Scheve gezichten en ongemotiveerd personeel, daar zit je als ondernemer niet op te wachten. Zeker niet nu het einde van het jaar nadert en je nog slechts enkele weken de tijd hebt om de jaaromzet veilig te stellen. Uit het kerstpakkettenonderzoek van De Zaak blijkt dat een groot deel van de medewerkers in het bedrijfsleven het kerstpakket een blijk van waardering vindt. Meer dan de helft van hen (52%) het ‘erg' tot ‘heel erg' vinden als zij geen kerstcadeau zouden krijgen. Lees de uitslagen van het onderzoek, en doe jouw personeel en jouw portemonnee een plezier. 

**Ook in 2016 houdt De Zaak weer een kerstpakketten-onderzoek. Benieuwd wat jouw werknemers dit jaar graag zouden krijgen? Laat ze de enquête invullen.**

De belangrijkste uitkomsten:

  • Een ruime meerderheid (61%) was blij met het kerstgeschenk van vorig jaar.
  • Qua inhoud verwacht 30% een traditioneel pakket. Ruim 10% denkt daarbij aan ‘een kerststol, fles wijn of iets dergelijks’.
  • Als werknemers wordt gevraagd wat voor cadeau zij het liefst zouden krijgen, lopen de voorkeuren nogal uiteen. Een traditioneel kerstpakket wint het nipt van een geldbedrag en de cadeaukaart. Ook een ‘ ‘belevenis’/uitje scoort hoog, terwijl een huishoudelijk apparaat nog steeds tot de favorieten gerekend mag worden. Ruim 60% kiest het liefst zelf een cadeau.
  • Een ruime meerderheid zegt dat het kerstgeschenk geen invloed heeft op hun motivatie. Wel vindt een groot deel van de werknemers dat het kerstcadeau een blijk van waardering is.
  • Circa 60% verwacht dat hun werkgever een kerstcadeau geeft dat een waarde vertegenwoordigt tussen de 20 en 50 euro. Een groot deel van de werknemers (bijna 40%) maakt het niet uit welke waarde het kerstcadeau vertegenwoordigt.
  • Meer dan de helft van de werknemers vindt niet dat het kerstpakket voor het hele gezin geschikt moet zijn.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

De do’s and dont’s van het kerstpakket

1. Kies een kerstpakket waarvan je zeker weet dat het door jouw werknemers wordt gewaardeerd. Ga niet alleen uit van je eigen voorkeur. Neem er even de tijd voor of laat het doen door iemand die er kijk op heeft.

2. Houd rekening met eventuele verschillende geloofsovertuigingen en mogelijke allergieën van je personeel. Zijn er bijvoorbeeld mensen bij die geen varkensvlees mogen eten of allergisch zijn voor noten? Het zal zeker gewaardeerd worden wanneer je de inhoud van het kerstpakket afstemt op hun eet- en drinkpatroon.

3. Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit bij het maken van een keuze voor het kerstpakket. Uit onze kerstpkketten enquête blijkt dat het personeel het vooral op prijs stelt dat er aan ze gedacht is. Qua waarde verwacht de meerderheid dat je niet meer dan € 50,- per pakket besteed. Fiscaal zit je dan ook goed.

4. Over fiscaal gesproken: naar alle waarschijnlijkheid blijft de fiscaal vriendelijke behandeling van producten uit het eigen bedrijf ook in 2015 bestaan. Je kunt dus ook overwegen om daar korting op te geven.

5. Je kunt natuurlijk ook het bedrag dat je aan kerstpakketten wilt besteden, doneren aan een goed doel. Er is – helaas – nog veel nood in de wereld. Doe dat in overleg met je personeel. Kies daarbij niet zelf voor de vuist weg een bepaald doel, maar geef mensen de keuze uit een aantal mogelijke goede doelen.

6. Maak iets bijzonders van het uitgiftemoment. Laat de leverancier bijvoorbeeld een persoonlijke kerstgroet mee verpakken. Of, nog beter: schrijf zelf een kaartje! Geef een (korte) speech op de kerstreceptie en vermeld daarbij bereikte resultaten van het afgelopen jaar. Het kerstpakket krijgt daardoor wat meer gewicht.

Lees ook…
Een belangrijk moment in het verkoopproces: een potentiële klant vraagt een offerte aan. Wat heb je nodig om op een professionele manier een…
Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van ieder gesprek, dus ook van een verkoopgesprek. Je kunt het gesprek in de gewenste richting sturen door…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Een goed opgebouwde database met e-mailadressen is een van de succesfactoren van geslaagde e-mailmarketing. Voor adressen hoef je niet direct bij een…
Het versturen van commerciële e-mail naar consumenten en bedrijven is aan nogal wat regels gebonden. Hieronder een beknopte uitleg over waar je…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…