Wat is er mooier dan een kakelvers, leeg notitieblok? Die gedachte speelde vaak door het hoofd van Bauke Vermaas, die tevens wetenschapsjournalist is. “Ik gebruikte altijd veel notitieboekjes. En het liefst zocht ik een bijzonder exemplaar uit. Dat vond ik leuk om te doen. Zelf was ik ook altijd creatief. Bij toeval ben ik bij het boekbinden terechtgekomen en besloot ik dat ik me hierin wilde onderscheiden.”
Handgemaakt
In de herfst van 2012 richtte ze vanuit haar woonplaats Zwolle haar bedrijf SchrijfBoek op. In haar webwinkel biedt ze unieke, handgemaakte schrijfboekjes aan, aangevuld met ansichtkaarten, agenda’s en schrijfwaar. Ook kun je bij Vermaas workshops boekbinden volgen. “Op het moment van starten hikte ik wel tegen wat dingen aan. Als perfectionist wilde ik alles meteen goed doen. En zou het me wel lukken om mijn producten te verkopen?”
Het begon met investeren in een goed ontworpen website. “Daarvoor heb ik een kant-en-klaar-pakket gekocht, waar ik een kleine duizend euro aan kwijt was. Maar nu weet ik wel goed hoe ik de zaak online zelf kan bijhouden. De basis is neergezet en ik ben nu zelf verantwoordelijk voor alle nieuwe inhoud.”
Eén uniek exemplaar
De producten in haar webshop zijn vrijwel altijd uniek. “Van de 250 tot 300 nieuwe boekwerken, schriften en andere items die ik jaarlijks maak, bestaat er maar één exemplaar. Slechts enkele keren produceer ik een kleine serie, maar dat zijn uitzonderingen.”
Klanten vinden haar webwinkel vooral via Google. Met iets meer marketing zou Vermaas nog een hele slag kunnen maken. “Zoek je op ‘leren notitieboekje’, dan sta ik bovenaan! Maar voor de rest is dat wel het nadeel van een exclusief nicheproduct: mensen moeten naar je op zoek gaan. Ik vind het moeilijk om na te denken over hoe ik mezelf beter in de markt kan zetten. Social media gebruik ik maar heel zelden, daar valt nog veel te winnen. En misschien zijn mijn prijzen wel te laag, dat zou ook kunnen. Misschien kan ik de productie uitbreiden of uitbesteden aan een sociale werkplaats. Nee, ik hou alles veel liever in eigen hand!”
Nog geen zwarte cijfers
Na twee jaar schrijft ze nog geen zwarte cijfers. “Het was nooit mijn bedoeling om rijk te worden, maar het zou leuk zijn om er iets aan over te houden”, lacht ze. Komend jaar wil ze break even draaien.
Als enige tegenvaller noemt Vermaas de investering in haar materiaalkosten. “Veel benodigdheden, zoals schriften, papierwerk en andere materialen, heb ik al ruim ingeslagen. Ik kan nog jaren vooruit. Soms vind ik op Marktplaats een mooi stuk leer, waarvan ik hoop het goed te kunnen gebruiken. Daarbij moet je soms een beetje geluk hebben. Ik heb mezelf alles aangeleerd en ben dus geen erkend handboekbinder met een opleiding. Sommige dingen kan ik daardoor niet, zoals het drukken van gouden letters op een kaft.”
Balans werk – privé
Is het niet moeilijk om het werk te combineren met haar privéleven? “Ik doe alles vanuit huis. Gelukkig heb ik daar genoeg ruimte. Daar besteed ik zeker drie dagen in de week aan de zaak. En dat vind ik best veel in combinatie met een druk gezinsleven. Mijn drie kinderen gaan gelukkig alledrie naar school, dat scheelt!”
Lees ook:
– Oude ambachten deel 1: Elian Cycles »
– Oude ambachten deel 3: Ramses Bier »
– Social media: zo maakt u er goed gebruik van »