Categorieën

Duurzaamheid is vandaag de dag een belangrijk onderwerp, ook voor bedrijven. Steeds meer organisaties realiseren zich dat het verduurzamen van hun bedrijfspand niet alleen een positieve impact heeft op het milieu, maar ook op hun eigen bedrijfsvoering. In dit artikel zullen we je laten zien waarom het verduurzamen van jouw bedrijfspand zo belangrijk is en welke voordelen dit met zich meebrengt. Natuurlijk leggen we je ook stap voor stap uit hoe je dit kunt doen en laten we je ook zien dat dit niet direct gepaard hoeft te gaan met enorme investeringen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Financiële voordelen van het verduurzamen van je bedrijfspand

Door je bedrijf te verduurzamen, ga je op lange termijn serieus besparen op de kosten. Dit begint al bij het eenvoudig vervangen van alle oude verlichting voor LED tot het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak van je pand. Daarnaast heb je naast de directe voordelen, ook verschillende belastingvoordelen waar je aanspraak op kunt maken, subsidies waar je misschien wel recht op hebt en natuurlijk draagt dit direct bij aan het verbeteren van je imago als bedrijf. Kortom, reden genoeg dus om hier eens serieus over na te denken.

Kostenbesparingen op energie

Een van de meest directe en meetbare voordelen van het verduurzamen van je bedrijf is de kostenbesparing op energie. Door deze maatregelen te nemen, zoals het optimaliseren van je verlichting, het isoleren van je pand en het gebruik van energiezuinige apparatuur, kun je aanzienlijk besparen op energiekosten. Daarnaast kan het investeren in duurzame energieopwekking, zoals zonnepanelen, je energierekening nog verder verlagen. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn, bieden deze hernieuwbare energiebronnen op de lange termijn grote financiële voordelen dankzij de lagere operationele kosten.

Mogelijkheden voor subsidies en belastingvoordelen

Naast kostenbesparingen op energie biedt verduurzaming van je bedrijf ook mogelijkheden om subsidies en belastingvoordelen te ontvangen. De overheid stimuleert namelijk duurzame initiatieven en beloont bedrijven die investeren in een groenere toekomst. Door het aanvragen van subsidies kun je bijvoorbeeld financiële ondersteuning krijgen voor de installatie van energiebesparende technologieën of de implementatie van duurzame bedrijfsprocessen. Daarnaast zijn er vaak belastingvoordelen voor bedrijven die investeren in duurzame energieopwekking of energiebesparing.

De voordelen als het gaat om sfeer en comfort

De financiële voordelen zijn natuurlijk leuk, maar daarnaast speelt ook comfort een sfeer een belangrijke rol. Sterker nog, voor de werknemers die binnen zitten, is dit natuurlijk vele malen belangrijker dan de financiële voordelen. Want laten we eerlijk zijn, een werkplek die lekker warm en aangenaam is, zorgt voor een stuk meer motivatie, dan wanneer je het in de winter hoort en ook voelt tochten. Daarom hebben we ook deze voordelen voor je op een rijtje gezet.

Optimaal comfort

We zien steeds vaker dat bedrijven investeren in een meer huiselijke sfeer op de werkvloer. Logisch ook, want dit zorgt voor een stuk meer werkplezier, dan wanneer je in een saai kantoor zit, met alleen een paar LED bakken aan het plafond. Hoe leuk is het om je kantoor gezellig en sfeervol in te richten en ook aan de kantine extra aandacht te besteden? Zo zien we dat er vaak wordt gekozen voor een woonkamer idee, waarbij er een zitgedeelte is waar je even rustig je boterham kunt opeten, maar ook een bank staat, waar je in een ongedwongen setting met elkaar kan kletsen. Wil je voorkomen dat medewerkers klagen over dat het koud is? Doet het dan helemaal goed als werkgever en kies voor een petroleumkachel om het tijdens de wintermaanden extra aangenaam te maken op de werkplek. Met een kachel op basis van petroleum verwarm je gericht en comfortabel bepaalde ruimtes, zonder dat de energiekosten op de zaak de pan uit rijzen. Tip: kies voor een laserkachel, die geven de minste geur en passen met hun uiterlijk het beste in een moderne werkomgeving.

