Mensen die websites bezoeken willen maar een ding: snel vinden wat ze zoeken. Is de informatie die je online aanbiedt duidelijk en goed vindbaar?

Zorg voor een overzichtelijke homepage

De homepage van jouw website moet in één klap een aantal zaken duidelijk maken: wat voor bedrijf bent je, wat is jouw aanbod en waar kunnen bezoekers informatie vinden? Een goede manier om informatie gestructureerd aan te bieden is eerst bepalen welke doelgroepen je ermee wilt bedienen. Ben je zowel op de particuliere als zakelijke markt actief? Gebruik deze termen dan ook in het navigatiemenu, zodat er een duidelijke keuzemogelijkheid wordt geboden. Maak het menu niet te uitgebreid: ga uit van maximaal zeven onderwerpen.

Ook geschikt voor mobiel?

Websites worden in toenemende mate via smartphones en tablets bezocht. Is jouw site ook voor deze apparaten geschikt?

Wees zuinig met informatie

Bied niet te veel informatie tegelijk aan op de homepage. Dat geeft vaak een rommelige indruk, en het maakt de site onoverzichtelijk. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen binnen een tiende van een seconde een website beoordelen. Houd het algemeen. Uitgebreidere informatie bied je aan op de dieper liggende webpagina’s.

Maak de navigatie makkelijk

Als bezoekers doorklikken naar andere pagina’s, zorg er dan voor dat zij altijd kunnen zien waar zij zich in de site bevinden. Dat kan door het navigatiemenu op elke pagina terug te laten komen, met een duidelijk zichtbare home-knop. Gebruik je het logo van jouw bedrijf op de site? Maak het dan aanklikbaar, en link naar de homepage. Vermijd dat bezoekers te veel moeten klikken om bijvoorbeeld iets in jouw webwinkel te kopen of een reactieformulier in te vullen voor het aanvragen van meer informatie.

Vermeld naw-gegevens duidelijk zichtbaar

Je bent verplicht om de naw-gegevens van jouw bedrijf op de site te vermelden. Ook het privacy statement, jouw algemene voorwaarden en disclaimer moeten makkelijk te vinden zijn. Tip: pas op met de aanduiding ‘laatste wijziging’; haal die bij voorkeur weg of zorg voor regelmatige verversing.

Denk aan het belang van zoekmachines

De overgrote meerderheid van de online bevolking gebruikt zoekmachines om zich te oriënteren op internet. Jouw website moet aan een aantal technische en inhoudelijke eisen voldoen om het bijvoorbeeld Google ‘naar de zin’ te maken. Als je een website laat bouwen, bespreek dit dan met de ontwerper.
Bedenk een aantal zoektermen waarop je gevonden wilt worden. Dit zijn zogenoemde keywords, die passen bij de aard van jouw bedrijf: welke producten of diensten bied je aan, in welke klantbehoefte voorziet je? Deze keywords worden toegevoegd aan de technische bron van de webpagina’s. Dit is een van de plaatsen waar zoekmachines op selecteren.

Links weegt zwaarder dan rechts

Het menselijk oog verkent websites op een bepaalde manier. De route die het oog volgt begint linksboven, gaat dan via een aantal diagonale bewegingen naar rechts en naar beneden en eindigt rechtsboven. Om die reden zul je niet snel een website vinden met een navigatiemenu aan de rechterkant. Neem dit in overweging als je bepaalt op welke plek je belangrijke zaken onder de aandacht wilt brengen.

Surfers lezen minder, maar scannen meer

Informatie op beeldschermen wordt anders gelezen dan tekst op papier. Bezoekers van sites scannen tekst meer dan deze echt te lezen. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop je informatie aanbiedt. Gebruik korte alinea’s (maximaal vijf schermregels) of creëer structuur door veel met tussenkopjes en witruimte te werken. Zorg er ook voor dat tekst niet over de hele breedte van het beeldscherm loopt. Dat leest zeer onprettig. Als je toch langere stukken tekst wilt gebruiken (bijvoorbeeld een checklist of de gebruiksaanwijzing van een product), bied dan de mogelijkheid deze te printen.

Test uw website regelmatig 

Een website is nooit af. Het is een dynamisch medium, dat regelmatig moet worden beoordeeld op usability, oftewel gebruiksvriendelijkheid. Laat de site beoordelen door mensen voor wie die gemaakt is: jouw klanten. Een middagje testen kan zeer nuttige informatie opleveren.

Lees ook…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Wil je zeker weten dat je e-mailings in de inbox van de ontvanger komen? Zorg er dan voor dat ze niet als spam worden gezien. Dat blijkt in de praktijk…
Het versturen van commerciële e-mail naar consumenten en bedrijven is aan nogal wat regels gebonden. Hieronder een beknopte uitleg over waar je…
Een belangrijk moment in het verkoopproces: een potentiële klant vraagt een offerte aan. Wat heb je nodig om op een professionele manier een…
Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van ieder gesprek, dus ook van een verkoopgesprek. Je kunt het gesprek in de gewenste richting sturen door…
Een goed opgebouwde database met e-mailadressen is een van de succesfactoren van geslaagde e-mailmarketing. Voor adressen hoef je niet direct bij een…