Categorieën

Blij dat de drukke feestdagen voorbij zijn? Sommige ondernemers konden niet wachten tot het weer januari is. Voor hun zaak is dat juist de maand waarin ze een piek beleven. We spreken met echtscheidingsmakelaars, accountants en stoppen-met-roken-coaches over waarom de maand januari voor hen zo succesvol gaat worden.

Arjo van Pelt runt een accountantsbureau in het Brabantse Halsteren en heeft 15 man personeel in dienst. “Begin januari zien we al de aanloop naar de drukke periode. In deze maand krijgen we te maken met BTW-aangifte, loonheffingen en de nieuwe loonopzetten. De echte drukte, met alle jaarrekeningen, begint eind januari. In de komende periode werk ik niet 40, maar 60 uur in de week. Dan schiet het privé-leven er wel bij in.”

Blij dat de drukke feestdagen voorbij zijn? Sommige ondernemers konden niet wachten tot het weer januari is. Voor hun zaak is dat juist de maand waarin ze een piek beleven. We spreken met echtscheidingsmakelaars, accountants en stoppen-met-roken-coaches over waarom de maand januari voor hen zo succesvol gaat worden.

Geen  verlof

Voor bedrijven uit allerlei branches, van transportondernemingen tot vertaalbureaus, verzorgt het bedrijf de financiële zaken. “Vooral de nieuwe salarisstroken met loonsverhogingen, de uitwerking van sommige wetswijzigingen en de aangepaste werkkostenregeling (voor alle werkgevers verplicht per 1 januari) bezorgen ons veel werk. En daar zijn we niet ontevreden mee. Het betekent wel dat onze salarisadministrateurs, controleurs en belastingadviseurs het eerste kwartaal geen verlof kunnen opnemen.”

Stoppen met roken

Voor stoppen-met-rokencoach Cees Warmer uit Alkmaar is januari een absolute topmaand.
“Stoppen met roken is nog altijd vooral een impulsbeslissing. Na de feestdagen loopt het ineens storm en zie ik bijna een verdubbeling van de maandelijkse omzet. Januari levert me 20 procent van mijn jaarinkomsten. Als ik een goede januari heb gedraaid, dan geeft dat het hele jaar iets extra’s. Nu krijg ik bijna dagelijks verzoekjes via internet en Facebook. Daar wil ik mezelf zo goed mogelijk profileren. Je moet immers wel vindbaar zijn!”

Zijn werk doet hij vanuit de organisatie Vitalenta, die 5 praktijken telt in de randstad. “Ik bied mensen begeleiding met de Formule ‘Stop Easy met Roken’. Daarbij gebruik ik acupunctuur en lichttherapie: de laser neutraliseert de effecten van ontwenning. Na een jaar zie ik nog altijd een slagingspercentage van 60 tot 70 procent.”

Dit jaar belooft echter een moeilijk jaar te worden. “Er is toenemende concurrentie van de
zorgverzekeraars, die hun diensten zo goedkoop mogelijk onderbrengen bij huisartsen. Qua
ondernemen zit ik wat dat betreft in een lastige positie. Maar in januari is alles anders, zoals mijn ouders vroeger zeiden: ‘als het regent, dan druppelt het overal wel’. En zo is het!”

Frisse start

Ook franchiseondernemer Mark Fokkink, een scheidingsmakelaar uit Hengelo, krijgt het druk in januari. “Mensen willen graag een frisse start maken in het nieuwe jaar. Soms betekent dat helaas dat stellen uit elkaar gaan. In januari ben ik dan extra druk. Dan moet je denken aan 8 of 9 stellen die ik begeleid.”

De afgelopen jaren ziet hij dat de economische situatie meer dan ooit meespeelt. “Echtparen stellen hun scheiding uit. Hun woning staat onder water of er spelen andere financiële tegenvallers. Sommige mensen kunnen zich pas na de crisis weer de ‘luxe’ van scheiden veroorloven. Toch is januari altijd wel druk, want in die maand worden de nieuwe fiscale regels rondom kinderregelingen van kracht. Dat betekent ook vaak een herziening van een plan voor kinderalimentatie. Ook dat levert weer werk op.”

Lees ook…
Wil je zeker weten dat je e-mailings in de inbox van de ontvanger komen? Zorg er dan voor dat ze niet als spam worden gezien. Dat blijkt in de praktijk…
Veel ondernemers hebben een idee, schrijven zich in bij de KvK, gaan aan de slag met ondernemen, maar slaan een belangrijke stap over. Want, leuk dat…
“Het versturen van ongevraagde zakelijke e-mail is wettelijk verboden. Moet ik nu voor élk zakelijk e-mailbericht toestemming hebben gekregen van de…