Een gezonde werkomgeving

We wonen en werken in Nederland, dan mogen we toch eigenlijk wel verwachten dat dit geen punt van discussie zal moeten zijn. Toch zien we dat lang niet ieder bedrijf aan de juiste normen voldoet. Door te investeren in het verduurzamen van je bedrijfspand, zorg je er ook direct voor dat de werkomgeving een stuk gezonder wordt. Nu hoeft dat niet te betekenen dat dit niet het geval is geweest, maar je weet zeker dat het er een stuk beter op wordt. Door te investeren in duurzame technologieën, zoals ventilatiesystemen met filters die pollen en fijnstof verwijderen, zorg je ervoor dat je personeel productiever en energieker kan werken. Bovendien draagt dit bij aan een positieve werksfeer en verhoogt het de tevredenheid van je team.

De voordelen voor je imago

Steeds meer grote partijen hechten waarde aan duurzaamheid. Door hier als bedrijf actief mee bezig te zijn en dit ook uit te dragen naar buiten toe, draagt dit ook bij aan je imago. Zo zal een consument natuurlijk veel eerder een product bij je afnemen dat op een verantwoorde wijze is geproduceerd. Ook in de B2B wereld zien we dat duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt. Zo zien we bijvoorbeeld bij grote aanbestedingen dat bepaalde eisen worden gesteld aan de manier van produceren, maar ook de mate waarin jij je inzet voor een betere wereld. Het kan dus heel goed zijn dat op het moment dat jij met jouw totale bedrijf te veel CO2 uitstoot, dit een ‘knock-out’ criterium is bij een aanbesteden en je daardoor geen kans maakt op deze opdracht.

Begin met de verlichting

Wat we vaak zien en dat is met name bij het MKB, is dat ze het lastig vinden om te bepalen waar ze moeten beginnen met het verduurzamen van hun bedrijfspand. De meesten willen het liefst direct zonnepanelen laten plaatsen en de boel isoleren. Logisch, maar waarom niet eerst klein beginnen? Een goede eerste stap is om alle ‘oude’ verlichting te vervangen voor LED verlichting. Dit lijkt op het eerste oog misschien niet direct een enorme besparing, maar je zult versteld staan van wat dit doet. Met LED verlichting kun je namelijk tot wel 90% besparen op je energiekosten. Hoe fijn is dat?

Naden en kieren

Vooral oude bedrijfspanden hebben rondom de nodige naden en kieren. Het laten dichtmaken hiervan is in het verlengde van LED verlichting een goede volgende stap om het allemaal een stuk duurzamer te maken. Door naden en kieren te dichten, kan de warmte veel minder makkelijk ontsnappen en hoef jij minder te stoken. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je minder CO2 uitstoot, maar ook dat je minder geld betaalt aan je energieleverancier.

Zet vandaag de eerste stap naar een duurzamer pand

Nu je weet welke voordelen het verduurzamen van je bedrijfspand heeft, is het verstandig om eens serieus na te denken over welke stappen jij vandaag al kunt zetten. Natuurlijk snappen we heel goed dat alles in een keer te veel van het goede wordt. Maak daarom voor jezelf een plan, zodat je in de komende jaren stap voor stap kunt toewerken naar een duurzamer pand. Dit hoef je echt niet alleen te doen, zo zijn er bijvoorbeeld verschillende partijen die je hierbij kunnen helpen en je geheel vrijblijvend advies kunnen geven in wat nodig is om die eerste stap te zetten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Werkkleding is niet alleen een essentieel onderdeel van onze bedrijfsidentiteit, maar het biedt ook praktische voordelen voor ons als…
De invoering van de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit in Nederland brengt belangrijke juridische verplichtingen met zich mee…
Online marketing is een krachtig middel dat je kunt inzetten als ondernemer om je bedrijf te laten groeien en je doelgroep te bereiken. Met de juiste…
Als ondernemer is het cruciaal om vooruit te denken, vooral als het gaat om je financiële toekomst en pensioenplanning. Een van de belangrijkste…
Bamboe producten schieten als paddenstoelen uit de grond; net als de plant zelf! Dat is niet zo vreemd, want deze groene stengels hebben heel veel…
Nu we in Nederland nog steeds volop te maken hebben met personeelstekort is de kans aanwezig dat je binnen je organisatie vacatures open hebt staan….