De meeste zzp’ers vragen te weinig voor hun werk. Uit onderzoek van EIM/Panteia blijkt dat de gemiddelde zzp’er slechts een besteedbaar inkomen heeft van zo’n 28.000 euro per jaar. Dat is flink minder dan het modale inkomen van 32.500 euro.
Dat terwijl u als zzp’er geen verzekering heeft tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid of het wegvallen van opdrachtgevers. U spaart ook niet automatisch voor uw pensioen. Veel zzp’ers vragen dus echt te weinig voor hun diensten. Trap niet in deze valkuil.
Genoeg
Het is lastig om in een concurrerende markt de prijzen hoog te houden, maar doe uzelf niet tekort. Zorg voor een uurtarief waar u van kunt leven en enkele reserves van kunt opbouwen voor mindere tijden of uw oude dag.
Welk uurtarief u kunt vragen, is afhankelijk van diverse factoren. Wat is gangbaar in uw branche, kunt u extra ervaring of service bieden, zijn er veel vergelijkbare aanbieders in uw buurt en maakt u hoge kosten? Dit artikel helpt u stap voor stap om tot een goed uurtarief te komen.
Totaalbedrag
Maar een uurtarief is niet altijd de maatgevende norm. U kunt ook met een opdrachtgever een totaalbedrag voor een opdracht afspreken. Fijn voor uw opdrachtgever, want die weet waar hij of zij aan toe is. Het kan ook fijn zijn voor u, omdat u alvast weet wat u gaat verdienen. U loopt dan wel meer risico omdat het altijd kan gebeuren dat u toch meer tijd kwijt bent.
Spreek alleen een totaalbedrag af als u goed kunt inschatten hoeveel tijd u kwijt zult zijn en als u niet afhankelijk bent van externe factoren om uw opdracht te kunnen voltooien. Neem uw kosten, uw geschatte uren, een uur extra en rond dit af naar boven tot een mooi, rond bedrag. U draagt immers extra risico. Als uw opdrachtgever niet akkoord gaat, kunt u altijd nog uren schrijven.
Differentiatie
Een tip uit het whitepaper ‘Het juiste tarief rekenen om genoeg te verdienen als zzp’er‘ is om klanten in te delen in drie of vier categorieën. De beste klanten, die altijd op tijd betalen, geen onmogelijke dingen vragen en uw prijs niet onderuit proberen te halen, plaatst u in de bovenste categorie. Klanten die altijd moeilijk doen over geld, uw diensten of standaard te laat betalen, plaatst u in de onderste categorie. Probeer hen, als de mogelijkheid zich aandient, te vervangen voor betere opdrachtgevers om uw prijzen ook op peil te kunnen houden.
Een laatste tip is om altijd hoog in te zetten. Durf te onderhandelen met opdrachtgevers. Wees niet bang voor een afwijzend antwoord. Als de opdrachtgever meteen akkoord gaat, vraagt u blijkbaar te weinig. Houd in uw achterhoofd dat het moeilijk is om uw tarief op een later moment weer te verhogen en dat u geen neerwaartse spiraal wilt ontketenen, waarin u en uw branchegenoten voor steeds lagere prijzen aan het werk moeten.
Wilt u meer weten? Als u uw gegevens invult, krijgt u gratis het whitepaper ‘Het juiste tarief rekenen om genoeg te verdienen als zzp’er’ in uw mailbox.
Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.