"Het versturen van ongevraagde zakelijke e-mail is wettelijk verboden. Moet ik nu voor élk zakelijk e-mailbericht toestemming hebben gekregen van de ontvanger?"

Inhoudsopgave

Advies van Harry Chün, adviseur bij De Zaak

“De Telecomwet schrijft voor dat je berichten met een commercieel, charitatief of ideëel doel niet mag versturen naar zakelijke ontvangers, en ook niet naar consumenten, als je daar van tevoren geen expliciete – of ondubbelzinnige – toestemming voor hebt gekregen. Let op! Voor elke vorm van direct marketing moet je toestemming vragen, ofwel opt-in toepassen. Dit geldt dus niet alleen voor e-mailtjes »

‘Expliciete toestemming’ betekent dat ontvangers actief toestemming verlenen voor het ontvangen van berichten. Dat houdt in dat iemand bijvoorbeeld een vakje met de tekst ‘Ja, stuur mij de nieuwsbrief van bedrijf X’ heeft aangevinkt.

Het moet voor de ontvanger ook duidelijk zijn waar hij of zij toestemming voor geeft, hoe vaak bijvoorbeeld een nieuwsbrief wordt verstuurd, wie de afzender is én je moet duidelijk maken waarom men je e-mails of nieuwsbrieven ontvangt. Ontvangers moeten zich ook altijd eenvoudig kunnen uitschrijven. In je e-mails moet dus altijd een duidelijk zichtbare afmeldlink zijn opgenomen.

Je kunt dus ook niet volstaan met een verwijzing in je algemene voorwaarden dat afnemers automatisch toestemming verlenen voor het ontvangen van je zakelijke e-mail als zij je voorwaarden accepteren. Op die manier is immers niet duidelijk waar precies toestemming voor wordt verleend.”

Op zoek naar de meest krachtige en betaalbare software waarmee je met e-mailmarketing kunt starten én schalen? Met Maileon haal alles in huis dat je nodig hebt voor marketing succes: van creatie tot aan optimalisatie. Probeer via De Zaak 30 dagen gratis >

Gelden er uitzonderingen?

“Ja. Als er sprake is van een bestaande klantrelatie heb je geen vooraf verleende toestemming nodig voor het versturen van zakelijke e-mail. Maar: berichten die je dan stuurt, moeten wel betrekking hebben op soortgelijke producten of diensten.

“Het begrip ‘bestaande klantrelatie’ is natuurlijk nogal vaag. Kun je iemand die vijf jaar geleden een keer iets bij je heeft gekocht, en daarna nooit meer, een bestaande klant noemen? Officieel misschien wel, maar vraag jezelf af of het zin heeft om deze mensen je nieuwsbrief met aanbiedingen te sturen. Je kunt je waarschijnlijk beter op actieve klanten richten. Of stuur klanten die weinig bijdragen aan je omzet een persoonlijk bericht en vraag of zij nog interesse hebben in je nieuwsbrief.”

Visitekaartjes gekregen

“Je hoeft je ook weinig zorgen te maken als je bijvoorbeeld op een beurs een aantal visitekaartjes van potentiële klanten hebt verzameld en deze mensen een mailtje stuurt met de vraag of ze je nieuwsbrief willen ontvangen. Als je nieuwsbrief aan alle voorwaarden voldoet – denk aan de afmeldmogelijkheid – dan is er weinig aan de hand.

Mocht iemand toch bezwaar maken tegen je e-mailberichten via spamklacht.nl, dan is er ook nog geen reden voor paniek. De Opta, de organisatie die toeziet op de naleving van de Telecomwet, hanteert het principe ‘Eén klacht is geen klacht’. Houd voor alle zekerheid in je contactdatabase bij waar en wanneer je de gegevens van de klant hebt gekregen. Zo heb je deze informatie altijd achter de hand.

Het totale spamverbod dat in Nederland van kracht is – consumenten mocht je al veel langer geen ongevraagde berichten sturen – is vooral bedoeld om grote bulkmailings tegen te gaan van notoire spammers. Op zich al lastig genoeg, omdat de overgrote meerderheid van spamberichten uit het buitenland afkomstig is. Bedrijven die zich in Nederland schuldig maken aan het versturen van spam, krijgen veelal eerst een waarschuwing. Als dit geen effect heeft, kunnen zeer hoge boetes worden opgelegd.”

Meer omzet met je e-mails? Probeer de e-mailmarketing software Maileon 30 dagen gratis >

Logo Maileon

Maileon, partner van De Zaak

Een persoonlijke benadering van marketing automation. Meet Maileon: een team dat bouwt aan slimme software en echte relaties. Wij helpen marketeers overal ter wereld hun (e-mail) marketing te verbeteren, door complexe data om te zetten naar resultaatgerichte campagnes. Met ons platform start en schaal je makkelijk met effectieve communicatie & marketing. Via e-mail, sms en web/app push. En dankzij het sterke netwerk van agency- en koppelpartners is alle expertise die je nodig hebt direct binnen handbereik.

Bekijk alle artikelen van Maileon >

Lees ook…
Een goed opgebouwde database met e-mailadressen is een van de succesfactoren van geslaagde e-mailmarketing. Voor adressen hoef je niet direct bij een…
Wil je zeker weten dat je e-mailings in de inbox van de ontvanger komen? Zorg er dan voor dat ze niet als spam worden gezien. Dat blijkt in de praktijk…
Het versturen van commerciële e-mail naar consumenten en bedrijven is aan nogal wat regels gebonden. Hieronder een beknopte uitleg over waar je…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…
Een belangrijk moment in het verkoopproces: een potentiële klant vraagt een offerte aan. Wat heb je nodig om op een professionele manier een…
Je e-mails bij klanten en relaties bezorgen, wordt steeds lastiger. Spamfilters houden veel berichten tegen, terwijl je het volste recht hebt om…