Gemeenten mogen per 1 juli 2013 zelf bepalen of winkels op zondag open mogen zijn. Dat is het gevolg van een wijziging van de Winkeltijdenwet. De belangenverenigingen zijn blij met dat besluit. Maar wat als u als winkelier helemaal niet open wilt of kunt zijn?

Wijziging Winkeltijdenwet

Gemeentes mogen nu niet vaker dan twaalf keer per jaar vrijstelling verlenen aan winkeliers om op zondag open te zijn, met uitzondering van gebieden waar veel toeristen komen. De Eerste Kamer stemde recent in met een wijziging van de Winkeltijdenwet. In de nieuwe situatie bepalen gemeentes zelf, in samenspraak met lokale winkeliers(verenigingen), of winkels ook op zondag open mogen zijn. Sommige gemeentes nemen hier een voorsprong op en bieden al elke week de mogelijkheid tot koopzondag.

Meer inkomsten en werk

De meeste belangenverenigingen zijn positief, omdat op lokaal niveau veel beter kan worden bepaald of er behoefte is bij inwoners én ondernemers. Amsterdam of Staphorst, dat scheelt nogal.

Daarnaast zou de aanpassing van de wet zorgen voor meer inkomsten voor ondernemers en meer economische groei en werkgelegenheid. Extra koopzondagen zouden zelfs een middel kunnen zijn in de concurrentiestrijd met webwinkels en een middel om tegemoet te komen aan de veranderende behoefte van consumenten.

Positie van kleine(re) winkeliers

Maar er is ook een tegengeluid. Want wat als u, als kleine zelfstandige, helemaal niet open wilt zijn op zondag? Of de middelen niet hebt om open te gaan, in tegenstelling tot veel grote bedrijven?

Met het goedkeuren van het wetsvoorstel, werd ook een motie aangenomen van SGP-senator Gerrit Holdijk. Hij wil onderzoek naar de mogelijkheden om de contractuele positie te verbeteren van winkeliers die er wél voor kiezen om op zondag dicht te blijven. Als een gemeente meer koopzondagen hanteert dan voorheen, bestaat namelijk de kans dat verhuurders of projectontwikkelaars via het huurcontract openstelling afdwingen, of zelfs winkeliers die dicht blijven een boete laten betalen.

Of winkeliers ook echt verplicht kunnen worden om open te zijn, moet volgens minister Kamp van Economische Zaken van geval tot geval worden bekeken. Volgens hem kunnen winkeliers zich in sommige gevallen beroepen op onvoorziene omstandigheden, ofwel: wat niet in de huurovereenkomst is geregeld.

Kamp zal bij koepelorganisatie Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aandringen een belangenafweging op te nemen in de leidraad die zij voor haar leden opstelt.

Na drie jaar worden de gevolgen voor kleine winkeliers en werknemers geëvalueerd.

Lees ook…
Wil je zeker weten dat je e-mailings in de inbox van de ontvanger komen? Zorg er dan voor dat ze niet als spam worden gezien. Dat blijkt in de praktijk…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…
Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van ieder gesprek, dus ook van een verkoopgesprek. Je kunt het gesprek in de gewenste richting sturen door…
Je e-mails bij klanten en relaties bezorgen, wordt steeds lastiger. Spamfilters houden veel berichten tegen, terwijl je het volste recht hebt om…
Een goed opgebouwde database met e-mailadressen is een van de succesfactoren van geslaagde e-mailmarketing. Voor adressen hoef je niet direct bij een…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…