Sneek is de eerste stad in Europa die aan de slag gaat met iBeacon. Als je als bezoeker rondloopt in de Friese stad, ontvang je via je smartphone informatie op het moment dat je langs een gebouw of winkel loopt. Zo lees je als toerist alles over historische plekjes, uitgaanstips en krijg je persoonlijke aanbiedingen van ondernemers.

Inhoudsopgave

Benieuwd wat online marketing voor de groei van jouw bedrijf kan betekenen? Doe de Online Marketing Check en krijg een advies hoe jij snel groeit!

“Wist je dat je op dit moment langs het allereerste filiaal van Clemens en August Brennikmeijer loopt?” Dit bericht verschijnt op je telefoon als je in Sneek nietsvermoedend langs de C&A loopt. Wandel je langs café De Walrus, dan krijg je weer een nieuw bericht: “Zin in een biertje? Wij hebben een speciaal arrangement!”

Beacons

Overal in de stad hangen zogenaamde ‘beacons’: piepkleine zwarte kastjes die verbinding zoeken met smartphones van voorbijgangers. Als bezoeker van Sneek moet je een app installeren die Light Curb heet (voor iPhone en Android). Vervolgens ze je je GPS en Bluetooth aan en krijg je berichtjes als je langs de kastjes loopt. Reclame uitzenden is niet de hoofdfunctie: de gemeente gebruikt de beacons om toeristen van informatie te voorzien. Loop je langs de Waterpoort, het theater of het gemeentehuis, dan krijg je historische informatie over de monumenten.

Nuttig en relevant

“Sneek heeft een klein centrum met op iedere hoek wel een verhaal,” zegt burgemeester Hayo Apotheker. “Jonge mensen zijn tegenwoordig continu bezig met hun smartphone. Folders en boekjes zijn achterhaald. Met beacons in combinatie met de app kunnen we ze eenvoudig informeren over de geschiedenis van onze mooie stad. Wie de app gebruikt en door de stad wandeltkrijgt over iedere plek waar hij langsloopt nuttige en relevante informatie.”

Ondernemers

Er hangen op dit moment 20 kastjes in de stad en dat moeten er nog veel meer worden. Ook ondernemend Sneek doet mee. Zij mogen gratis boodschappen uitzenden via Light Curb app. “Op scherp schieten kan ook,” zegt Ate van der Meer van het Sneeker bedrijf Snakeware, de ontwikkelaar van de Light Curb. “Dat betekent dat ondernemers gerichte boodschappen sturen aan een bepaalde doelgroep. Hier is het verdienmodel op gebaseerd. Zo kun je bijvoorbeeld een aanbieding voor een maatpak alleen naar mannen sturen. Dit kost 36 euro per maand.”

Techniek en privacy

De Light Curb app maakt gebruik van iBeacon-technologie van Apple, die mensen in staat stelt om berichten via hun Bluetooth-verbinding te ontvangen wanneer zij een locatie met een ‘beacon’ passeren. In Sneek hangen de beacons op monumenten en aan de muren van winkels. De makers beloven dat ze de gegevens die je hebt ingevuld om van de app gebruik te kunnen maken niet aan derden zullen verstrekken. Als je besluit dat je de app niet meer wil en hem verwijdert, worden jouw gegevens vernietigd.

Naar binnen lokken

Fardau Buter van brouwerij Weduwe Joustra is enthousiast over de beacons. Haar zaak zendt een berichtje uit waarin staat dat bezoekers een gratis borrel krijgen als ze een bepaald schilderij in de winkel weten te vinden. “We zijn er pas net mee bezig, maar er komen al regelmatig nieuwsgierige bezoekers binnen om te zoeken,” zegt Buter. “Mensen installeren de app omdat ze informatie willen over de historie van de stad. Dankzij de geschiedenis van onze brouwerij kunnen we hier leuk op inspelen. Een originele manier om extra klanten de winkel in te lokken.”

Sneekweek

“De app is een mix tussen cultuur, beleving en shoppen: een samenwerking tussen ondernemers en gemeente” zegt de burgemeester. Tijdens de Sneekweek, een bekend jaarlijks watersportevenement, moet de app op volle toeren draaien. Er komen dan meer dan 100.000 bezoekers naar de Friese stad. De ontwikkelaars uit Sneek hebben hoge verwachtingen van hun Light Curb app: “Uiteindelijk willen we ons systeem uitrollen naar andere steden en festivals.”

Hoe bereik jij meer naamsbekendheid, meer traffic en dus meer omzet in 2023? Vraag de gratis Online Marketing Check aan.

Lees ook…
Je hebt besloten om in het diepe te springen en te starten als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). De baas zijn over je eigen agenda is…
Je hebt advertenties, je hebt marketing en je hebt growth hacking. Daarbij worden creatieve, onconventionele marketingmethoden gecombineerd met…
Prachtige producten, uitstekende diensten, goede service. Dat is de basis van de meeste bedrijven. Maar de commerciële economie speelt een belangrijke…
i.s.m.
Als ondernemer of bedrijf is het cruciaal om online marketing te omarmen, ongeacht je omvang. In dit artikel delen we 6 redenen waarom je met online…
Soms zitten je klanten om de hoek. Zeker voor kleinere bedrijven geldt dat ze zich vaak het beste kunnen richten op een lokale doelgroep. Door middel…
B2b marketing is voor veel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf de drijvende kracht achter zakelijk succes. Terwijl grote bedrijven vaak over…