Categorieën

Kennis en ervaring delen op social media kan een bedrijf veel voordeel opleveren, stelt Marlies van der Meer, auteur van het recent verschenen boek "Social media marketing voor de ZZP'er. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent". Lees haar tips en adviezen.

Inhoudsopgave

Wees niet huiverig om kennis en ervaring te delen op social media

Veel bedrijven op social media zijn nog huiverig om regelmatig hun kennis, tips, adviezen, inzichten en ervaringen te delen. Ze delen wel informatieve artikelen van anderen, maar zijn geneigd om hun eigen kennis en ervaring voor zich te houden.

Deze bedrijven zijn vaak bang dat hun potentiële klanten meer dan genoeg zullen hebben aan de gratis informatie en daardoor weg zullen blijven. Terwijl het een bedrijf alleen maar voordelen kan opleveren wanneer je als ondernemer je kennis en ervaring deelt op social media.

Voordelen zoals:

– Een positieve bijdrage aan de like-factor van je bedrijf. Dit is belangrijk want klanten doen nu eenmaal graag zaken met bedrijven die ze sympathiek vinden;

– Het aantrekken van relevante relevante klanten; klanten die op zoek zijn naar informatie en dus naar jouw aanbod. Je verspilt dus geen tijd en energie aan een groep mensen die nooit klant bij je zullen worden;

– Een duidelijk bewijs dat jouw bedrijf verstand van zaken heeft; expertise heeft. Potentiële klanten kunnen namelijk zelf ervaren dat jouw bedrijf veel kennis en ervaring in huis heeft waardoor ze jouw bedrijf eerder zullen zien als het meest geschikte om hen verder te helpen.

Hoe je informatie kunt delen zonder huiverig te zijn dat je teveel kennis of informatie prijsgeeft, lees je in de onderstaande tips.

Zoek vragen die je kunt beantwoorden

Je connecties en lezers zijn je altijd dankbaar wanneer je hun vragen beantwoordt. Het leuke van social media is nu dat je niet hoeft te wachten totdat je een vraag gesteld wordt, maar dat je zelf actief op zoek kunt gaan naar vragen. Dat je ook de moeite neemt om vragen te beantwoorden die niet rechtstreeks aan jou gesteld zijn, wordt natuurlijk erg gewaardeerd door de vragensteller.

Speciaal om je te helpen bij je zoektocht naar deze vragen zijn de onderstaande tips verzameld.

#Durftevragen
Op Twitter komen regelmatig vragen voorbij, maar je kunt ook bewust op zoek gaan naar vragen. Gebruik hiervoor de zoekfunctie binnen Twitter en zoek dan naar tweets met de toevoeging #Durftevragen; ook wel afgekort tot #DTV. Met het oog op de positionering van jouw bedrijf als expert, is het slim om je in ieder geval te richten op vragen die te maken hebben met de dienstverlening en expertise van je bedrijf.

LinkedIn
Kijk binnen relevante LinkedIn-discussiegroepen wat de meest populaire discussies van dat moment zijn. Beantwoord in ieder geval de vragen waarmee je duidelijk kunt aantonen dat jouw bedrijf verstand van zaken heeft. Kijk ook op de homepagina van je LinkedIn-profiel onder ‘More’ bij ‘Answers’. Hier vind je, ingedeeld in diverse categorieën, een ruim aanbod aan vragen.

Natuurlijk kun je ook gewoon zelf aan je connecties vragen met welke problemen en/of vragen ze zitten, zodat je oplossingen of antwoorden kan geven. Je kunt je connecties via enquêtes of polls of een blogartikel vragen waar ze allemaal mee worstelen. Vervolgens kies je de meest voorkomende problemen of vragen uit en geef je met een blogartikel of YouTube-fimpje de oplossing of het antwoord.

Geef how to-informatie

Informatie waarmee je een probleem kunt oplossen, een vraag kunt beantwoorden of informatie waardoor je weet welke stappen je moet nemen om iets aan te pakken, wordt in het Engels how to-informatie genoemd.

Mensen zijn gek op informatie waarmee ze direct aan de slag kunnen om verder te werken aan hun droom, project of opdracht. Meestal zullen ze dat zo waarderen dat ze het niet erg zullen vinden dat jouw bedrijf, aan het einde van een blogartikel of YouTube-filmpje, enthousiast weet te melden dat er binnenkort over hetzelfde onderwerp een workshop komt of dat er een product X op de markt komt.

De meeste ondernemers zien er echter tegenop om echte how to-informatie weg te geven. Vandaar de volgende twee tips die je helpen voorkomen dat potentiële klanten wegblijven omdat ze al genoeg hebben aan jouw gratis informatie

1. Kun je jouw onderwerp in fases, stappen, hoofdstukken of lessen opdelen? Zo ja, geef je potentiële klanten dan alleen de hoe-informatie uit de eerste stap of les of geef ze alleen hoe-informatie over een stap die wel belangrijk is, maar niet cruciaal is voor je hele methode of oplossing.

Deze methode leidt tot up-selling: voor alle informatie moeten ze het originele (informatie)product van je kopen of een bepaalde dienst bij je afnemen. De bedoeling is dat je de potentiële klant zo lekker hebt gemaakt met bijvoorbeeld een serie blogartikelen over een bepaald onderwerp dat hij nu bereid is om zich op te geven voor een cursus over hetzelfde onderwerp omdat deze dieper op het onderwerp zal ingaan en eventueel nog een aantal extra onderwerpen zal behandelen.

2. Schrijf een blogartikel of maak een YouTube-fimpje dat een aanvulling is op het onderwerp waarvoor je een betaalde dienst of (informatie)product aanbiedt. Zo kan bijvoorbeeld een trainer van fotografieworkshops een artikel schrijven over hoe je foto’s online kunt verkopen, maar schrijft hij geen artikelen over de beste compositie of belichting van foto’s. Voor die tips moeten zijn bloglezers zich opgeven voor een workshop.

Deze methode leidt tot cross-selling: de bijbehorende Informatieproducten of diensten kunnen ze bij je kopen.

Wanneer je de tips uit dit artikel toepast, zullen potentiële klanten zeker positief over jouw bedrijf denken. En aardig gevonden worden, biedt jouw bedrijf de nodige marketingvoordelen:

– Anderen zullen graag naar jouw bedrijf willen door verwijzen.
– Meer kans dat anderen positief over jouw bedrijf spreken op social media. En mond-tot-mond reclame blijft de beste die er is.
– Potentiële klanten zullen eerder bereid zijn om kennis te nemen van wat jouw bedrijf te bieden heeft.

Ga dus gauw aan de slag en deel je informatie. Je bedrijf zal er om gewaardeerd worden.


Over de auteur

Marlies van der Meer
Helpt ZZP’ers en non-fictie schrijvers bij Personal Branding;
positioneren als Expert; social media; bloggen en (e)boek schrijven.


Lees ook…
Je e-mails bij klanten en relaties bezorgen, wordt steeds lastiger. Spamfilters houden veel berichten tegen, terwijl je het volste recht hebt om…
“Het versturen van ongevraagde zakelijke e-mail is wettelijk verboden. Moet ik nu voor élk zakelijk e-mailbericht toestemming hebben gekregen van de…
Wil je zeker weten dat je e-mailings in de inbox van de ontvanger komen? Zorg er dan voor dat ze niet als spam worden gezien. Dat blijkt in de praktijk…