Categorieën

Voor de retail is december vaak de beste maand van het jaar. Retailers verwachten een recordomzet van 530 miljoen euro in Sinterklaastijd en ook met Kerst wordt extra uitgegeven. Hoe profiteert u daarvan en wat zijn de no-go's in feestdagentijd?

Do’s:

  • Ga mee in de feeststemming. In de strijd tegen webshops wordt winkelen steeds meer een beleving. Mensen moeten een reden hebben om die cadeautjes niet online te bestellen, maar naar u toe te komen. Zorg dus voor een mooie etalage, organiseer misschien een kinderactiviteit, wees extra vrolijk, draai gezellige Sinterklaas- of Kerstmuziek en zet een schaaltje pepernoten of kerstkransjes op de toonbank. Consumenten zijn in feeststemming, dus uw zaak mag dat ook zijn.
  • Maak een speciale aanbieding. Nederlanders zijn dol op korting en nog doller op gratis. En ook al begint de uitverkoop traditioneel pas ná de feestdagen, u kunt toch alvast iets speciaals doen. Geef bijvoorbeeld korting als mensen meerdere artikelen aanschaffen, of laat hen bij een aankoop een klein kindercadeautje of een kerstbal uitkiezen. U kunt ook gratis feestelijk inpakken of bij grotere aankopen bonnen weggeven voor een gratis kop warme chocolademelk bij een café in de buurt. Werk samen met andere ondernemers en bedenk iets leuks. Het is feest!
  • Zet u in voor goede doelen. Elk jaar schalt hij weer uit de radio en dit jaar is er zelfs een nieuwe versie gemaakt: de hit Do they know it’s Christmas? Kerst is dé tijd om aan de zwakkeren in de samenleving te denken en consumenten vinden het steeds belangrijker dat ook bedrijven een steentje bijdragen. Dus beloof bijvoorbeeld bij een bepaalde aankoop een euro naar giro 555 over te maken, verdubbel op een dag de fooienpot en maak dit over naar een goed doel of verzamel kerstlekkernijen voor de voedselbank. Doe iets wat bij u en uw zaak past en geef er ruchtbaarheid aan via sociale media.
  • Werk samen met uw buren. Een feeststemming creëren kan het best als de hele winkelstraat of wijk meedoet. Versier dus met zijn allen de straat, nodig Sinterklaas een middag uit of organiseer een extra koopavond met muziek en hapjes. In het Haagse Zeeheldenkwartier verstopten bijna alle ondernemers in december een letter in hun etalage waar klanten een zin van konden puzzelen. In de hele buurt waren namelijk antwoordformulieren verspreid. Wie het antwoord wist, maakte kans op een prijzenpakket met producten van de verschillende ondernemers uit de buurt. Een simpele actie, maar een goede manier om buurtgenoten alle etalages te laten bestuderen, hen kennis te laten maken met het assortiment en te werken aan naamsbekendheid bij de wijkgenoten.

Dont’s

  • Liegen. “Winkeliers houden Sinterklaas voor de gek”, was vorige week een krantenkop. Kwam een winkelier er vroeger nog wel mee weg door te beweren dat een artikel dat normaal gesproken een tientje kost, nu is afgeprijsd van 15 euro naar 10, door internet en social media is alles te controleren en valt hij snel door de mand. Wilt u in de drukste tijd van het jaar niet uw prijzen verlagen maar wel klanten verleiden? Geef dan korting op het tweede artikel, verloot prijsjes of geef een klein hebbedingetje bij elke aankoop.
  • Zwarte Piet te snel uitbannen. 83 procent van de Nederlanders wil niet dat Zwarte Piet wordt aangepast. Hema en Albert Heijn liepen vooruit op de maatschappelijke discussie door minder Zwarte Pieten te gebruiken in hun Sinterklaasmarketing. Het kwam de bedrijven op dreiging tot boycots en veel negatieve aandacht te staan. Bakkerij Van Dam uit Heemstede hield een ludieke actie en verloot vijf zakjes bruine chocoladepietjes onder Facebookfans die de juiste kleur van Piet (overduidelijk bruin) wisten te noemen. Hij kreeg bijna vierhonderd reacties, vrijwel uitsluitend positief en de meesten meldden sowieso een zakje Pietenchocola te komen kopen.
  • Alleen cash betalen. Het laatste wat u wilt, is dat klanten niet kunnen afrekenen. De medewerkers van Brinks, die de meeste pinautomaten vullen, dreigen rond de feestdagen te staken, meldt het AD. Zorg dus juist nu dat uw klanten bij u kunnen pinnen.
  • Seksediscriminatie. Wilt u de Sint of de Kerstman helpen door te suggereren dat bepaalde cadeautjes leuk zijn voor jongens of juist voor meisjes? In Engelend werd een foto van een boos klein meisje bij een bordje dat superheldenwekkers leuk zijn voor jongens, door duizenden mensen gedeeld. Niet alle jongetjes houden van voetbal en niet alle meisjes zijn kleine prinsesjes. Dat mag de Sint of de Kerstman lekker zelf bepalen.
  • Acties teveel richten op kinderen. Hoewel zeker Sinterklaas en ook Kerst belangrijke feesten voor kinderen zijn, is het niet slim om kinderen te verleiden om snoep of speelgoed te gaan zeuren. Marketing die is gericht op kinderen ligt steeds meer onder vuur en het laatste wat u wilt bewerkstelligen, is dat kinderen in uw zaak gaan jengelen of huilen. Vervelend voor de ouders en nóg vervelender voor uw andere klanten. Voor afleiding van de kinderen zorgen kan wel, en ook iets lekkers uitdelen aan de kleintjes wordt doorgaans wel gewaardeerd.
Lees ook…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Je e-mails bij klanten en relaties bezorgen, wordt steeds lastiger. Spamfilters houden veel berichten tegen, terwijl je het volste recht hebt om…