Categorieën

Gaat u internet als verkoopkanaal gebruiken? Bent u onlangs met een webwinkel gestart? Dan krijgt u met een handvol regels en wettelijke bepalingen te maken. Kijk of u eraan voldoet, met onder meer een simpel testje van de Belastingdienst en andere handige tips.

Inhoudsopgave

1) Voldoet uw webwinkel? 

De Belastingdienst bedacht een simpel online testje waarmee u in een paar stappen ziet of uw site voldoet. Wist u bijvoorbeeld dat uw KvK-nummer op uw site makkelijk te vinden moet zijn? Door het beantwoorden van vijf vragen weet u of u uw site moet aanpassen of niet.

De test en meer informatie over het verkopen via internet vindt u op de site van de Belastingdienst »

2) Bedenktermijn bij internetaankoop

Als u via uw website producten of diensten verkoopt, dan moet u rekening houden met de Europese richtlijn ‘Verkopen op afstand’. In de richtlijn staat dat een consument ‘bij iedere e-commerce transactie een bedenktijd van zeven dagen* krijgt om de transactie zonder opgave van redenen te herroepen’. Deze regel is opgesteld omdat consumenten het product niet van tevoren kunnen zien of testen.

(*Het Europees Parlement besloot begin juni 2011 de bedenktijd voor online aankopen te verdubbelen van 7 naar 14 dagen. Dit besluit moet nog worden goedgekeurd. De verwachting is dat dit voor eind juli 2011 gebeurt)

– Een product dat online wordt gekocht, moet binnen 30 dagen worden afgeleverd. Als dat niet lukt, heeft de klant het recht de bestelling te annuleren.

3) Informatieplicht

Voor u als leverancier geldt een informatieplicht. Dit betekent onder meer dat u duidelijkheid moet verschaffen over de prijs van uw aanbod, de manier waarop de levering plaatsvindt en op welke manier er betaald kan worden.
U moet de consument ook wijzen op de mogelijkheid een product binnen een bepaalde termijn te retourneren. Laat u dat na, dan wordt de bedenktijd automatisch verlengd tot een jaar.

Meer over de regels van het spel (bijvoorbeeld hoe u algemene voorwaarden opstelt) in: Wat er komt kijken bij een professionele website »

4) Vermeld (contact)gegevens

Onder die informatieplicht valt ook de vermelding van een bezoekadres op uw website. Daarnaast moeten het btw- en KvK-nummer erop te vinden zijn, bijvoorbeeld onder een menu-item Contact. Overigens is het aanbieden van alleen een contactformulier niet genoeg.

5) Bewaak persoonsgegevens

Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal webwinkels de persoonsgegevens van hun klanten niet beveiligen. Wist u dat u wettelijk verplicht bent om ervoor te zorgen dat de personalia van uw klanten via een beveiligde verbinding worden verstuurd?

6) Alle verplichtingen op rij

Een handig overzicht van alle wettelijke bepalingen vind u op www.consumentenautoriteit.nl

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Lees ook…
Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van ieder gesprek, dus ook van een verkoopgesprek. Je kunt het gesprek in de gewenste richting sturen door…
Je e-mails bij klanten en relaties bezorgen, wordt steeds lastiger. Spamfilters houden veel berichten tegen, terwijl je het volste recht hebt om…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…