Na 6 jaar onderhandelen mogen Nederlandse fruittelers eindelijk hun producten naar China gaan exporteren. Dat is een welkome opsteker nadat belangrijke handelspartner Rusland eerder dit jaar een handelsbarrière instelde voor Europese producten. De Chinezen stellen echter strenge eisen aan onder meer peren die vanuit Flevoland naar het Verre Oosten worden geëxporteerd. Wat zijn hierbij de gevolgen voor de Nederlandse ondernemers?

Fruitteler Krijn de Hamer uit Kraggenburg is blij dat de Chinezen zijn peren willen hebben. “Maar we mogen niet willekeurig producten exporteren. Ze zijn in China bang voor schimmels en beestjes. Samen met de andere Nederlandse fruittelers én de Chinese afnemers hebben we 19 risicofactoren in kaart gebracht. Om fruitmotjes en schimmels tegen te gaan, ben ik ongeveer 1000 euro aan extra investeringen kwijt, maar het kost me vooral veel administratie en tijd.”

Fruitmotjes en schimmels
Om wat voor risico’s gaat het eigenlijk? “Fruitmotjes leggen eitjes in de vruchten. Die tasten het klokhuis aan totdat de peer uiteindelijk uit de boom valt. Om dat te bestrijden hebben we om de drie bomen een hoeveelheid seksferomonen aangebracht: dat is een stofje waardoor het mannelijke fruitmotje gedesoriënteerd raakt en zo de vrouwtjes niet kan vinden. Daarmee stopt de voortplanting en dus het probleem. Ook bestrijden we extra schimmels, zoals phytophthora (ofwel aardappelziekte), die laaghangend fruit aantasten. Dat is ook de reden dat Chinezen peren die lager dan 50 cm boven de grond groeien, niet willen.”

Nieuwe afzetmarkt
Ieder jaar werken zo’n 25 seizoensarbeiders vanaf september gedurende acht weken in de boomgaard van De Hamer. Die is verdeeld in 4 hectare peren en 12 hectare appels. De helft van zijn jaaromzet van 250.000 euro komt uit het buitenland. “Vooralsnog gaan alleen de peren naar China. De hoeveelheid is afhankelijk van de handelaren op de veiling. Daar kan ik dus nog niks over zeggen. Het begint waarschijnlijk voorzichtig, maar hopelijk kunnen we de snel de schade van de handelsbeperkingen met Rusland ietwat verzachten. Iedereen is blij met deze nieuwe afzetmarkt.”

Ook Jaco van Bruchem van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is enthousiast over de nieuwe samenwerking met China. “We zijn blij dat een nieuwe markt aangeboord wordt. Maar het succes wordt niet alleen door de fruittelers zelf, maar ook door ongeveer 13 exporteurs bepaald. De peren worden door de Chinezen zo uit het handje gegeten. Tijdens eerdere proeverijen waren de reacties in de handelsdelegaties in elk geval positief!”

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Vastgoed Financiering
Flexibele én snelle hypotheek voor alle zakelijke vastgoed; winkels, bedrijfspand, renovatie, belegging.