Ondernemen is inspelen op trends. Zoals de trend van professioneel ontharen door middel van een waxbehandeling in een salon, zowel bij mannen als vrouwen in opkomst. Patrick Moreu en Aram Detmers brachten het fenomeen ‘waxsalon' naar Nederland en zetten de snel groeiend keten Delete op. We brachten een bezoek aan Moreu die vertelt over dit avontuur. 

Inhoudsopgave

Een sterk merk ontwikkelen is pas het begin. Om echt een plek in het hoofd en hart van je doelgroep te claimen, is een merkstrategie nodig. Maar waar begin je? Vraag gratis Merkstrategie scan aan via De Zaak met een ervaren merkstrateeg.

Na het verkopen van zijn eerste bedrijf Tintelingen en een sabbatical in 2009 zocht Patrick Moreu een nieuw ondernemersavontuur. Hij zag in, en vooral buiten Europa de trend dat er steeds meer waxsalons kwamen (ontharen in een speciale salon door middel van een waxbehandeling, red.) en wilde dit concept in Nederland starten. “Het voelde zo goed. In Azië en Amerika was het al groot, en ook in Europa in opkomst. Als ik het niet deed zou een ander het doen en dan word je gek, dat kun je niet verkroppen als ondernemer. Toeslaan dus. Maar ik wilde het niet alleen doen, ik ben geen solist. Ik weet goed wat mijn sterktes en zwaktes zijn en vind het fijn om zaken te kunnen spiegelen aan een partner.”
 

Even wennen

Aram Detmers, voormalig mede-eigenaar van 9 herenmodezaken, wilde het avontuur wel aangaan. “Ik was al beetje aan het idee gewend om als heteroman in de vrouwenbranche van waxen te stappen, een brazilian bijvoorbeeld is wel een dingetje. Aram moest even wennen, maar we zijn gaan rekenen en ook hij vond het een interessante businesscase.”

Moreu nam zijn ervaring vanuit Tintelingen mee. Hij wilde niet doen wat anderen al deden in de beautybranche. Geen beautysalon met een breed aanbod: alleen waxen. “Dat had ik geleerd van Tintelingen ­– de kracht om buiten de branche te denken, meer out of the box. Dan kun je innovatief blijven en meegaan met trends.”

 

Gouden wax

Detmers en Moreu waren een jaar lang bezig met voorbereiden, het vinden van medewerkers, het ontwikkelen van het merk en eigen producten. Zo werd een eigen productlijn inclusief gouden wax ontwikkeld. Om twee redenen: een complete lijn, inclusief aftercare, bestond nog niet in de waxwereld. En voor de branding van het merk, ze wilden geen producten met een ander merk erop in de salon.

De zakenpartners bezochten salons in onder andere Londen om zich in de materie te verdiepen. Eind 2010 openden ze een pop-up-salon in Magna Plaza Amsterdam, om te zien of het aansloeg en om het concept in de praktijk te verfijnen. Een succes, via social media waren ze snel volgeboekt. In mei 2011 ging de eerste echte salon van Delete in Amsterdam open. 

Wereldkampioen in waxen

“We sprongen in op een behoefte uit de markt en tegelijkertijd deden een aantal anderen dat ook. Er ontstond een beetje een strijd, maar concurrentie houdt ons scherp. Wij wilden Wereldkampioen in waxen worden en dan ook de standaard neerzetten als waxsalon. Een nieuwe beleving, er echt een momentje van maken in gouden cabines met afgeronde hoeken en een verlicht plafond. De kleuren van Delete zijn goud, zwart en wit, het geeft een gevoel van luxe, maar is ook toegankelijk. Alles gaat online, van reserveren tot reviews op sfeer en resultaat. Alleen de behandeling zelf is fysiek en kan op deze manier even snel tussendoor in je lunchpauze. We hebben er veel liefde, energie en geld in gestopt om te zorgen dat het klopt, dat maakt het verschil. Gelukkig krijgen we ook de beste beoordelingen.” 

Kwaliteit bewaken

Een belangrijke vraag was: hoe de kwaliteit te bewaken? “Je kunt er niet naast gaan staan en meekijken bij een behandeling, zeker niet bij een vrouw. Daarom is er altijd een online ranking na de behandeling op punten als pijn, resultaat en sfeer. Dan weten we hoe het voelt en we zien gelijk hoe het gaat, het is heel meetbaar en alles wordt gerapporteerd. Bij een laag rapportcijfer bellen we binnen 24 uur de klant om te kijken hoe we het op kunnen lossen, wat we eraan kunnen doen.”
Een ander belangrijk middel om de kwaliteit te waarborgen is de Delete Academy waar medewerkers acht weken lang worden opgeleid tot Wax Angel. “Kwaliteit is key, waxen is een intieme behandeling en mag niet fout gaan. Alle 37 behandelingen zijn geprotocolleerd en tot in detail uitgeschreven, alle Wax Angels werken op dezelfde manier en geven dezelfde behandeling.”
 

Groeiversnelling

Er zijn nu vier salons: in Amsterdam (2), Rotterdam en Utrecht, plus de Academy. “We zijn nu door de eerste, moeilijkste fase van het opzetten heen. Het doel is nu groeiversnelling. In het voorjaar van 2015 openen we enkele salons en het jaar daarop weer een paar. We hebben financiële ruimte om te expanderen. Eerst in Nederland, ook buiten de randstad en dan over de grens.”
 
 

Benieuwd hoe jij nóg meer uit je merk kan halen? Hoe je een concurrerende marktpositie verovert? Vraag gratis Merkstrategie scan aan met een ervaren merkstrateeg.

Lees ook…
Je online reputatie is belangrijk. Potentiële klanten googelen vaak eerst wat andere van jouw merk, producten of diensten vinden. En je weet het:…
Succesvol ondernemen begint pas écht als de eerste orders of opdrachten binnenstromen. Daar zijn natuurlijk klanten of opdrachtgevers voor nodig. Maar…
Een huisstijl is meer dan alleen een logo, bepaalde lettertypes of een kleurenschema. Het is de visuele identiteit van een bedrijf, die consistent…