Categorieën

Na 6 jaar onderhandelen mogen Nederlandse fruittelers eindelijk hun producten naar China gaan exporteren. Dat is een welkome opsteker nadat belangrijke handelspartner Rusland eerder dit jaar een handelsbarrière instelde voor Europese producten. De Chinezen stellen echter strenge eisen aan onder meer peren die vanuit Flevoland naar het Verre Oosten worden geëxporteerd. Wat zijn hierbij de gevolgen voor de Nederlandse ondernemers?

Fruitteler Krijn de Hamer uit Kraggenburg is blij dat de Chinezen zijn peren willen hebben. “Maar we mogen niet willekeurig producten exporteren. Ze zijn in China bang voor schimmels en beestjes. Samen met de andere Nederlandse fruittelers én de Chinese afnemers hebben we 19 risicofactoren in kaart gebracht. Om fruitmotjes en schimmels tegen te gaan, ben ik ongeveer 1000 euro aan extra investeringen kwijt, maar het kost me vooral veel administratie en tijd.”

Fruitmotjes en schimmels

Om wat voor risico’s gaat het eigenlijk? “Fruitmotjes leggen eitjes in de vruchten. Die tasten het klokhuis aan totdat de peer uiteindelijk uit de boom valt. Om dat te bestrijden hebben we om de drie bomen een hoeveelheid seksferomonen aangebracht: dat is een stofje waardoor het mannelijke fruitmotje gedesoriënteerd raakt en zo de vrouwtjes niet kan vinden. Daarmee stopt de voortplanting en dus het probleem. Ook bestrijden we extra schimmels, zoals phytophthora (ofwel aardappelziekte), die laaghangend fruit aantasten. Dat is ook de reden dat Chinezen peren die lager dan 50 cm boven de grond groeien, niet willen.”

Nieuwe afzetmarkt

Ieder jaar werken zo’n 25 seizoensarbeiders vanaf september gedurende acht weken in de boomgaard van De Hamer. Die is verdeeld in 4 hectare peren en 12 hectare appels. De helft van zijn jaaromzet van 250.000 euro komt uit het buitenland. “Vooralsnog gaan alleen de peren naar China. De hoeveelheid is afhankelijk van de handelaren op de veiling. Daar kan ik dus nog niks over zeggen. Het begint waarschijnlijk voorzichtig, maar hopelijk kunnen we de snel de schade van de handelsbeperkingen met Rusland ietwat verzachten. Iedereen is blij met deze nieuwe afzetmarkt.”

Ook Jaco van Bruchem van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is enthousiast over de nieuwe samenwerking met China. “We zijn blij dat een nieuwe markt aangeboord wordt. Maar het succes wordt niet alleen door de fruittelers zelf, maar ook door ongeveer 13 exporteurs bepaald. De peren worden door de Chinezen zo uit het handje gegeten. Tijdens eerdere proeverijen waren de reacties in de handelsdelegaties in elk geval positief!”

Lees ook…
Veel ondernemers hebben een idee, schrijven zich in bij de KvK, gaan aan de slag met ondernemen, maar slaan een belangrijke stap over. Want, leuk dat…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Een verkoopbrief voor een potentiële klant, een schriftelijke reactie op een klacht of een uitnodiging voor de jaarlijkse borrel met belangrijke…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.