Artikelen importeren gaat meestal per container. Wat zijn de voordelen en waar let je verder op wanneer je goederen importeert per container?

Oriënteer je je op het importeren van specifieke artikelen uit een ander land of werelddeel? Veel producten worden elders tegen veel lagere kosten gemaakt. Veel producten zijn in Nederland wel verkrijgbaar via groothandels en distributeurs, die echter ook weer hun eigen marges hebben. Het kan daarom in veel gevallen lonend zijn om zelf artikelen te gaan importeren. Met kleinere artikelen en lage volumes is het verzenden per post in het prille begin misschien nog een optie. Maar wanneer je te maken hebt met grotere goederen, of werkt met serieuze volumes en voorraden, is het handiger, veiliger en goedkoper om te kiezen voor import en transport per container.

De voordelen van containers

Zeecontainers zijn er in verschillende gestandaardiseerde maten, zoals 20ft en 40ft. Deze standaard maatvoering zorgt ervoor dat de handlingskosten lager zijn en dat de containers overal ter wereld kunnen worden gebruikt. Een container beschermt de artikelen optimaal tegen invloeden van buitenaf tijdens de reis. Goederen in een container zijn makkelijker te beladen en te lossen. Doordat containers te gebruiken zijn voor zeevracht, vervoer per vrachtwagen en zelfs voor opslag na aankomst, hoeven jouw artikelen niet onnodig te worden overgeladen. Het oersterke materiaal zorgt er ook voor dat containers vele malen hergebruikt kunnen worden.

Containers kopen of huren

Bij het importeren van producten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) krijg je vanzelfsprekend te maken met wet- en regelgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid en het milieu. Voer je een bepaald product in, dan word je door de wet gezien als producent. Je bent in sommige gevallen dus ook aansprakelijk bij schade. Ook kunnen er economische beperkingen gelden voor bepaalde producten. Daarnaast krijg je te maken met de douane en productspecifieke invoerheffingen. Hiervoor is het belangrijk om ook de goederencode te weten.

Met de goederencode kun je in de TARIC-database van de Europese Unie precies opzoeken met welke heffingen en belastingcodes je te maken krijgt voor jouw product. Laat je altijd goed adviseren wat er in jouw situatie van toepassing is, wanneer je start met het importeren per container.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Sandwichpanelen zijn een populair isolatiemiddel voor gebouwen en constructies. Dit komt omdat dit type dak of muren uitstekend bestand zijn tegen wind…
Het wordt langzamerhand steeds eerder donker, wat betekent dat de winter in aantocht is. Dit is het moment waar vele ondernemers zich bekommeren over…
Voor veel ondernemers is de administratie een doorn in het oog. Het kost veel werk en is tijdrovend. Toch is het essentieel om alles zorgvuldig vast te…