Een kijkje in de keuken

Het moet leuk zijn om naar kantoor te komen, want pas als werknemers samen komen ontstaan nieuwe dingen. Dat is de visie van Google. Een kijkje in het Amsterdamse kantoor.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Vlakbij station Amsterdam-Zuid vind je het kantoor van Google Nederland. Hier werken zo’n 150 marketing- en verkoopmedewerkers. Het programmeren gebeurt in het buitenland. Desondanks is Google voorzichtig met wat het naar buiten brengt en daarom mag er niet gefilmd of gefotografeerd worden in het kantoor, behalve in de lobby. Je kunt wel een kijkje nemen in het kantoor via Streetview.

Toch is Google trots op de bedrijfscultuur en daarom worden er soms rondleidingen gegeven. De redactie van De Zaak is samen met een tiental ondernemers uitgenodigd voor een kijkje in de keuken. De rondleiding is geregeld door David Saris, directeur van g-company. G-company is partner van Google en helpt bedrijven die in de cloud willen werken met de diensten van de zoekgigant. Saris vertelt over de bijzondere bedrijfsvisie Google.

Kom naar kantoor!

“Door toevallige ontmoetingen ontstaan nieuwe ideeën,” vertelt hij. “Flexwerken kan, maar Google wil medewerkers stimuleren om naar kantoor te komen.”

Dat lijkt op het eerste gezicht niet echt te lukken: het halve kantoor is leeg. “Er zijn twee keer zoveel werkplekken als werknemers,” legt Saris uit. “Iedere werknemer heeft een vaste plek en daarnaast zijn er overal flexplekken. Je kunt ‘s ochtends zelf kiezen waar je wilt zitten en zo ontmoet je ook sneller andere medewerkers in het bedrijf. En op deze manier kunnen ook Google-medewerkers uit het buitenland altijd een plekje vinden om te werken.”

Comfortabel en gezond

Het bedrijf doet er alles aan om werken zo comfortabel mogelijk te maken. Er zijn gratis uitgebreide lunches in de kantine en op honderd meter afstand van iedere werkplek is een soort ‘snackstation’ te vinden. Dit is een keukentje met koffie, thee en tussendoortjes. Gezonde snacks, zoals fruit en nootjes, liggen binnen handbereik. Snoep en chips zijn er ook, maar die liggen uit het zicht: verstopt in kastjes en potten. Je wordt als Google-medewerker verder gestimuleerd om gezond te leven door middel van mindfulness-cursussen en een gratis fitnessruimte.

Samenwerken met Hollandse mkb’ers

Saris vertelt dat in het Amerikaanse kantoor ook avondeten te krijgen is. In Nederland sluit de kantine eerder, maar medewerkers kunnen wel pakketten bestellen van de Amsterdamse eetwinkel Bilder en de Clercq. In zo’n pakket zitten alle ingrediënten om thuis een gezonde maaltijd te koken.

Skippyballen en powernaps

Het kantoor komt over als een relaxte plek om te werken. Lekker eten, overal vrolijke kleuren, skippyballen, een pooltafel en in één van de werkruimtes staat een stapelbed voor powernaps. Als je wilt vergaderen, kun je de caravan in het midden van het kantoor reserveren. En ben je je smartphone-oplader vergeten? Dan trek je zo een nieuwe uit een snackmuur (hier dus niet voor kroketten, maar voor opladers en kabeltjes).

Effectiviteit

Productiviteit staat voorop. “Google meet alles, om het vervolgens zo aan te passen dat het zo effectief mogelijk werkt,” vertelt Saris. “Zo weet het bedrijf exact hoeveel mensen er nodig zijn om het werk te doen. Google weet zelfs precies hoeveel meter bureaus uit elkaar moeten staan om het meest productief te zijn. Ict’ers werken bijvoorbeeld het meest productief als ze twee meter van elkaar af zitten.”

Reacties online

Toch zitten er ook nadelen aan werken bij Google, blijkt uit reacties van oud-medewerkers op Quora. Zij klagen bijvoorbeeld dat velen overgekwalificeerd zijn en dat de balans tussen werk en privé zoek raakt door alle leuke extra’s. Dit zijn overigens wel allemaal werknemers uit de Amerikaanse kantoren, in Nederland is de cultuur net een beetje anders. Zoals eerder gezegd is het hier bijvoorbeeld niet gangbaar om ook te dineren op kantoor.

Leer van Google

De werkwijze van Google is inspirerend en je kunt er als ondernemer zeker van leren. Vooral de visie op flexwerken en samenwerken op kantoor is bijzonder. Dat serendipiteit (het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders) werkt, daar onderschrijft bijvoorbeeld ook Seats2meet.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Een belangrijk moment in het verkoopproces: een potentiële klant vraagt een offerte aan. Wat heb je nodig om op een professionele manier een…
Acquisitie staat bij veel ondernemers op de to-do lijst. Leunen op bestaande klanten – hoe trouw ze ook zijn – is immers niet toekomstbestendig….
Meedoen aan Black Friday als ondernemer? Een Black Friday actie? Black Friday is een fenomeen dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten en steeds meer…
Een verkoopproces kent een aantal vaste stappen. Wanneer je die goed doorloopt, vergroot je de kans op een geslaagde verkoop. In dit artikel…
Je bent op zoek naar manieren om je omzet te verhogen. Waarin moet je investeren en wat moet je vooral laten? Wij zetten een paar slimme…
Die mooie opdracht wil je natuurlijk binnenhalen. Een vlijmscherpe offerte mag dan niet ontbreken. Dat wordt nog belangrijker wanneer er meerdere…