Stel, u wilt in zee gaan met een andere webdesigner. Het is dan zaak even na te gaan welke afspraken u heeft gemaakt met de designer waarmee u de samenwerking beëindigt. Als u dat niet doet, kan dat vervelende gevolgen hebben.

Vraag aan De Zaak Advies

“Wij hebben enkele jaren geleden een website en webwinkels laten ontwikkelen door een webdesigner. Nu willen we overstappen naar een andere webdesigner. De ‘oude’ webdesigner claimt nu de auteursrechten. Kan dit? We hebben altijd alle facturen direct betaald.”

Antwoord van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak

“Het feit dat u altijd keurig op tijd de rekeningen aan de webdesigner heeft betaald, betekent niet dat die geen auteursrecht kan claimen. Dat kan dus wel. Waarschijnlijk heeft u, toen u met deze webdesigner in zee ging, voor het gebruiksrecht van de ontwerpen betaald en niet voor het eigendomsrecht.”

“Als u voor het gebruiksrecht heeft betaald, het woord zegt het al, dan kunt u alleen gebruik maken van het ontwerp. U kunt het niet zomaar veranderen of door een ander laten aanpassen. De webdesigner waarmee u wilt gaan samenwerken, mag dus niet het ontwerp – of onderdelen daarvan – veranderen.”

“Dat zou technisch eigenlijk ook niet mogelijk moeten zijn, omdat de oorspronkelijke designer over de zogenaamde broncode beschikt. Wordt het design toch aangepast, dan zou dat bovendien een schending van het auteursrecht betekenen. De maker van het oorspronkelijke design kan dan ook schadevergoeding eisen op grond van inkomensderving.”

“Het is dus zaak het eigendomsrecht van het design te verkrijgen. Wellicht is de designer bereid dat over te dragen, samen met de broncode. Dan kunt u de site eventueel aanpassen, als ware u de ontwerper zelf.”

“Houd dus ook even in de gaten welke afspraken u met de nieuwe webdesigner maakt. Het kan handig zijn om vast te leggen dat u direct het eigendomsrecht verwerft over wat er door hem of haar ontworpen wordt.”

Lees ook:

Zo werkt het met auteursrecht »
Overzicht van auteursrechtenorganisaties »
Sena-formulier verplicht invullen en terugsturen? »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Veel ondernemers hebben een idee, schrijven zich in bij de KvK, gaan aan de slag met ondernemen, maar slaan een belangrijke stap over. Want, leuk dat…
Een verkoopproces kent een aantal vaste stappen. Wanneer je die goed doorloopt, vergroot je de kans op een geslaagde verkoop. In dit artikel…