Een zakelijk netwerk moet ook onderhouden worden. Gelegenheden om te netwerken en in beeld te blijven bij uw relaties dienen zich constant aan. Het is alleen zaak dat u zich daar voldoende bewust van bent. Netwerken wordt dan een tweede natuur. Laat u inspireren door deze tien ideeën.

Investeren in uw netwerk loont. Stel uzelf regelmatig de vraag: ‘Wat kan ik doen om een ander te helpen?’ en geef daar op zoveel mogelijk manieren invulling aan. Zoals:

1. Een bekende is net een eigen bedrijf gestart: bied aan het ondernemingsplan eens door te nemen: wellicht heeft u nuttige aanvullingen.

2. Een collega-ondernemer loopt vast met de ontwikkeling van een huisstijl. Wellicht werkt u met een bureau samen dat u op dat gebied uitermate goed van dienst is geweest. 

3. Heeft u zelf geen tijd om een opdracht aan te nemen? Verwijs de klant dan door naar iemand die de klus op dat moment wel aankan: drie partijen in een klap blij.

4. Bent u werkzaam in de zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld als accountant of belastingadviseur? Houd een gratis spreekuur, met een borrel als afsluiting. Of geef een presentatie over de gevolgen van nieuwe wetgeving.

5. Een bedankje doet wonderen, maar wordt vaak vergeten. Een simpel ‘dank je wel’ als u een interessant artikel doorgestuurd krijgt, of na een boeiend gesprek, geeft de ander het gevoel gewaardeerd te worden. 

6. Deel uw succes! Kreeg u een tijdje geleden een tip die een nieuwe klant opleverde of u in staat stelde een belangrijke opdracht perfect af te ronden? Koppel dit terug en vertel het door aan anderen.

7. Wat zijn belangrijke momenten voor collega-ondernemers? Feliciteer ze met hun nieuwe bedrijfspand, geef opbouwende kritiek over een net gelanceerde website.

8. Geeft een relatie morgen een belangrijke presentatie? Wens hem van tevoren van succes of, beter nog: geef aan welk trucje u gebruikt om de onvermijdelijke zenuwen onder controle te houden.

9. U heeft vrijkaartjes gekregen voor een interessant congres, maar kunt er zelf niet naar toe. Wie kunt u er wel blij mee maken?

10. U bent tevreden over uw webbouwer en weet dat hij op zoek is naar nieuwe opdrachten. Beveel hem aan als u hoort dat een relatie zijn website wil vernieuwen.

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?