Categorieën

Bij internationaal zakendoen gaat het om het vinden van de juiste contacten. Hoe bouw je een buitenlands netwerk op? Doe je dat zelf, via een tussenpersoon of via nog een andere weg? Zes tips om je weg te vinden in het buitenland.

1. Zelf?

Je kunt op een aantal manieren een buitenlandse markt betreden. Via een distributeur of handelsagent, door het openen van een eigen vestiging of door franchising.

2. Handelsmissie

Ga mee met een handelsmissie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert handelsmissies en economische missies. Al dan niet met of zonder bewindspersonen, die soms deuren kunnen openen die voorheen gesloten bleven. Ook brancheorganisaties en commerciële bedrijven die internationaal zakendoen promoten, organiseren handelsreizen. Op De Ondernemerskalender vind je onder andere data van deze handelsmissies. 

3. Verdiep je altijd in de cultuur

Onontbeerlijk bij ondernemen over de grens: verdiep je in de cultuur, regels en gewoonten. Tip: In de app NL Exporteert vind je interessante informatie over cultuur in de verschillende landen.

4. Betrouwbare zakenpartner? 

Check voordat je gaat zakendoen of jouw contact een gezond en betrouwbaar bedrijf is. Dit kan op verschillende manieren;

5. Kredietwaardig? 

De kredietwaardigheid kun je checken via je bank, maar ook bijvoorbeeld instellingen als Graydon en Dun & Bradstreet verstrekken kredietrapporten van bedrijven uit de hele wereld.

6. Handig hulpmiddel

De zakenpartnerscan van RVO kan je helpen om zakenpartners of klanten te vinden in het buitenland.

Lees ook…
Een goed opgebouwde database met e-mailadressen is een van de succesfactoren van geslaagde e-mailmarketing. Voor adressen hoef je niet direct bij een…
Je e-mails bij klanten en relaties bezorgen, wordt steeds lastiger. Spamfilters houden veel berichten tegen, terwijl je het volste recht hebt om…
Een belangrijk moment in het verkoopproces: een potentiële klant vraagt een offerte aan. Wat heb je nodig om op een professionele manier een…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Wil je zeker weten dat je e-mailings in de inbox van de ontvanger komen? Zorg er dan voor dat ze niet als spam worden gezien. Dat blijkt in de praktijk…