Voor sommige ondernemers biedt de maand december alle kansen om het jaar tot een succes te maken. Verkopers van kerstbomen, vuurwerk en oliebollen draaien in deze tijd overuren. Maar wat doen 'decemberondernemers' de rest van het jaar?

Gerard Krol runt in het Brabantse Boekel een kerstbomenkwekerij van zo’n 9 hectare. “Hier groeien Servische sparren, fijnsparren en tegenwoordig ook de nieuwe Fraserspar”, vertelt Krol trots. “Die laatste is een boom voor de toekomst: hij is net zo mooi als een Nordmann, maar de naalden vallen minder snel uit en hij ruikt lekkerder.”

Ander bedrijf

Hoe ziet het jaar van een kerstbomenkweker eruit? “De bomen vragen het hele jaar wel aandacht. Bij de aanplant en het onderhoud krijg ik hulp van mijn zoons, die leveren af en toe wat hand- en spandiensten. En in december huur ik 3 jongens in, op basis van payrolling, die de bomen rooien, verpakken en verkopen aan de groothandels. Maar verder ben ik ook druk met mijn andere bedrijf, Champfood. Daar maken we organische bijvoedmiddelen voor champignons en andere zwammetjes. Die middelen verhogen het rendement van de paddenstoelenkwekerij aanzienlijk.”

Omzet

Met de kerstbomen verdient hij in relatief korte tijd veel geld. “In een paar maanden tijd draai ik met de kerstbomen zo’n 50.000 tot 60.000 euro omzet. Dat is veel minder dan met Champfood, daar ligt de omzet rond de miljoen euro, maar de marge op dat product (0,5 tot 1 procent) is aanzienlijk lager. Met beide activiteiten verdien ik jaarlijks ongeveer evenveel.”

Familiebedrijf

In Eindhoven en omstreken is de familienaam Bierens onlosmakelijk verbonden aan de
oliebollenkramen. “Ons familiebedrijf gaat al terug tot zeker 1885”, zegt Miranda Bierens, die samen met haar vriend Marco een kraam bestiert.

Hoewel de meeste Nederlanders niet het hele jaar door oliebollen eten, werkt Miranda Bierens toch het hele jaar door in haar oliebollenkraam. “We staan vooral op kermissen en andere evenementen”, zegt ze. “Dat gaat 365 dagen per jaar door. Vroeger was dat anders. Mijn ouders aten vroeger niet het hele jaar door oliebollen. Voor hen was de oliebollenkraam een extraatje, niet een vaste bron van inkomsten.”

Wel ziet Bierens dat de verkoop toeneemt in december. “Ik kan niet zeggen hoeveel omzet we draaien, maar we doen het goed dit jaar. En 31 december is een absolute piek. Die dag verdienen we bedragen die je op kermissen onmogelijk verdient. Maar dat bereiden we ook goed voor. Oudejaarsdag gaat het verstand op nul, dan werken we ons een slag in de rondte en dan gaat de hele doorraad er doorheen. En dit jaar hebben we geluk: het is prachtig oliebollenweer. Bij slecht weer, als het koud en guur is, heb je meer energie en frituurvet nodig. Nu gaat alles soepel.”

Lees ook:

Seizoenswerk en vakantiekrachten »

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Veel ondernemers hebben een idee, schrijven zich in bij de KvK, gaan aan de slag met ondernemen, maar slaan een belangrijke stap over. Want, leuk dat…
Een verkoopproces kent een aantal vaste stappen. Wanneer je die goed doorloopt, vergroot je de kans op een geslaagde verkoop. In dit artikel…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…