Komende dinsdag draagt Trijntje Oosterhuis op het Eurovisie Songfestival waarschijnlijk een gitzwarte robe met diep decolleté. De naam van ontwerper Tycho Boeker zal de meeste Nederlanders niet direct wat zeggen en toch kennen we allemaal zijn werk. Van de Toppers tot de rockband Within Temptation en van illusionist Hans Klok tot de popband 2Unlimited, ze dragen allemaal zijn creaties. Wie glitters en veren wil, kan glitters en veren krijgen bij Prince Charming Costume Design. 

Frutsels

“Ik maak werkkleding”, vertelt eigenaar Tycho Boeker van Prince Charming Costume Design. “Aan alleen maar mooi heb je niks als je moet dansen en gaat zweten. Er komt waarschijnlijk make-up op de outfit, het moet weer gereinigd worden en soms moet het razendsnel aan- en uitgetrokken worden.”

Bij het ontwerpen van de jurk van Trijntje werd gekozen voor een redelijk rustig ontwerp. “Ik ben niet helemaal los gegaan en heb alle overbodige frutsels weggelaten.” Het werd gemaakt van een soepele en toch stevige stof, die mooi glad valt door een beetje stretch. Boeker noemt het een hel om mee te werken en prijst daarom zijn coupeuse Joyce Bastinck. “Het is als het bouwen van een vliegtuig en samen kom je tot de best functionerende uitvoering.” Het ontwerp herbergt nog een kleine verrassing. “Met een beetje geluk en goed licht zijn straks de Swarovski-kristallen te zien die langs de binnenrand van het decolleté zijn geplaatst.”

Overlevingsdrang

Boeker begon jaren geleden als assistent kostuumontwerp bij Toneelgroep Amsterdam. “Als ik niet de wens had een eigen confectielijn op te zetten, werkte ik daar waarschijnlijk nog steeds.” Boeker kwam er echter al snel achter dat hij het helemaal niet leuk vond om voor een fictieve doelgroep te werken en wilde veel liever speciaal voor één klant aan de slag.

Het waren woelige tijden. “Begin jaren ’90 lag de Nederlandse mode plat.” Het ‘fin de sciècle-gevoel’ overheerste en de clubscene vierde hoogtij. Er werd hard gefeest in de iT, de Roxy en Club Mazzo, maar de volgende ochtend werd er weer net zo hard gewerkt. “Ik heb later wel eens stagiaires gehad die bij Prince Charming alleen maar glamour verwachtten. Voor die generatie valt het vies tegen als de klus toch echt af moet voordat je uit kunt gaan.”

Boeker begon jurken te ontwerpen voor vriend en travestie-artiest Dolly Bellefleur. De bekende Nederlanders die de clubs ook bezochten, zagen zijn creaties en vroegen hem ook voor hen te ontwerpen. “Inmiddels loop ik vier jaar achter met mijn website en fotoselectie, maar ik vind het zo zonde om nee te moeten zeggen.”

Hoger plan

Voor haar hele Songfestivaltraject nam Trijntje stylist Ruud van der Peijl in de arm. “Ik ken Ruud al heel lang uit die oude clubscène, maar we hadden nog nooit samengewerkt. Toch blijkt onze gedeelde achtergrond een goed referentiekader, want we zaten razendsnel op één lijn.” Boeker legt uit dat niks zo leuk is als werken met  het juiste team. “Je prikkelt elkaar door een creatieve wisselwerking. Een goede stylist brengt me naar een hoger plan.”

Media

Afgelopen week kwamen er repetitiebeelden naar buiten en sindsdien is de aandacht voor Prince Charming losgebarsten. “In 2007 maakte ik de jurk voor Edsilia Rombley. Toen zaten de media er lang niet zo bovenop, maar nu gaat alles veel sneller en het vermenigvuldigt zich ook nog eens.” 

Boeker verbaast zich over wat mensen allemaal zeggen op social media. “Ze denken helemaal niet na en vinden van alles van die jurk. Niet de vakmensen hoor, die zijn unaniem lovend, maar gewoon mensen die in hun joggingbroek op de bank zitten.” Boeker heeft daar geen last van. “We zijn nooit bezig geweest met wat het teweeg zou brengen en hebben gewoon gekozen voor het beste ontwerp. We wilden Trijntje’s mooiste kanten benadrukken. Dat gaat nog leuk worden als straks ook de achterkant van de jurk in beeld komt!”

Of de jurk gedragen gaat worden, is nog maar de vraag. Boeker: “We zijn heel zeker van onze keuze. Als het goed is, is het goed. Maar als je weet hoeveel tijd en energie er in zo’n act zit, dan hoop je natuurlijk wel dat ze hem twee keer mag dragen!”

Lees ook:

Hoe Nederlandse decorbouwer profiteert van Eurovisie songfestival »
De meerwaarde van frre publicity »

Lees ook…
Een belangrijk moment in het verkoopproces: een potentiële klant vraagt een offerte aan. Wat heb je nodig om op een professionele manier een…
Een goed opgebouwde database met e-mailadressen is een van de succesfactoren van geslaagde e-mailmarketing. Voor adressen hoef je niet direct bij een…
Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van ieder gesprek, dus ook van een verkoopgesprek. Je kunt het gesprek in de gewenste richting sturen door…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Het versturen van commerciële e-mail naar consumenten en bedrijven is aan nogal wat regels gebonden. Hieronder een beknopte uitleg over waar je…
Je e-mails bij klanten en relaties bezorgen, wordt steeds lastiger. Spamfilters houden veel berichten tegen, terwijl je het volste recht hebt om…