Ondernemer Harry Vlek van de Copy Corner aan de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg hing onderstaande affiche in het voorjaar in zijn etalage. Dat baarde weinig opzien, tot een 'bruggenbouwer' uit Gouda er een snapshot van maakte en die naar De Zaak twitterde. Wij tweetten die foto en plaatsten hem op Facebook. Daarna was het nog lang onrustig... Reden om Harry Vlek zelf eens aan het woord te laten.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

De uitsmijter ‘Bedankt voor uw steun aan het midden- en kleinbedrijf’ heeft op het moment dat we u spreken al meer dan 250.000 mensen bereikt. Bent u overrompeld?

Harry Vlek: “Ja, daar sta ik echt wel van te kijken. Ik ben zelf helemaal niet zo actief op internet. Heb wel een FB-pagina, maar geen Twitter. Het komt allemaal door een tweet van die Centrummanager in Gouda, die met zijn smartphone een foto heeft gemaakt van de vertaalde oproep die gewoon in de etalage van mijn copyshop hangt. Ik ben er zelf niet opgekomen om de oproep digitaal te publiceren, maar vind het wel heel leuk dat hij nu zo massaal geliked en gedeeld wordt.”

Kennelijk hebt u onder collega-ondernemers precies de juiste snaar geraakt. Naast wat kritiek op de vertaling van de oorspronkelijk Engelse oproep, zijn er erg veel steunbetuigingen. Was het uw opzet om het Nederlandse mkb een hart onder de riem te steken?

“Ik heb actief gezocht via Google naar een positieve impuls voor ondernemers. Daar had ik zelf ook echt behoefte aan. Ik heb meer dan twintig jaar op de Nederlandse Antillen gewoond, waar ik een atelier had als goudsmid. Na twee gewapende overvallen realiseerde ik me dat ik niet in een volstrekt gebarricadeerde werkomgeving uit de voeten kon, en al helemaal niet op een tropisch eiland waar de politieke stemming steeds meer anti ‘blanke kolonisten’ werd.

“Bovendien trof de crisis de branche ook daar echt hard, ondanks het feit dat Antillianen zich graag en uitbundig behangen met sieraden. De handel in goud is nog wel lucratief, maar het maken van sieraden en juwelen, daar kon ik geen goede boterham meer aan verdienen. Dus ging ik terug naar Nederland. Naar Rotterdam, naar de Nieuwe Binnenweg en nam een aardig lopende copyshop over van een ouder echtpaar. De stemming onder collega-ondernemers hier viel me echt tegen. Veel onvrede over teruglopende omzetten, toenemende onveiligheid en hogere huren. Daar wilde ik iets tegen ondernemen.”

De website GeenStijl heeft uw oproep ook gepubliceerd...

“Dat houd je niet tegen, maar ik vind de kop die ze erboven hebben gezet echt afschuwelijk. Mijn moeder was Duitse, dus dat valt bij mij echt verkeerd. Ik hoorde van collega-ondernemers wat voor website dat is, geenstijl.nl, dus het heeft geen zin om er iets tegen te proberen te doen. Dan wordt het waarschijnlijk alleen maar erger. En inderdaad, de slotzin is wel weer grappig. Die luidt: “Leeg uw portemonnee bij het MKB.”

Hebt u nog andere plannen om collega-ondernemers een hart onder de riem te steken?

“Jazeker! Hoewel ik nog maar een jaar aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam gevestigd ben als ondernemer, ben ik nu al benoemd tot voorzitter van de winkeliersvereniging van de straat. Daar ben ik best trots op ja. Dan kun je echt naar praktische oplossingen zoeken voor meer aantrekkelijke bedrijvigheid in de straat, in overleg met de gemeente. Samen de mouwen opstropen en de schouders er onder zetten; daar heb ik echt zin in!”

En ik ga binnenkort kennismaken met de Centrummanager in Gouda die mijn oproep zo veel beter onder de aandacht heeft weten te krijgen dan ikzelf. Wie weet levert dat ook weer interessante nieuwe mogelijkheden op.”

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je bent op zoek naar manieren om je omzet te verhogen. Waarin moet je investeren en wat moet je vooral laten? Wij zetten een paar slimme…
Die mooie opdracht wil je natuurlijk binnenhalen. Een vlijmscherpe offerte mag dan niet ontbreken. Dat wordt nog belangrijker wanneer er meerdere…
Een verkoopproces kent een aantal vaste stappen. Wanneer je die goed doorloopt, vergroot je de kans op een geslaagde verkoop. In dit artikel…
Meedoen aan Black Friday als ondernemer? Een Black Friday actie? Black Friday is een fenomeen dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten en steeds meer…
Een belangrijk moment in het verkoopproces: een potentiële klant vraagt een offerte aan. Wat heb je nodig om op een professionele manier een…
Acquisitie staat bij veel ondernemers op de to-do lijst. Leunen op bestaande klanten – hoe trouw ze ook zijn – is immers niet toekomstbestendig….