende bloggers. Speciaal voor onze koning. En een speciale wens.

Inhoudsopgave

Communicatiespecialist en blogger Phil Kleingeld

1. “Herkenbaarheid is de sleutel van branding!”

Simplex sigillum veri was het credo van Herman Boerhaave. ‘Eenvoud is het kenmerk van het ware.’ Daarmee gaf hij tijdens zijn colleges in Leiden, waar onze nieuwe koning zijn doctoraal heeft gehaald, herhaalde malen aan, dat lastige problemen soms een verrassend simpele oplossing nodig hebben. Mijn advies aan onze koning is dan ook dit.

Wees herkenbaar door:

 • Zaken simpel te houden
 • Vooral uzelf te zijn en te blijven; authentiek
 • Te realiseren dat spontaniteit en enthousiasme een grotere en blijvender indruk achterlaten dan de boodschap
 • Uzelf niet te forceren en het ‘water’ van uw koningschap zijn eigen weg te laten vinden
 • Te luisteren, te begrijpen, maar wel uw eigen weg te kiezen en
 • Consistent in uw daden te zijn en flexibel van gedachten.

Op die manier werkt u aan de herkenbaarheid van de mens en het merk ‘Koning Willem-Alexander’.

2. Charisma-expert en blogger Lida van Doorn

“Zo legt u het fundament voor uw charisma”

Charisma is voor een koning belangrijk. Ik raad prins Willem-Alexander daarom een charismatische kledingstijl aan. Deze stijl is gebaseerd op het versterken van authenticiteit, aantrekkelijkheid en geloofwaardigheid. Authenticiteit heeft onze toekomstige koning ook hoog in het vaandel staan.

Bij een charismatische kledingstijl vormen de eigen  lichaamslijnen en gelaatstrekken het uitgangspunt.  De tips voor Willem-Alexander:

 • Kies voor dassen met middelgrote patronen
 • Verwijder dassen met een stevige streep uit uw garderobe
 • Kies voor shirts met een ingeweven structuur en van soepel vallend materiaal
 • Laat shirts met hele stijve en puntige boorden in de kast hangen
 • Kies voor jasjes waarvan het breedste gedeelte van de revers dicht bij de schoudernaad beginnen
 • Kies voor niet te schuin aflopende revers
 • Kies voor pakken van gemêleerde stoffen, niet voor egaal getinte
 • Vervang de strak gevouwen pochet voor  een flamboyante

Met deze tips legt hij het fundament voor zijn charisma.

3. Fiscaal specialist en blogger Gijs Veenhuijsen

“Koningen en belastingen”

De laatste tijd hoor je wel zeggen dat u belasting moet betalen. Dat is natuurlijk een grap. U staat het volk financieel niet bij. Het ligt andersom. Het volk betaalt belasting en onderhoudt u. Op uw beurt verleent u, op respectvolle wijze, bescherming. Diverse koningen gingen u voor. Een enkeling vergat dat stukje rondom ‘respectvol’, maar vooruit.

De achterliggende idee zal het “gelijkheidsbeginsel” zijn. Veel aangehaald, weinig begrepen. “Gelijke gevallen verdienen een gelijke behandeling”, is grofweg de portée. Gemakshalve vergeet men dan dat u nu eenmaal aan de meesten niet gelijk bent. De Grondwet spreekt op dat punt voor zich.

Ik ben door en door democraat. U en uw familie heb ik daarnaast hoog zitten. Noem het “acceptabel nationalisme”. Mocht het onderwerp nog eens langskomen, vergeet dan dat democraten-ding, en behartig dit fiscaal advies: “De knoet er over, in het cachot, dat zal ze leren”. Respectvol, uiteraard…

Wens:
Adviseur Beleid bij FNV Zelfstandigen en blogger Josien van Breda-Hoekstra

“Majesteit,

Uw kroning symboliseert het begin van een nieuwe tijd. Ik hoop van ganser harte dat er ook een nieuwe tijd wordt ingeluid voor onze arbeidsmarkt.

Oude structuren zitten ons in de weg: het stilzwijgend uitgangspunt is nog steeds een werkgever, het hele werkzame leven lang. De werkelijkheid is anders. Mensen willen zich ontwikkelen, het ondernemerschap proeven, van baan wisselen. Pensioen- en andere regels- werken dit tegen, in plaats van de manier waarop mensen willen werken te ondersteunen.

Mijn wens is daarom dat tijdens uw regeerperiode de manier waarop de arbeidsmarkt is ingericht, wordt aangepast aan de manier waarop mensen willen werken en nu ook al werkzaam zijn.

De arbeidsmarkt bestaat uit drie partijen, naast werkgevers en werknemers, verdienen ook de zzp’ers een volwaardige plek in het bestel.”

.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Lees ook…
Veel ondernemers hebben een idee, schrijven zich in bij de KvK, gaan aan de slag met ondernemen, maar slaan een belangrijke stap over. Want, leuk dat…
Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van ieder gesprek, dus ook van een verkoopgesprek. Je kunt het gesprek in de gewenste richting sturen door…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…