Inhoudsopgave
LinkedIn telt op dit moment zo’n 70 miljoen gebruikers, waarvan circa 2 miljoen in Nederland. Dat maakt het tot een van de populairste netwerksites van Nederland. De kans is daarom groot dat uw (potentiële) klanten, leveranciers en samenwerkingspartners op LinkedIn te vinden zijn.
Wat maakt dit medium zo bijzonder? Allereerst is dit netwerk zakelijk van aard; dat maakt het tot een omgeving waar mensen openstaan voor zakendoen. Bovendien geeft het u de mogelijkheid om uw referenties van tevreden klanten en partners op een enkele plek te verzamelen.
Daarnaast brengt LinkedIn mooi in beeld welke mensen indirect, via uw contacten, in uw netwerk zitten. In feite maakt het koude acquisitie overbodig!
Tip 1: Maak een eigen bedrijfsprofiel aan
Sinds enkele jaren biedt LinkedIn de mogelijkheid om zelf een bedrijfsprofiel aan te maken voor uw onderneming.
Welke informatie kunt u tonen?
– Uw bedrijfslogo
– De locatie(s) van uw vestiging(en)
– Omschrijving van uw bedrijfsactiviteiten
– De specialisaties van uw bedrijf (in zoekwoorden)
– Uw bedrijfsgrootte
– Uw branche
– Financiële kerncijfers van uw onderneming
– Uw bedrijfsblog
– Statusupdates van uw bedrijf op Twitter
– Medewerkers die voor uw bedrijf werken
– Omschrijving van uw producten of diensten
Mond-tot-mond reclame Een bedrijfsprofiel maakt uw bedrijf beter vindbaar voor (potentiële) klanten, leveranciers en samenwerkingspartners, niet alleen op LinkedIn maar ook via Google. Sinds kort kunt u ook uw producten of diensten in uw bedrijfsprofiel opnemen. Tevreden klanten kunnen vervolgens een referentie toevoegen; een mooi middel voor mond-tot-mond reclame!
Juist voor afnemers van diensten is het belangrijk dat zij van tevoren een goede inschatting kunnen maken van de door u geleverde kwaliteit. Een aanbeveling helpt het vertrouwen in die kwaliteit op te bouwen.
De P van PersoneelUw bedrijfsprofiel is ook een prima manier om geïnteresseerde potentiële werknemers aan u te binden en op de hoogte te houden. Interessant wanneer u bedenkt dat bedrijven met betrokken personeel en een goed werkklimaat financieel bijna vijf keer zo goed presteren als organisaties waar dit niet het geval is.
Potentiële werknemers die specifiek geïnteresseerd zijn in uw organisatie kunnen uw bedrijf ‘volgen’ op LinkedIn. Zij krijgen dan automatisch bericht wanneer er personeelswisselingen zijn en wanneer u – tegen betaling – een actuele vacature op uw bedrijfsprofiel adverteert.
Er is ook een gratis optie, die effectiever is: plaats uw vacature in relevante LinkedIn groepen (zie ook Tip 4 hieronder). Daar bereikt u ook kandidaten die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.
Tip 2: Kondig evenementen aan
Organiseert u een bijeenkomst, seminar of lezing die interessant kan zijn voor uw (potentiële) afnemers, dan kunt u hen hierop attenderen via de functie events op LinkedIn. Geïnteresseerden kunnen dan direct aangeven of zij aanwezig zullen zijn. Zij kunnen ook zien wie van hun bekenden zich hebben ingeschreven.
Zo biedt u automatisch interessante netwerkmogelijkheden, die uw bijeenkomst nog aantrekkelijker kunnen maken voor uw doelgroep.
Tip 3: Maak gebruik van handige applicaties
LinkedIn biedt diverse ingebouwde applicaties aan, waarmee u als ondernemer uw persoonlijk profiel kunt verrijken. U vindt deze extra toepassingen onder het menubalkje ‘more’, vervolgens klikt u door naar ‘get more applications’.
Wat is er zoal mogelijk? Een aantal interessante voorbeelden:
– Uw presentaties toevoegen aan uw profiel, met behulp van Slide Share
– Documenten delen met uw netwerk via Box.Net
– Uw portfolio aan uw profiel toevoegen, via Portfolio Display
– Tonen welke bijeenkomsten u wanneer van plan bent te bezoeken, via Events
– Een meerkeuzevraag voorleggen aan uw netwerk, via Polls
– Interessante (vak-)boeken die u aan het lezen bent weergeven, via Amazon Reading List
– Uw (bedrijfs-)blog toevoegen aan uw profiel, met behulp van Blog Link of WordPress
Tip 4: Neem deel aan groepen of begin er zelf een
Uiteindelijk draait het, ook op LinkedIn, om interactie. En het medium biedt daarvoor uitstekende mogelijkheden via LinkedIn Groups. Sinds kort kunt u ervoor kiezen om discussies op een groep besloten te houden (alleen voor leden) of open (iedereen kan meelezen en -discussiëren).
Wat kunt u zoal met een LinkedIn groep?
– Kennis uitwisselen met vakgenoten in branchegerelateerde groepen
– Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in uw branche
– Uzelf sterker profileren door uw expertise tonen met waardevolle (niet commerciële!) bijdragen aan discussies
– Bouwen aan uw lokale netwerk via groepen uit uw regio of woonplaats
– Samenwerkingspartners vinden; van toeleveranciers tot partners voor cocreatie
– Uw (potentiële) afnemers betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten (“crowdsourcing”)
– Deelnemers aan uw workshop of opleiding de mogelijkheid bieden om als alumnigroep met elkaar in contact te blijven
– Uw klanten de mogelijkheid bieden om ervaringen met elkaar uit te wisselen
Het is ook aan te raden om af en toe te controleren in hoeverre een LinkedIn groep actief en daarmee interessant voor u is; als ondernemer wilt u immers uw tijd efficiënt besteden aan zaken die iets opleveren. Beter participerend lid van enkele actieve groepen, dan een waslijst van groepen volgen waar weinig gebeurt.
Voorbeeld: de LinkedIn-groep van De Zaak.
Tip 5: Vraag om introducties
Dit is de bekendste manier om LinkedIn voor u te laten werken. Dit medium biedt u immers inzicht wie van uw directe contacten u kan introduceren bij die uiterst interessante beslisser bij een potentiële klant.
Overvraag uw contacten echter niet. Denk, voordat u om een introductie vraagt, goed na of u genoeg “wisselgeld” heeft bij deze relatie van u. En of hij of zij u voldoende goed kent om u bij zijn of haar contact aan te bevelen. Het is ook hier een kwestie van gunnen.
Verder is het verstandig om uw contact niet via LinkedIn maar telefonisch te benaderen met uw verzoek. Misschien komt u tijdens een gesprekje meteen op een idee hoe u uw contact op uw beurt vooruit kunt helpen.
Netwerken werkt fijner en effectiever wanneer u niet alleen vraagt maar ook geeft!
Over de auteur Eline Walda adviseert ondernemers bij strategische marketingvraagstukken. Met haar brede ervaring in marketing-, verkoop- en communicatiemanagement, bedient ze zowel mkb-bedrijven als grote A-merken. Haar belangrijkste adviezen staan in haar boek “Marketing voor ondernemers – in 10 stappen naar een succesvolle marketingstrategie”. |